Στα πλαίσια της 97ης επετείου από την Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκε στη Λέρο εκδήλωση «Μνήμη της Μικράς Ασίας».

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, και ώρα 7:30΄ το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Συνεδριακό Κέντρο «Σχολή Σοφίας» της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λέρο, μία ομολογουμένως αξιόλογη και πολυσήμαντη εκδήλωση, με θέμα «Μνήμη Μικράς Ασίας».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου «Η καθ’ ημάς Ανατολή».

Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου, έδωσαν το παρόν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Νικόδημος Φωκάς, ο οποίος ήταν και ομιλητής, ο Ιερός Κλήρος της  νήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών κ.Ι.Θεμέλαρος, ο Δήμαρχος κ.Μιχ.Κόλιας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Παπαφώτη, ο αντιδήμαρχος κ.Α.Γρεκός, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ν.Μπίλλης (πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέρου), κα. Μαριέττα Κανάρη (πρόεδρος του ΔΟΠΑΙΣΑΠ), Γ.Τραμπούλης, Γ.Παλαπουγιούκ, Δ.Διαμαντάρας, ο Διοικητής του 588ΤΕ κ.Γ.Γιαννόπουλος, οι πρ. Δήμαρχοι κ.κ. Γ.Ζώρζου και Ι.Αντάρτης, η Διευθύντρια του «Μπελλενείου Γυμνασίου κα Ειρήνη Διαμαντάρα, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αλίντων κ. Αναστ.Χατζηλάρης, η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής κα Ειρήνη Γκουγκουλοπούλου και η εκπαιδευτικός του ΔΙΕΚ κα Χρυσοβαλάντου Κυπραίου, η ποιήτριά μας κα Ολυμπία Καράγιωργα, ο δημοσιογράφος του «TV ΘΑΡΡΙ» κ.Κ.Κάππας, πολλοί συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου, συνεργάτες, κ.α.

Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου υπήρχε έκθεση με 60 και πλέον σπάνιες φωτογραφίες από τον μοναδικό Μικρασιατικό Πολιτισμό, από την ζωή πριν την καταστροφή, τα γεγονότα του μεγάλου ξεριζωμού του 1922 και την μεγάλη προσφυγιά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ψαλμωδία του ύμνου στην Υπεραγία Θεοτόκο «τη Υπερμάχω Στρατηγώ…».

Αμέσως μετά, την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου κ. Ευάγγελος Γλιάτας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, το 1922. Στο τέλος του ολιγόλεπτου χαιρετισμού, απευθυνόμενος στον κ. Δήμαρχο, πρότεινε την δημιουργία ενός μνημείου Μικρασιατών στη Λέρο, προς τιμήν των αδικοχαμένων, σφαγιασθέντων και μαρτυρικώς θανόντων προγόνων μας.

Κατόπιν παρουσίασε το πάνελ των ομιλητών, οι οποίοι ήταν:

Α) ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ.Γ.Χρυσούλης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στον μοναδικό Μικρασιατικό Πολιτισμό, ο οποίος μετρά 3.000 χρόνια ζωής, στις αλησμόνητες πατρίδες, στους μεγάλους φιλοσόφους και επιστήμονες που γέννησε η Μικρά Ασία, κ.α.,

Β) ο π. Νικόδημος Φωκάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου, ο οποίος αναφέρθηκε στα προεόρτια, τα αίτια και τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο δράμα των εκατομμυρίων προσφύγων, που οι περισσότεροι χάθηκαν με μαρτυρικό τρόπο, και

Γ) η κα Χρυσούλα Κουτούζου, ερευνήτρια και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, η οποία αναφέρθηκε στην παρουσία και πολυσήμαντη προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης όλοι οι παριστάμενοι συνεχάρησαν τους διοργανωτές και ομιλητές της εκδήλωσης, για τα τόσο πολλά και σπουδαία ιστορικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ – ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μνήμη της Μικράς Ασίας», την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, Αρχιερατικού Επιτρόπου και εφημερίου του Ιερού Ναού και του π.Γεδεών.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές Αρχές προεξάρχοντος του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλια, του Αντιπεριφερειάρχη κ.Ι.Θεμέλαρου, δημοτικών συμβούλων, πρώην Δημάρχων, εκπαιδευτικών, πολλών απογόνων μικρασιατών προσφύγων, μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου και πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης μας ετέλεσε Εθνικό Μνημόσυνο, μετά το πέρας του οποίου κλήρος, άρχοντες και λαός, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής ανάτασης, απήγγειλαν τον εθνικό μας ύμνο.

Αμέσως μετά ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου και Εφημέριος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόδημος Φωκάς, έκανε σχετική ομιλία.

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης απηύθυνε λίγα λόγια για την ημέρα, τονίζοντας ότι «πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι και μονοιασμένοι, ώστε να αποφεύγονται τέτοια ιστορικά λάθη».

Στο παρακείμενο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη, τον Επίσκοπο, τους ιερείς, τις Αρχές και τους πιστούς με μικρασιάτικα κεράσματα.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  Γιάννης Χρυσούλης

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.