Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την ανάλογη μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας το «Πάσχα του καλοκαιριού», η κορυφαία Θεομητορική εορτή τού εκκλησιαστικού έτους, η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της μεταστάσεώς Της εις τους Ουρανούς.

Πλήθος πιστών προσήλθε ευλαβικά χθες και σήμερα στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς, τις Ιερές Μονές και τα παρεκκλήσια τής καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως προκειμένου να τιμήσει το πρόσωπο της Μητέρας του Ιησού Χριστού και να συμψάλει τους θαυμάσιους εκκλησιαστικούς ύμνους της εορτής.

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Επίκεντρο η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η οποία επί διήμερο «πλημμύρισε» από εκατοντάδες ευσεβείς χριστιανούς όλων των ηλικιών, που με υπομονή περίμεναν καρτερικά να ασπασθούν την ανθοστόλιστη Ιερά Εικόνα της Παναγίας, υποκλινόμενοι με ευλάβεια και σεβασμό στην Χάρη Της και εκζητώντας την ευλογία και την μεσιτεία Της.

Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, με τους πιστούς τής Αχαΐας (και όχι μόνο) να κατακλύζουν την Ιερά Μονή και τον αύλειο χώρο της.

Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας: «Ας εισέλθουμε στη ζωή της υπακοής, της πίστης και της ταπείνωσης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Παναγίας μας»

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας, ο οποίος ομίλησε καταλλήλως για το πανσεβάσμιο ιερό πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγού, αναφερόμενος στη σημασία της μεγάλης αυτής εορτής της Ορθοδοξίας.

«Οι σημερινοί άνθρωποι άραγε τι ψάχνουμε να βρούμε; Την χαρά, την υπακοή, την πίστη, την αγάπη; Πώς θα τα βρούμε όλα αυτά εάν δεν πιστέψουμε στον Ιησού Χριστό, εάν δεν πιστέψουμε στη διδασκαλία Του, εάν δεν κάνουμε πρότυπο στη ζωή μας την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία ήταν άνθρωπος υπακοής και πίστεως; Η Παναγία μας γέννησε τον Χριστό με σκοπό να δώσει ζωή σε όλους εμάς. Πλέον δεν υπάρχει θάνατος, διότι η ζωή βγήκε μέσα από την Παναγία μας. Η Παναγία μας είναι η πύλη, διά της οποίας οι πιστοί γινόμαστε κοινωνοί του Θεού. Με τη ζωή Της αλλά και με την Κοίμησή Της η Υπεραγία Θεοτόκος έγινε η αιτία να ανοίξει για εμάς η πύλη του Παραδείσου. Άραγε, θέλουμε να αποκτήσουμε πνευματική ζωή; Εάν ναι, τότε ας πιστέψουμε στον Θεό και ας γίνουμε δικά Του παιδιά!», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, καλώντας τους πιστούς να εισέλθουν στη ζωή της ταπείνωσης, της αγάπης και της καρτερίας, σύμφωνα με το παράδειγμα της ίδιας της Παναγίας μας.

Συνεχίζοντας ο π. Ιερώνυμος τόνισε τα εξής: «Η ταπείνωση, όμως, δεν είναι κάτι το επιφανειακό, αλλά είναι κάτι το ουσιαστικό. Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι γνωρίζω πως είμαι ένας ευτελής άνθρωπος, είμαι ένας άνθρωπος στον οποίο έδωσε ζωή ο ίδιος ο Θεός με σκοπό, μέσα από την ταπείνωση, την υπακοή και την πνευματική άσκηση, να ενωθώ κάποια στιγμή μαζί Του. Και αυτό πρέπει να το πιστέψουμε. Διότι εάν το πιστέψουμε, τότε ο Χριστός έρχεται και μας αγιάζει, μας μεταλλάσσει, δίδοντάς μας μία νέα ζωή που δεν έχει σχέση με αυτόν τον κόσμο αλλά με τον πνευματικό κόσμο. Ο άνθρωπος που ασκείται στην υπακοή, την πίστη και την αγάπη του προς τον Θεό, έχει κερδίσει την χάρη και την ευλογία Του».

Και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κατέληξε: «Αν θέλουμε και εμείς να γίνουμε πνευματικοί άνθρωποι, εάν θέλουμε να έχουμε καθημερινή επικοινωνία με τον Θεό, θα πρέπει να σκύψουμε περισσότερο το κεφάλι και να υπακούσουμε στο θέλημά Του, όταν έρχεται και μιλά στον καθένα μας, ελέγχοντάς μας από τα πάθη και τις αδυναμίες… Καταλήγοντας, ας ευχηθούμε, με τη σημερινή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι, το «στολίδι του Χελμού» όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έχει ονομάσει την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, ο καθένας από εμάς ας λάβει τις αποφάσεις του. Και εάν βλέπουμε ότι έχουμε κάπου παραστρατήσει από τον δρόμο του Θεού, εάν έχουμε ξεχάσει τον συνάνθρωπο, τότε με τα μηνύματα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου να αλλάξουμε και να γίνουμε άνθρωποι του Θεού, που μέσα από την άσκηση της υπακοής, της ταπεινώσεως και της πίστεώς μας σε Εκείνον, να κερδίσουμε το κλειδί για να εισέλθουμε νικητές εις την Βασιλεία Του».

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος: «Η επαφή μας με την Παναγία είναι εμπειρία ζωής αιωνίου!»

Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφού πρώτα ευχήθηκε σε όλους πατρικώς, ιδιαιτέρως δε στους κατ’ όνομα εορτάζοντες και εορτάζουσες, αναφέρθηκε στη μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή για την Ορθοδοξία και την πατρίδα μας, παροτρύνοντας το εκκλησίασμα να καταφεύγει μέσω της προσευχής στην προστασία της Μητέρας του Θεού, η οποία αποτελεί την «Σκέπη του κόσμου» που προσφέρει τη χαρά, την ανακούφιση και την ελπίδα.

«Ας προσπαθήσουμε να ενωθούμε με τον Θεό! Ας κάνουμε την Παναγία προστασία και… ασπίδα μας! Η Παναγία μας κάνει θαύματα σε όσους Την επικαλούνται! Εύχομαι, λοιπόν, όλοι μας να… γευθούμε αυτή τη γλυκιά εμπειρία, όταν δηλαδή μιλάμε με την Παναγία να νιώθουμε το χάδι και την αγάπη Της! Είναι μοναδική εμπειρία! Είναι εμπειρία ζωής αιωνίου!», είπε χαρακτηριστικά ο σεπτός Ποιμενάρχης μας.

«Πλημμύρισε» από ευλαβείς χριστιανούς και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Φανερωμένης Αιγίου

Με την ίδια θρησκευτική ευλάβεια εκατοντάδες πιστών προσήλθαν το τελευταίο διήμερο και στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν στην Μητέρα του Κυρίου μας.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανοσολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Καλλινίκου Πουλή, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας μας και συγκεκριμένα στην εξύψωση της γυναικός στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Από πλευράς τού Ιερού Ναού ο προϊστάμενος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Λιακόπουλος ευχαρίστησε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη για την παρουσία του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και του ευχήθηκε εγκαρδίως έτη πολλά και ευλογημένα.

Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης: «Η Παναγία είναι το τείχος και η σκέπη μας, το όπλο της σωτηρίας και η θύρα της μετανοίας μας»

Χθες, παραμονή της εορτής, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Ιωακείμ Βενιανάκη, Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, ομιλώντας για την παρέμβαση της Παναγίας στη ζωή του ανθρώπου. «Η Παναγία μας είναι η χαρά των ανθρώπων, που διώχνει κάθε θλίψη διότι δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Αυτή έφερε την ελπίδα στον κόσμο, σ’ Αυτήν ακουμπάμε με εμπιστοσύνη, Αυτή αντέχει και όσους Την αμφισβητούν… Γι’ αυτό και πρέπει όλοι μας να αποκτήσουμε προσωπική σχέση μαζί Της, να Την κάνουμε προστάτιδά μας, σύντροφο, μεσίτρια στην ζωή μας! Ας έχουμε την καρδιά μας γεμάτη ελπίδα πως η Παναγία θα είναι το τείχος και η σκέπη, το όπλο της σωτηρίας και η θύρα της μετανοίας, αρκεί να στραφούμε με ταπείνωση, υπακοή και πίστη στον Υιό και Θεό της», ανέφερε στο κήρυγμά του ο π. Ιωακείμ.

Εν συνεχεία, και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Αιγίου, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, με πάνδημη τη συμμετοχή του κόσμου που έσπευσε να τιμήσει την Οδηγήτρια και Παρηγορήτρια όλων μας.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Απάντηση της Μητρόπολης Βεροίας στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για τα θρησκευτικά

Σε απάντηση δημοσιεύματος της τοπικής ΕΛΜΕ, από 1/7/2020 στα τοπικά ΜΜΕ, σχετικό με τη διδασκαλία των θρησκευτικών η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας τονίζει...

Καταδικάζεται η περιφορά επιταφίου, αλλά επιτρέπεται o… θαυμασμός σιντριβανιών!

Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης Πήρε και πάλι μπρος η αμερόληπτη δικαιοσύνη. Καταδίκη τεσσάρων ατόμων σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών στον καθένα και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ...

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτου Σύρου στη Σίφνο

Τη Σίφνο επισκέπτεται από το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , τον οποίο υπεδέχθησαν άμα τη αφίξει ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βρύσης...

«Η υπακοή γεννά την ζωή. Η παρακοή γεννά τον θάνατο»

Αποστολικό Μήνυμα, Κυριακή Δ' Ματθαίου 5/7/2020 «Η υπακοή γεννά την ζωή. Η παρακοή γεννά τον θάνατο». Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί. Η...

Εορτάστηκε η Σύναξη της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης στην Χαλκίδα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Σύναξη της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, στον οποίο και φυλάσσεται, ως πολύτιμος θησαυρός, η...

Ιερά Μονή Παναγίας της Ροβέλιστας

Κατά την προφορική παράδοση, η Μονή της Ροβέλιστας ανάγει την αρχή της στον 10ο αιώνα, η δε εικόνα της Παναγίας, γνωστής και ως Μοσχοβίτισσας,...

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Μητροπολίτης Κορίνθου

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε χθες Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για την Έρευνα και...

Εορτή Ευρέσεως και Ανακομιδής των Ι. Λειψάνων των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Με δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η ανάμνηση της επετείου της ευρέσεως και ανακομιδής...

Νέος πνευματικός στην Ηλιούπολη

Η εορτή των αγίων Αναργύρων τιμήθηκε στον ομώνυμο ναό τους, στην Ηλιούπολη. Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος...

Ανακύκλωση για το ενοίκιο πρώην αστέγου

Μία από τις πολλές δράσεις φιλανθρωπίες της εκκλησιαστικής κοινότητας του ναού της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020. 1620 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών,...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επέστρεψε στα καθήκοντά του

Ο ΜακαριώτατοςΑρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, μετά την επιτυχή αγγγειοπλαστικήεπέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ των Τιράνωντην Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020...

Εορτή Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Με την συμμετοχή των πιστών και την τήρηση των υγειονομικών διατάξεων  εορτάσθηκε η Εορτή της Καταθέσεως της Εσθήτος της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας  Θεοτόκου...

Στην Ιστορική και Μαρτυρική πόλη της Υπάτης περιόδευσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Την Ιστορική και Μαρτυρική πόλη της Υπάτης, την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ Επισκοπής Νέων Πατρών, της οποίας πρώτος Επίσκοπος...

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο στηρίζει το έργο της Αρχιεπισκοπής

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου και οι Αντιπρόεδροι Νίκος Γρέντζελος και Ηλίας Μάνδρος επισκέφθηκαν σήμερα...

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Αρχιεπισκοπής και υπ. Υποδομών

Ρεπορτάζ, Μάκης Αδαμόπουλος, Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπεγράφη σήμερα το πρωί στην Αρχιεπισκοπή...