• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 24 Ιουνίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς ως αναπόσπαστο μέρος του Ελληνικού Στρατού

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Στρατιωτικοί Ιερείς
19 Μαρτίου 2018
byPoimin.gr Team
Οι Στρατιωτικοί Ιερείς ως αναπόσπαστο μέρος του Ελληνικού Στρατού
Share on FacebookShare on Twitter

1858-1860, Γ΄ ΜΕΡΟΣ) 

Aρχιμ.  Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ) 

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας 

Σε προηγούμενη αναφορά μας, είχαμε παρουσιάσει έγγραφο του Βασιλέως Όθωνα,  με το οποίο κατόπιν εισηγήσεως του Υπουργού των Στρατιωτικών, έθετε εκτός του στρατεύματος τον Ιερέα Δημήτριο Κουμαριανό. Μετά λοιπόν την αποστρατεία του ανωτέρω Ιερέως, ο Υπουργός με έγγραφό του προς τον Βασιλέα, στις 5 Μαΐου 1858, ζητά να εγκριθεί η τοποθέτηση του Ιερέως Ανθίμου Ιωάννου, της Μοίρας Πυροβολικού, στην Φρουρά του Ναυπλίου. Στις 21 Ιουνίου 1858, με απόφαση του Βασιλέως, εγκρίνεται η ανωτέρω πρόταση και πλέον τη θέση στη Φρουρά του Ναυπλίου την καταλαμβάνει ο Ιερέας Άνθιμος. Το ανωτέρω διάταγμα το υπογράφει εν ονόματι του Βασιλέως, η Βασίλισσα Αμαλία.

Το Φρουραρχείο της Υπάτης στις 21 Μαΐου 1858, απευθυνόμενο προς το Υπουργείο, αναφέρει ότι ο Ιερέας της Φρουράς, Αθανάσιος Οικονόμου, απεβίωσε και ζητά την αντικατάστασή του. Στο έγγραφο και αίτημα αυτό του Φρουραρχείου, το Υπουργείο στις 26 Μαΐου 1858, με απόφασή του δεν εγκρίνει την αντικατάσταση του Ιερέως, διότι όπως αναφέρει δεν κρίνει απαραίτητη και αναγκαία την μόνιμη  παρουσία Ιερέως στην εν λόγω Φρουρά με την  αναπλήρωση της θέσεως αυτής με νέο μόνιμο κληρικό.

Το Υπουργείο για μια ακόμα φορά προτείνει στο έγγραφό του, μια πρόχειρη λύση και εντελώς επιφανειακή, χωρίς να αγγίζει την ουσία του θέματος και χωρίς να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και πνευματικές απαιτήσεις της Φρουράς. Το Υπουργείο αναφέρει ότι εάν χρειαστεί να τελεστεί στη Φρουρά κάποια ιεροπραξία, να προσκαλέσουν κάποιον κληρικό από την περιοχή εκείνη και να κανονίσουν με τις αρχές του τόπου, την αντιμισθία την οποία θα του προσφέρουν. Αυτή την λύση την έχουμε συναντήσει πολλές φορές στο παρελθόν, που όμως μπορεί να υπάρξει μόνο σαν λύση ανάγκης και όχι ως μόνιμη όπως την παρουσιάζουν και την επιβάλλουν σε κάθε περίπτωση, χωρίς να εξετάζουν τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να υπάρχουν.

Με αυτές τις λίγες άχρωμες και άγευστες λέξεις, αποτυπωμένες σε ένα άψυχο και απρόσωπο έγγραφο, το Υπουργείο καταθέτει την απόφασή του, την οποία θα εκτελέσουν ως διαταγή οι αποδέκτες του εγγράφου αυτού και βεβαίως χωρίς να φέρουν καμία αντίρρηση. Ακόμα και αν υπάρξει αντίρρηση ή εάν  επανέλθουν επί του θέματος με μια καινούρια γραπτή τοποθέτηση, το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να εισπράξουν μια ακόμα οριστική άρνηση και στη συνέχεια να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση, αφού δεν θα υπάρξουν άλλα περιθώρια για να ξανασυζητηθεί.

Το έγγραφο αυτό μοιάζει πάρα πολύ με το έγγραφο το οποίο παρουσιάσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας. Μοιάζει όχι ως προς την θεματολογία, αλλά ως προς την φιλοσοφία και την αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων. Στο προηγούμενο έγγραφο, το αίτημα ήταν να χορηγηθεί μια αύξηση στην αντιμισθία του Ιερέως, για το έργο το οποίο επιτελούσε. Η απάντηση ήταν απλή και σαφής, ο Ιερέας να περιοριστεί στις απαραίτητες και απόλυτες ανάγκες της υπηρεσίας. Δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα παραπάνω από αυτό που αναλογεί στο έργο το οποίο προσφέρει και έτσι δεν θα έχει αξιώσεις για αύξηση του μισθού του.

Στο σημερινό έγγραφο δεν κρίνεται αναγκαία η μόνιμη παρουσία του Ιερέως στην Φρουρά της Υπάτης. Υπήρχε παλιότερα Ιερέας, απεβίωσε, τώρα βρίσκουμε ευκαιρία και  καταργούμε τη θέση αυτή και έτσι «γλυτώνουμε», έναν μισθό, μια θέση. Πάλι το έργο το ποιμαντικό και στην περίπτωση αυτή, περιορίζεται μόνο όταν χρειάζεται να τελεστεί κάποια ιεροπραξία και αυτή με έναν Ιερέα σήμερα, αύριο με κάποιον άλλο, μόνο και μόνο για να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, ως μια καθαρά τυπική πράξη, χωρίς να βλέπουμε την αναγκαιότητα της πράξεως αυτής, ως συνέχιση της παράδοσης και της πίστης μας.

Και στις δύο  αυτές περιπτώσεις και όχι μόνο, τα πάντα ερμηνεύονται  με βάση  οικονομικά κριτήρια. Τα πάντα εξετάζονται μέσα από το αν υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος, καταστρατηγώντας θεσμούς, αξίες, παραδόσεις. Βλέπουμε δυστυχώς κάποια λάθη που γίνονται σήμερα, να μην είναι καινούρια, να μην  τα συναντούμε για πρώτη φορά,  αλλά να έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν. Δυστυχώς πολλά λάθη από το παρελθόν, αντί να τα διαγράψουμε και να μην τα επαναλαμβάνουμε, αφού βλέπουμε την καταστροφή που έχουν προκαλέσει, εμείς σε πείσμα και άρνηση να διδαχθούμε από την ιστορία μας, επιστρέφουμε σε αυτά  και στις λανθασμένες μας επιλογές, που μας φέρνουν ακόμα πιο πίσω, αντί να μας πηγαίνουν μπροστά.

Μιλούμε για πρόοδο, αλλά αυτή η πρόοδος δεν συναντά, ούτε θέλει να βλέπει την ιστορία και το παρελθόν. Μιλούμε για πρόοδο, αλλά αυτή η πρόοδος έχει μια ορισμένη θεματολογία, απορρίπτοντας πράγματα τα οποία προσέφεραν και προσφέρουν αναμφισβήτητα μέχρι και σήμερα πολύτιμη παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον. Μιλούμε για πρόοδο, αλλά δεν θέλουμε το φως, την πρόοδο, την  ελευθερία και άλλες αξίες, ώστε να μπορούμε να κινούμαστε μπροστά και να προοδεύουμε, χωρίς στεγανά και χωρίς σωματικές και πνευματικές αγκυλώσεις, που περιορίζουν τον άνθρωπο να έχει μια πραγματική πρόοδο σε όλους τους τομείς και όχι επιλεκτική και κατευθυνόμενη. Άρα για ποια πρόοδο μιλάμε και τι πρόοδο επιθυμούμε.

Το Υπουργείο με το έγγραφο του κρίνει, ότι η μόνιμη παρουσία Ιερέως στην Φρουρά ήταν περιττή. Δεν αναφέρει τους λόγους, δεν εξηγεί γιατί ο Ιερέας εκεί δεν χρειαζόταν. Διαβάζοντας την απάντηση αυτή, τίθεται ένα ερώτημα και δυστυχώς το ένα ερώτημα φέρνει το άλλο, που σε κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο, μέσα από τις απαντήσεις που θα εισπράττουμε, καταλαβαίνοντας στο τέλος ότι υπήρχαν άλλοι λόγοι που δεν ήθελαν την αντικατάσταση των κληρικών που μετατίθεντο ή που απεβίωναν.

Αφού ήταν περιττός ο Ιερέας στην εν λόγω Φρουρά, γιατί δεν μετακινούσαν νωρίτερα τον προηγούμενο, ώστε να τον αξιοποιήσουν αλλού που υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη και η παρουσία του θα ήταν καθοριστική, ουσιαστική και αποδοτική. Γιατί άφηναν μια άλλη Φρουρά κενή, που είχε μεγαλύτερη ανάγκη από την πνευματική παρουσία του κληρικού και μια μικρότερη σαν της Υπάτης να έχει έναν κληρικό έστω και μεγάλο σε ηλικία. Δεν θα επεκταθούμε στο να καταθέτουμε ερωτήματα, διότι αυτοί που θα έπρεπε να μας απαντήσουν δεν μπορούν και εμείς δεν πρέπει να βάζουμε στο στόμα τους τις δικές μας απαντήσεις. Καταλαβαίνουμε όμως ότι οι απαντήσεις που δίνονται στα παραπάνω ερωτήματα, αφήνουν πολλά κενά και φέρνουν νέα ερωτηματικά, τα οποία μας οδηγούν στην δική μας εποχή, που και σήμερα η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο πρόβλημα με την έλλειψη κληρικών.

Η κάθε Φρουρά μικρή ή μεγάλη, είχε τις ιδιαιτερότητές της. Είχε τις απαιτήσεις και τις πνευματικές ανάγκες και αναζητήσεις της, τις οποίες γνώριζαν και καταλάβαιναν μόνο όσοι βρίσκονταν εκεί και βίωναν τις πραγματικές καταστάσεις, όπου η παρουσία του κληρικού ήταν ένα φως μέσα στο σκοτάδι της καθημερινότητας, μέσα στην απομόνωση της κάθε εποχής, μέσα στην εγκατάλειψη από τις αρχές και την εξουσία, που χανόταν μέσα στις αίθουσες που συσκέπτονταν και αποφάσιζαν για την πορεία τους, χωρίς πολλές φορές να έρχονται σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετώπιζε ο λαός μας είτε στις πόλεις είτε στα χωριά.

Ακόμα και στα χρόνια της σκλαβιάς, ακόμα και σε κείνα τα μαύρα χρόνια των τετρακοσίων χρόνων κάτω από τον τουρκικό ζυγό, οι Έλληνες είχαν μάθει να ζουν με τον παπά τους. Προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την πίστη τους, τις γιορτές τους, τα εκκλησιαστικά έθιμα και τις παραδόσεις και ο ήχος της καμπάνας όπου ηχούσε και όσο ηχούσε, ήταν ένα μήνυμα ανάστασης για το υπόδουλο γένος μας. Ο παπάς ήταν η ενσάρκωση του μηνύματος της σταύρωσης, αλλά και της ανάστασης. Βίωναν την σταύρωση μέσα από την σκλαβιά, αλλά ζούσαν με την ελπίδα της αναστάσεως του γένους, όπου τότε θα ξαναφύτρωνε το χορτάρι στη γη και θα ξανάνθιζε το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων, μέσα από την θυσία των ηρώων και των μαρτύρων.

Η έλλειψη ή η απουσία Ιερέων αποτελούσε ένα πλήγμα για την εκκλησιαστική κοινότητα. Ήταν πρόβατα μη έχοντα ποιμένα. Ένοιωθαν την πνευματική τους ορφάνια και γύμνια και προσπαθούσαν να αναπληρώσουν το κενό αυτό, μένοντας πιστοί στις μακραίωνες παραδόσεις μας, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Ένοιωθαν απροστάτευτοι και ευάλωτοι στους πειρασμούς και τις δυσκολίες που αναφύονταν καθημερινά, όταν ο Ιερέας τους δεν ήταν δίπλα τους, κοντά τους, να τους μεταδίδει την αισιοδοξία και την ελπίδα της σωτηρίας. Αυτό το γνώριζε ο κατακτητής και γι’ αυτό όταν ήθελα να χτυπήσει και να πονέσει τον λαό μας, τον κτύπαγε εκεί, στερώντας του το πνευματικό του  στήριγμά.

Και μετά την τουρκοκρατία πάλι ο λαός μας πορεύτηκε με την ιεροπρεπή παρουσία του Ιερέως στα χωριά και στην πόλη. Ήταν και είναι σημείο αναφοράς ο Ιερέας ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου τις περισσότερες φορές ακόμα μέχρι και σήμερα, μόνο αυτός έχει απομείνει να δίνει το πνευματικό στίγμα και το Φως της Αναστάσεως, όταν έχει σβήσει το φως του σχολείου, αφού δεν υπάρχει δάσκαλος και τα λιγοστά παιδιά πηγαίνουν αλλού σχολείο, αφού έχει σβήσει το φως του ιατρείου, αφού δεν υπάρχει γιατρός, έχει σβήσει το φως της κοινότητας, αφού πλέον υπάρχουν οι Καποδιστριακοί δήμοι και οι περιφέρειες, αφού έχει σβήσει ακόμα και το φως του αστυνομικού τμήματος, χωρίς να υπάρχει κάποιο ίχνος αστυνόμευσης και ασφάλειας, έχοντας αφήσει αυτούς τους ανθρώπους κυριολεκτικά όπως και οι ίδιοι το λένε: « στο έλεος του Θεού».

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις  δεν είναι δυνατον να μην αναγνωρίζεται και να μην εκτιμάται η παρουσία του Ιερέως που πολλές φορές καλύπτει όχι μόνο μια ενορία ή ένα χωριό, αλλά και άλλα χωριά και οικισμούς, διανύοντας μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, μη φειδόμενοι κόπου, μόχθου και εξόδων, βρισκόμενοι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που κάποιοι άλλοι τους έχουν ξεχάσει ή τους θυμούνται περιστασιακά. Βρίσκονται οι Ιερείς μας εκεί που υπάρχει και το πιο απομακρυσμένο εκκλησάκι για να χτυπήσουν την καμπάνα, να ανάψουν τα καντήλια και να κάνουν την Θεία Λειτουργία, μνημονεύοντας όλους εκείνους που αγωνίστηκαν να χτίσουν αυτόν Ναό, θυμίζοντας στις επερχόμενες γενιές, την πίστη των πατέρων μας, αλλά κι την δική μας υποχρέωση, να την διατηρήσουμε και να την μεταδώσουμε στα παιδιά μας.

Ανοίγουν τις εκκλησιές μας και τα μοναστήρια, θυμιάζουν τις εικόνες και  ανάβουν τα καντήλια και αυτό το φως του καντηλιού, προσφέρει την ασφάλεια και την σιγουριά, ότι ο Θεός είναι μαζί τους. Και όταν πέφτει το σκοτάδι και δεν υπάρχει πουθενά ίχνος κάποιου φωτισμού, εκείνο το φως έξω από την εκκλησιά ή το μοναστηράκι, δίνει την παρηγοριά, την στήριξη και την βεβαιότητα,  ότι όσο ανάβει αυτό το φως δεν κινδυνεύουμε. Όταν σβήσει το Φως του Χριστού, που εμείς οι ίδιοι θα το έχουμε σβήσει με τις δικές μας επιλογές και προτιμήσεις, τότε να περιμένουμε και τα χειρότερα.

Και οι Στρατιωτικοί Ιερείς, βρισκόμενοι καθημερινά στο χώρο της ποιμαντικής μας διακονίας, προσπαθούμε να ανάβουμε το καντήλι της πίστεως και να αναθερμαίνουμε  την προσήλωση και την εμμονή  μας στις αξίες ακόμα  και στο πιο  απομακρυσμένο φυλάκιο της χώρας μας, στο πιο μικρό χώρο που υπηρετούν τα δικά μας παιδιά και με τον δικό τους τρόπο ξέρουν να δίνουν ένα δυναμικό παρόν προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Ιερέας καλείται να γίνει κοινωνός κάθε καταστάσεως του ποιμνίου του. Καλείται να μοιραστεί με το λογικό του ποίμνιο μικρό ή μεγάλο, τις χαρές και τις λύπες του. Καλείται να μένει στη θέση του, φυλάσσοντας όχι μόνο πνευματικές Θερμοπύλες, αλλά να στέκεται μπροστά, ώστε μαζί με όλους να αποτρέψουν την ισοπέδωση και την πνευματική καταστροφή που αυτό θα επιφέρει και τον πνευματικό θάνατο.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων μέσα στην ποιμαντική μας διακονία. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνειδητοποιούμε ότι και ο πιο μικρός χώρος γίνεται ένα σχολείο, για να διδαχτούμε κάτι διαφορετικό, που κάτω από άλλες προϋποθέσεις και συνθήκες, δεν θα το γνωρίζαμε και δεν θα το ανακαλύπταμε. Διαπιστώνουμε είτε άμεσα είτε λίγο αργότερα, ότι  και οι ελάχιστοι άνθρωποι στους οποίους  απευθυνόμαστε κάποιες φορές έχουν ανάγκη της παρουσίας και του λόγου μας, που σε καμία περίπτωση αυτός ο λόγος δεν είναι δικός μας, αλλά είναι λόγος της Εκκλησίας.

Μέσα από αυτή την διαπίστωση που αγγίζει τα εσώτερα της καρδιά μας και πιστεύω δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, μας κάνει να ριχνόμαστε με περισσότερη ορμή και με περισσότερη δύναμη στο έργο μας, χωρίς να μας φοβίζει «το μικρόν ποίμνιον», αλλά να μας ενδιαφέρει εάν σε αυτό το μικρό ποίμνιο εμείς ως ποιμένες, έχουμε προσφέρει αυτό το οποίο θα προσφέραμε και στο μεγαλύτερο, αντικρίζοντας και αντιμετωπίζοντας πρόσωπα και όχι αριθμούς ή κάποια μάζα.

Συνεχίζεται {92}

Πρόσφατα Άρθρα

Η εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου στην Ι. Μητρόπολη Μαρωνείας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου στην Ι. Μητρόπολη Μαρωνείας

24 Ιουνίου 2026

Τήν Τρίτη τό ἀπόγευμα 23ης Ἰουνίου 2026, παραμονή τῆς ἑορτῆς τοῦ Γενεθλίου τοῦ Τιμίου Προδρόμου, ὁ Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τήν...

Read more
Η Εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου  στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

24 Ιουνίου 2026

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου Καλλιθέας Κορίνθου τελέσθηκαν σήμερα Τρίτη 24 Ιουνίου 2026, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου...

Read more
«Πνευματική προσέγγιση του δημογραφικού προβλήματος: Η οικογένεια ως «κατ’ οίκον Eκκλησία»
Εκκλησία της Ελλάδος

Δήλωση του Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας  για την εκδημία της Μαρίας Τσούτσου

24 Ιουνίου 2026

«Με αισθήματα βαθιάς θλίψεως πληροφορηθήκαμε την κοίμηση της αειμνήστου Μαρίας Τσούτσου, μιας εξέχουσας προσωπικότητας της τοπικής μας κοινωνίας, η οποία...

Read more
Φιλοξενία παιδιών από τη Σερβία από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
Εκκλησία της Ελλάδος

Φιλοξενία παιδιών από τη Σερβία από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

24 Ιουνίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής και κοινωνικής της διακονίας, φιλοξένησε από τις 15 έως...

Read more
Το μήνυμα του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου
Πνευματικές Διδαχές

Ο «Πρόδρομος» του Ορθόδοξου Μοναχισμού

24 Ιουνίου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Τί ἄρα τό παιδίον τοῦτο ἔσται;» (Λουκ. 1, 66). Σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας γιορτάζει τό γενέθλιο τοῦ...

Read more
Τριετές Μνημόσυνο του μακαριστού  Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Τριετές Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου

24 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή 21 Ιουνίου, στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου) στο Μήλεσι Αττικής, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από...

Read more
Ο Μητροπολίτης Άρτης στις εκδηλώσεις για την 145η επέτειο απελευθέρωσης της Άρτας
Χωρίς κατηγορία

Ο Μητροπολίτης Άρτης στις εκδηλώσεις για την 145η επέτειο απελευθέρωσης της Άρτας

24 Ιουνίου 2026

Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2026, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την 145η επέτειο απελευθέρωσης της Άρτας από τον Οθωμανικό ζυγό....

Read more
Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος ο Κολλυβάς και διδάσκαλος του Γένους
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος ο Κολλυβάς και διδάσκαλος του Γένους

24 Ιουνίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Το Κολυβαδικό Κίνημα του 18ου αιώνα υπήρξε ένας σημαντικός ιστορικός σταθμός στην εκκλησιαστική μας...

Read more
ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ-ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ-ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

24 Ιουνίου 2026

Με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως και πίστη στην κοινή ανάσταση, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, αγγέλλει την προς Κύριον εκδημία...

Read more
800 μαθητές στις Εξετάσεις του Ωδείου «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»
Εκκλησία της Ελλάδος

800 μαθητές στις Εξετάσεις του Ωδείου «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»

24 Ιουνίου 2026

Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, Ιδρυτή και Προέδρου του Ωδείου της...

Read more
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση υποδούλωσης και πολιορκίας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση υποδούλωσης και πολιορκίας»

23 Ιουνίου 2026

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου κυκλοφορεί η νέα έκδοση της «Ορθόδοξης Αλήθειας» με κεντρικό θέμα την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μητροπολίτη...

Read more
ΙΕΡΑΡΧΙΑ: Δήλωση Μητροπολίτη Παροναξίας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Παροναξίας: Να αποσυρθεί η διάταξη για την αύξηση των αποδοχών Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών

23 Ιουνίου 2026

Ἐπειδὴ τὶς τελευταῖες ἡμέρες γίνομαι ἀποδέκτης ἐρωτήσεων καὶ σχολίων ἐκ μέρους Κληρικῶν καὶ λαϊκῶν ἀδελφῶν μας γιὰ τὸ θέμα τῆς...

Read more
Επετειακή εκδήλωση Σχολών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής   στην Ι.Π. Μεσολογγίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Επετειακή εκδήλωση Σχολών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής   στην Ι.Π. Μεσολογγίου

23 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μέσα σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026, στο Ανοιχτό Θέατρο Λιμένος Ι.Π.Μεσολογγίου,...

Read more
Μνήμη Πάντων των εν Κορίνθω Διαλαμψάντων Αγίων, Υποδοχή Ιερών Λειψάνων & Ι. Αγρυπνία στην Κόρινθο
Εκκλησία της Ελλάδος

Μνήμη Πάντων των εν Κορίνθω Διαλαμψάντων Αγίων, Υποδοχή Ιερών Λειψάνων & Ι. Αγρυπνία στην Κόρινθο

24 Ιουνίου 2026

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΠΑΥΛΕΙΑ 2026», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου,...

Read more
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο ΙΓ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκκλησιαστική Ψαλτικής Τέχνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο ΙΓ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκκλησιαστική Ψαλτικής Τέχνης

23 Ιουνίου 2026

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιουνίου 2026, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσιάτικα Βόλου, ο ΙΓ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το μήνυμα της Δ’ Κυριακής Ματθαίου
Κηρύγματα

«Η υπακοή γεννά την ζωή. Η παρακοή γεννά τον θάνατο»

5 Ιουλίου 2025

Αποστολικό Μήνυμα, Κυριακή Δ' Ματθαίου 5/7/2020 «Η υπακοή γεννά την ζωή. Η παρακοή γεννά τον θάνατο». Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ....

Το μήνυμα της Δ’ Κυριακής Ματθαίου

Ὁ ἑκατόνταρχος ὑπόδειγμα πίστεως

5 Ιουλίου 2025
Το μήνυμα της εορτής των Αγίων Αποστόλων

Το μήνυμα της εορτής των Αγίων Αποστόλων

30 Ιουνίου 2025

Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο της Συνάξεως των Δώδεκα Αποστόλων

30 Ιουνίου 2025

Απόστολοι και αποστολή

30 Ιουνίου 2025

Ο δρόμος των Αποστόλων

30 Ιουνίου 2025
Τό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» τοῦ ἀποστόλου Παύλου – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

«Παύλος ο ουρανοπολίτης»

28 Ιουνίου 2025
Ἑορτάζουν οἱ ἅγιοι Πέτρος καί ὁ Παῦλος

«Οι των αποστόλων πρωτόθρονοι και της Οικουμένης Διδάσκαλοι…»

28 Ιουνίου 2025
ΟΙ Πρωτοκορυφάιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

Οι πρωτοκορυφαίοι απόστολοι Πέτρος και Παύλος

28 Ιουνίου 2025
Απόστολος Πέτρος: Ο κορυφαίος μαθητής του Χριστού

Απόστολος Πέτρος: Ο κορυφαίος μαθητής του Χριστού

28 Ιουνίου 2025
Πανηγυρικός Εσπερινός στον I. Ναό του Αγ. Παύλου Περιστερίου

Πώς ἐγκωμιάζει ὁ Ἱερός Χρυσόστομος τόν μέγαν Παῦλον

28 Ιουνίου 2025
Το μήνυμα της Δ’ Κυριακής Ματθαίου

Πίστη, ἡ δύναμη καὶ ἡ ἀπουσία της

5 Ιουλίου 2025
Ο εναγκαλισμός των Αποστόλων Πέτρου και Πάυλου

Ο εναγκαλισμός των Αποστόλων Πέτρου και Πάυλου

28 Ιουνίου 2024
Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον ιδρυτή της

Παύλος: Ο Μέγας Απόστολος των Εθνών

27 Ιουνίου 2024

Οι Άγιοι Απόστολοι και η αποστολή τους

30 Ιουνίου 2023

Λόγος στούς Δώδεκα Ἀποστόλους

30 Ιουνίου 2023
Ο Μητροπολίτης Σπάρτης  για την χαρισματική προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης για την χαρισματική προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου

28 Ιουνίου 2023
Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου

Θείον Κήρυγμα: Ἁγ. Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου

28 Ιουνίου 2023

Ἡ Σύναξις τῶν Ἁγίων ἐνδόξων καὶ πανευφήμων Ἀποστόλων τῶν ΙΒ’

29 Ιουνίου 2022
ΟΙ Πρωτοκορυφάιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

ΟΙ Πρωτοκορυφάιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

28 Ιουνίου 2022
Πανηγυρικός Εσπερινός στον I. Ναό του Αγ. Παύλου Περιστερίου

Οι Πρωτοκορυφαίοι του τότε και του σήμερα

28 Ιουνίου 2019
«Το σκεύος της εκλογής»

Ο Απόστολος Παύλος και το όρομά του

28 Ιουνίου 2019
«Το σκεύος της εκλογής»

«Το σκεύος της εκλογής»

28 Ιουνίου 2019
Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον ιδρυτή της

«Ψυχήν υπερβαίνουσαν πάσαν την γην»

27 Ιουνίου 2019
Τό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» τοῦ ἀποστόλου Παύλου – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Ο Απόστολος Παύλος και το όραμά του

27 Ιουνίου 2019
Πέτρος, ὁ κορυφαῖος τῶν Ἀποστόλων

Πέτρος, ὁ κορυφαῖος τῶν Ἀποστόλων

27 Ιουνίου 2019
Η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα

Τα δάκρυα του Αποστόλου

27 Ιουνίου 2019
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Ιεραποστολικός Ζήλος – Κυριακή Β’ Ματθαίου – Πέτρου και Παύλου

3 Απριλίου 2020
Τό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» τοῦ ἀποστόλου Παύλου – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Αφιέρωμα στον Απόστολο των Εθνών Παύλο

28 Ιουνίου 2018
Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου

Εμοί το ζην Χριστός

28 Ιουνίου 2018
Next Post
Ο εορτασμός του προστάτου της Μητροπόλεως Μεγάρων Αγίου Λαυρεντίου

Ο εορτασμός του προστάτου της Μητροπόλεως Μεγάρων Αγίου Λαυρεντίου

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Σικάγου Ναθαναήλ

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Σικάγου Ναθαναήλ

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου του Β΄

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου του Β΄

Το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμ. Αμβροσίου Κυρατζή

Το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμ. Αμβροσίου Κυρατζή

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον Προστάτη της Μητροπόλεως Μεγάρων Άγιο Λαυρέντιο

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον Προστάτη της Μητροπόλεως Μεγάρων Άγιο Λαυρέντιο

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist