• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Σαββατική κατάσταση των ανθρώπων (Έσχατολογική θεώρηση)

8 Ιουλίου 2018
in Πνευματικές Διδαχές
Η Σαββατική κατάσταση των ανθρώπων (Έσχατολογική θεώρηση)
Share on FacebookShare on Twitter

Ευθυμίου (Κ. Στύλιου) † Αχελώου, Το μυστήριο της 8ης ημέρας, Ορθόδοξη χριστιανική εσχατολογία, Αθήνα 2015, εκδ. Αποστολική Διακονία, σελ. 91-96

Όπως υπήρξε Σαββατισμός του Χριστού, μετά τον χωρισμό της θεωμένης ψυχής του από το θεωμένο σώμα του και την εις ‘Αδου κάθοδό του, το ίδιο συμβαίνει και με τις ψυχές των ανθρώπων. Η ψυχή του ανθρώπου, μετά τον δια του θανάτου διαχωρισμό της από το νεκρό σώμα, εισέρχεται σε μια διαφορετική υπαρκτική κατάσταση, την οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως σαββατική κατάσταση των ψυχών των έλλογων ανθρώπων.

1. Η ύπαρξη της ψυχής μετά τον θάνατο του σώματος

α ) Ο θάνατος δεν καταργεί την ουσία του σώματος: Με τον θάνατο, το σώμα του ανθρώπου διαλύεται «εις τα εξ ων συνετέθη» φυσικά στοιχεία του. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση και ουσιαστική εξαφάνισή του. Πρόκειται απλώς για μια «δαπάνη» και για ένα «ανάλωμα» της θνητότητος και της φθοράς του ανθρώπου, καθώς παρατηρεί ο ι. Χρυσόστομος: « Η διαφθορά αύτη (του) σώματος ουκ έστι της ουσίας α ναίρεσις, αλλά της θνητότητος δαπάνη και της φθοράς ανάλωμα (=κατάργηση). Ο γαρ θάνατος ούτος ου το σώμα απόλλυσιν, αλλά την φθοράν δαπανά. Ως γε η ουσία (=του σώματος) μένει ανισταμένη». Με άλλα λόγια, ο θάνατος δεν καταργεί την ουσία του σώματος, αλλά τα παρείσακτα στοιχεία της φθαρτότητος και θνητότητος. Αυτό αποτελεί μια ακόμη μαρτυρία ότι ο θάνατος τελικά δεν είναι εις βλάβην του ανθρώπου, αλλά ευεργεσία και ωφέλεια, καθ’ όσον η ουσία του σώματος παραμένει άθικτη, εν αναμονή της αναστάσεως (1).

Εξ άλλου, ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, χρησιμοποιεί την εικόνα της σφραγίδος, λέγοντας, ότι, μετά τον θάνατο, ο Θεός διατηρεί την ουσία του σώματος υπό τύπον σφραγίδας, ώστε με αυτή να σφραγίσει το ίδιο αποτύπωμα, στο σώμα που θα εγερθεί εκ του τάφου, κατά την Κοινή Ανάσταση των νεκρών.

β) Η κατά τον θάνατον έξοδος της ψυχής από το σώμα: Η ώρα του θανάτου, κατ’ αρχήν, και η έξοδος της ψυχής από το σώμα του α νθρώπου καθορίζεται αποκλειστικά από τον Θεό (πρβλ. «και της συμφυΐας ο φυσικότατος δεσμός θείω βουλήμα- τι α ποτέμνεται», (Νεκρώσιμος Ακολουθία). Ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα τόσο των δικαίων όσο και των αμετανοήτων αμαρτωλών εκτελείται από ’γγελον Θεού. Ο άγιος Συμεών, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, γράφει: «Μήτε αι ψυχαί των αμαρτωλών χωρίς Αγγέλου χωρίζονται, δια να μη εύρη χώραν και καιρόν ο επίβουλος εχθρός, δηλαδή ο διάβολος να θανατώση τον άνθρωπον και παρά καιρόν και δια να μη νομισθή ότι (ο διάβολος) κύριος είναι της ζωής και του θανάτου» (2) .

Η ψυχή, όταν εξέλθει από το σώμα, διατηρεί το σχήμα του σώματος. Ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος λέγει, όπως ο έξω άνθρωπος, δηλαδή το σώμα, έχει μορφή (σχήμα), έτσι και ο έσω άνθρωπος έχει μορφή όμοια με τον έξω άνθρωπον (3). Στην ορθόδοξη εικονογραφία, η ψυχή παριστάνεται με σώμα ανθρώπινου βρέφους (πρβλ. στην εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) που συμβολίζει την έναρξη νέου σταδίου ζωής μετά θάνατον. Ως εκ τούτου, η ψυχή καθώς, μετά τον θάνατο του σώματος, ανέρχεται προς τον ουρανό, γίνεται αισθητή (ορατή) από τους Αγίους (4).

γ) Απουσία των διαστάσεων του χωροχρόνου: Οι διαστάσεις του χωροχρόνου επηρεάζουν μόνο το υλικό συστατικό του ανθρώπου,το σώμα του. Ε φ’ οσον με τον θάνατο, το υλικό σώμα του ανθρώπου καταργείται, το πνευματικό συστατικό του ανθρώπου, η ψυχή παραμένει ανεπηρέαστη (αδιάστατη) από τον χωροχρόνο. Η ψυχή, επομένως, μετά τον θάνατο του σώματος παραμένει έξω από τις διαστάσεις του παρόντος χωροχρόνου. Μετά τον σωματικό ή βιολογικό θάνατο, ο άνθρωπος δεν επανέρχεται στην ανυπαρξία του «μη όντος» (5), αλλά ε ξακολουθεί να υπάρχει, κατά διαφορετικό τρόπο.

δ) Η αθανασία της ψυχής: Η ψυχή, το πνευματικό συστατικό της ανθρώπινης φύσης, είναι κτιστή , δημιούργημα δηλαδή του Θεού. Η ψυχή, ως κτιστό δημιούργημα του Θεου δεν προϋπήρχε, αλλά δημιουργήθηκε και αυτή εν χρόνω μαζί με το υλικό δημιούργημα του Θεου, εν τούτοις δεν πεθαίνει και αυτή μαζί με το υλικό σώμα του ανθρώπου. Η ψυχή διατηρείται στην ύπαρξη και μετά τον αποχωρισμό της από το σώμα, και τούτο το οφείλει στο ότι έχει δημιουργηθεί από την ζωοποιό ε νέργεια του Θεού. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχή δεν πεθαίνει και παραμένει α θάνατη, όχι εκ φύσεως (από μόνη της), αλλά διότι την έχει προικίσει ο Θεός με το χάρισμα της αθανασίας. Η ορθόδοξη χριστιανική ανθρωπολογία, επομένως, δεν αποδέχεται τις απόψεις του Πλάτωνος περί προϋπάρξεως και της εκ φύσεως αθανασίας της ψυχής (6).

ε) Διατήρηση της αυτοσυνειδησίας: Η ψυχή στην αδιάστατη κατάστασή της διατηρεί, κατ’ αρχήν,την αυτοσυνειδησία της (7). Αν και υπάρχει χωρισμένη από το σώμα, εν τούτοις η ψυχή διατηρεί τη συνείδηση της ενιαίας ψυχοσωματικής προσωπικής ύπαρξης (το εγώ). Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει τη «συμφυία», τον «φυσικότατο δεσμό», των δύο συστατικών στοιχείων του ανθρώπου, της ψυχής και του σώματος.

στ) Η αδυναμία περαιτέρω ενέργειας των ψυχών: Οι άνθρωποι, εξ αιτίας της αλλοτρίωσης της μεταπτωτικής άνθρώπινης φύσης, οσαδήποτε χρόνια και αν ζήσουν στην παρούσα ζωή, παραμένουν ακόμη ατελείς. Ακόμη και μεγάλοι ’γιοι, οι οποίοι πέτυχαν υψηλές επιδόσεις στον χώρο της χριστιανικής πίστεως και ζωής, εν τούτοις, στο τέλος της επίγειας ζωής τους και πριν τον θάνατό τους ομολογούν ότι είναι αμαρτωλοί και ότι θα ήθελαν περισσότερο χρόνο ζωής για να ολοκληρώσουν την μετάνοιά τους. Πέραν τούτου, η τελείωση του ανθρώπου δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο επίτευγμα, αλλά καρπός της συνεργασίας του ανθρώπου με τη χάρη του Θεού. Και κάτι ακόμη περισσότερο . η τελείωση του άνθρώπου είναι κυρίως και πρωτίστως αποτέλεσμα της θεϊκής Χάρης και ενέργειας. Εξ άλλου, σύμφωνα με τον ορισμό της τελειότητος που διετύπωσε ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης, «τελειότης εστί του μη υπάρχειν τέλος» (βλ. υποσημ. 123).

Με τον θάνατο, λοιπόν, περατούται η προσωπική συμβολή του ανθρώπου στο έργο της περαιτέρω τελείωσης της ύπαρξής του. Αυτή την έννοια έχει το λεγόμενον «εν τω ’δη ουκ έστι μετάνοια». Στη μετά θάνατον αδιάσταση κατάσταση, η ψυχή, χωρίς την παρουσία του σώματος, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να ενεργήσει, δηλαδή, να συνεργήσει, για την περαιτέρω τελείωση της ύπαρξής της. Εάν λοιπόν, μετά τον θάνατο του ανθρώπου τελείωνε οριστικά και η 7η Ημέρα του χωροχρόνου, τότε το έργο της τελείωσης του ανθρώπου θα παρέμενε ανέφικτο. Ουδείς άνθρωπος θα μπορούσε να συμμετάσχει στην άχρονη και αδιάσταση 8η Ημέρα, διότι απλούστατα ουδείς θα είχε το κατάλληλον «ένδυμα του γάμου», την οριστική δηλαδή τελείωση της ύπαρξής του, για την κατά χάριν ένωσή του με τον Χριστό, κατά την Ημέρα των «Γάμων του Αρνίου» (Αποκ. ιθ’ 7).

ζ) Υπάρχει πρόοδος των ψυχών. Επί του θέματος αυτού ο αείμνηστος Καθηγητής Ιωάννης Ρωμανίδης έλεγε: «Υπάρχει κάποια πρόοδος και προκοπή στη Μέση Κατάσταση των ψυχών, γι’ αυτούς που έχουν εισέλθει τουλάχιστον στο στάδιο της Μετανοίας. Μετά τον θάνατο δεν υπάρχει μετάνοια, αλλά μετά τον θάνατο υπάρχει τελειοποίηση της μετάνοιας. Εδώ αρχίζει η Μετάνοια και τελειώνει εκεί . Η πρόοδος του ανθρώπου δεν σταματά. Μετάνοια είναι η συνεχιζομένη πρόοδος. Υπάρχει προκοπή. Η τελειότητα είναι ατελείωτη». Ωστόσο, «ο αμετανόητος αμαρτωλός δεν είναι επιδεκτικός προόδου. Ο ίδιος δεν έπιδέχεται πρόοδο και τελειοποίηση διότι έχει πάθει πώρωση στη συνείδηση. Η καρδιά του, ο νους του ήταν πωρωμένος και δεν έτυχε θεραπείας. Η θεραπεία αρχίζει από τον κόσμο αυτό» (8).


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(1) Νικολαΐδη 1990, 211, «Αποθανών ου τεθνήξομαι». Χρυσόστομος (ΕΠΕ 21, 426) ΙΣ 50.
(2) ’παντα 346. «Διότι η ψυχή δεν αναχωρεί μόνη της προς εκείνη τη ζωή, επειδή δεν είναι δυνατόν. Διότι εάν για να μεταβούμε από μία πόλη σε άλλη, ἐχομε ανάγκη οδηγού, πολύ περισσότερον η ψυχή, όταν ααποχωριστεί από το σώμα, για να μεταβεί στην άλλη ζωή, έχει ανάγκη οδηγών». Χρυσόστομος ( PG 48, 984). NB 390.
(3) K όντογλου 56. Βλ. και ΚΚ 43, 50.
(4) ΚΚ 22-23. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχή , ως κτισή έχει ένα είδος υλικότητος. Όπως παρατηρεί ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «παν συγκεκριμένον προς τον Θεό, τον μόνον ασύγκριτον, παχύ τε και υλικόν ευρίσκεται. Μόνον γαρ όντως άϋλον το θείον εστί και ασώματον». «Έκδοσις…» Β΄ ιζ΄, ιη΄.
(5) Ρωμανίδου 461.
(6). Περισσότερο για το θέμα αυτό, βλ. μελέτη μας αριθμ. 2,75 εξ.
(7) «Υπάρχει ένα μέρος του ανθρωπίνου ότνος που κοιμάται και ένα μέρος που μένει ενσυνείδητο. Το ον χάνει μερικές ψυχικές ικανότητες σύμφυτες με το σώμα, όλο δηλαδή, το καθαρά αισθησιοκρατικό σύστημα, καθώς και τις ενέγρειες του χρόνου καί του χώρου.΄Το πνεύμα χωρίζεται από το σώμα. Η ψυχή δεν ασκεί πλέον την λειτουργία της να εμψυχώνει το σώμα, αλλά μένει μέσα στο πνεύμα ως όργανο συνείδησης. Μεγάλη σημασία εδώ έχει η κατηγορηματικότερη άρνηση οποιασδήποτε απενσαρκώσεως: ο χωρισμός του σώματος δεν σημαίνει διόλου την απώλειά του, διότι η ανάσταση ενεργεί μία ανακεφαλαίωση, μία επανολοκλήρωση μέσα στο πλήρωμα», ευδοκίμωφ 437. Στην ορθόδοξη παράδοση υπάρχουν περιπτώσεις που ψυχές των νεκρών μίλησαν σε ζώντες ανθρώπους, έχοντας πλήρη αυτοσυνειδησία καί ενιαία της ψυχοσωματικής τους ύπαρξης. Βλ και ομολογίες νεκρών που επανήλθαν στη ζωή (νεκροφάνεια) στο Παράρτημα.
(8) Ρωμανίδου 467, 469, 475. Βλ. και ΚΚ 31-32.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο «Εκκλησιαστικός Λόγος» το θέμα στο τακτικό Ιερατικό Συνέδριο της Ι.Μ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο «Εκκλησιαστικός Λόγος» το θέμα στο τακτικό Ιερατικό Συνέδριο της Ι.Μ. Φθιώτιδος

14 Οκτωβρίου 2025

Στο εορταστικό κλίμα των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2025 το 6ο κατά σειρά...

Read more
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΓΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΓΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

14 Οκτωβρίου 2025

Με Αρχιερατική συγχοροστασία την παραμονή και Αρχιερατικό συλλείτουργο την κυρίως ημέρα εορτάσθηκε η ετήσια μνήμη της αγίας νεομάρτυρος Χρυσής (+1795)...

Read more
Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Ιστορικού Αφηγήματος και Αφίσας με θέμα: «Μικρά Ασία – Πόντος: Ενθυμήματα»
Εκκλησία της Ελλάδος

Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Ιστορικού Αφηγήματος και Αφίσας με θέμα: «Μικρά Ασία – Πόντος: Ενθυμήματα»

14 Οκτωβρίου 2025

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου...

Read more
Επταετές Μνημόσυνο μακαριστού Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου
Εκκλησία της Ελλάδος

Επταετές Μνημόσυνο μακαριστού Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου

13 Οκτωβρίου 2025

Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025 τελέστηκε το επταετές Μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου στο Ιερό Ησυχαστήριο Αναλήψεως του...

Read more
Νέος Μεγαλόσχημος Μοναχός στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς
Εκκλησία της Ελλάδος

Νέος Μεγαλόσχημος Μοναχός στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς

13 Οκτωβρίου 2025

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ και Ηγουμένου της Ιεράς...

Read more
Συνεργασία για το περιοδικό “Αχιλλίου Πόλις”.
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνεργασία για το περιοδικό “Αχιλλίου Πόλις”.

13 Οκτωβρίου 2025

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος δέχθηκε στο γραφείο του, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας...

Read more
Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ελευθέρια της πόλεως των Γρεβενών και η Σύναξη Πάντων των εν Γρεβενοῖς Αγίων
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ελευθέρια της πόλεως των Γρεβενών και η Σύναξη Πάντων των εν Γρεβενοῖς Αγίων

13 Οκτωβρίου 2025

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια εορτάστηκαν την Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2025, τα Ελευθέρια της πόλεως των Γρεβενών, καθώς και η...

Read more
Κουρά Μοναχού στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς
Εκκλησία της Ελλάδος

Κουρά Μοναχού στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

13 Οκτωβρίου 2025

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους προσκυνητών τελέστηκε χθες, 12 Οκτωβρίου, στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς, από...

Read more
Λαμπρός εορτασμός  του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ του Κρητός στη Μύκονο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ανακοινώσεις για τις χειροτονίες των εψηφισμένων Βοηθών Επισκόπων

13 Οκτωβρίου 2025

Οι χειροτονίες των Εψηφισμένων Βοηθών Επισκόπων Χριστουπόλεως, Επιδαύρου και Ταλαντίου θα τελεσθούν ως εξής: Η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Χριστουπόλεως...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Αναβολή της Σημερινής Συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

13 Οκτωβρίου 2025

Ανακοινώνεται ότι η σημερινή προγραμματισθείσα Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αναβάλλεται.

Read more
Λαοθάλασσα ευχών και αγάπης στο Επισκοπείο της Λαμίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαοθάλασσα ευχών και αγάπης στο Επισκοπείο της Λαμίας

13 Οκτωβρίου 2025

Για μία ακόμη χρονιά πλημμύρισε ευχές και αγάπη το ιστορικό «Δεσποτικό», το Ιερό Επισκοπείο στο κέντρο της Λαμίας, καθώς ένα...

Read more
Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κηρύγματα

Εργάτες του καλού

12 Οκτωβρίου 2025

«Καλῶν ἔργων προΐστασθαι οἱ πεπιστευκότες τῷ Θεῷ» (Τίτ. 3, 8) Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Ἡ πίστη στόν Χριστό καί τήν Ἐκκλησία...

Read more
Κερκύρας Νεκτάριος: “Ο σύγχρονος άνθρωπος της ταχύτητας βιώνει μία αλήθεια συσκοτεισμένη”
Εκκλησία της Ελλάδος

Κερκύρας Νεκτάριος: “Ο σύγχρονος άνθρωπος της ταχύτητας βιώνει μία αλήθεια συσκοτεισμένη”

12 Οκτωβρίου 2025

Την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2025, Κυριακή Δ' Λουκά και Κυριακή των θεοφόρων Πατέρων της εν Νικαια Ζ' Οικουμενικής Συνόδου (787),...

Read more
Έναρξη των Συναντήσεων των Αναγνωστών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Έναρξη των Συναντήσεων των Αναγνωστών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

12 Οκτωβρίου 2025

Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Νεκταρίου Βόλου, ο Αγιασμός για την έναρξη...

Read more
Επίσκεψη του Μητροπολίτου Κινσάσας  Θεοδοσίου στα Γιαννιτσά
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Κινσάσας Θεοδοσίου στα Γιαννιτσά

12 Οκτωβρίου 2025

Με την ευλογία Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ πραγματοποιήθηκε διήμερη επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Θεοδοσίου στον...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η δύναμη του θείου λόγου στις καρδιές μας
Κυριακή Δ' Λουκά

Κυριακή Δ’ Λουκᾶ | «ἐξῆλθεν ὁ σπείρων τοῦ σπεῖραι τόν σπόρον…»»

16 Νοεμβρίου 2023

Ἡ παραβολή τοῦ Σπορέως, πού ἀκοῦμε κατά τήν τετάρτη τῶν Κυριακῶν τοῦ Εὐαγγελιστοῦ Λουκᾶ, ἀποτελεῖ τήν ἀπαρχή τοῦ Κυριακοῦ παραβολικοῦ...

Ο λόγος του Θεού και η καρποφορία του σε μας

Το μήνυμα του πρώτου αγρού από την παραβολή του σπορέως

14 Οκτωβρίου 2023
Η καρποφορία του λόγου

Ὁ μεγαλύτερος θησαυρός «Ὁ σπόρος ἐστὶν ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ»

16 Νοεμβρίου 2023
Η καρποφορία του λόγου

Κυριακή Δ’ Λουκά – Λόγος στο ευαγγέλιο που λέγει «βγήκε ο σπορέας να σπείρει τον σπόρο του» (Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς)

15 Οκτωβρίου 2022
Ο λόγος του Θεού και η καρποφορία του σε μας

Ο λόγος του Θεού και η καρποφορία του σε μας

15 Οκτωβρίου 2022
Η δύναμη του θείου λόγου στις καρδιές μας

Με υπομονή – Κυριακή Δ΄ Λουκά

10 Οκτωβρίου 2020

Αποστολικό μήνυμα της Κυριακής Δ΄ Λουκά

12 Οκτωβρίου 2019
Η καρποφορία του λόγου

Το μήνυμα του δεύτερου και τρίτου αγρού από την παραβολή του σπορέως

14 Οκτωβρίου 2018
Η δύναμη του θείου λόγου στις καρδιές μας

Η δύναμη του θείου λόγου στις καρδιές μας

14 Οκτωβρίου 2018
Η καρποφορία του λόγου

Το μήνυμα του πρώτου αγρού από την παραβολή του σπορέως

12 Οκτωβρίου 2018
Η καρποφορία του λόγου

Η καρποφορία του λόγου

12 Οκτωβρίου 2018
Η καρποφορία του λόγου

Κυριακή Δ’ Λουκά: Διδαχή εις την παραβολήν του Σπορέως (Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός)

12 Οκτωβρίου 2018
Next Post
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στη Φοινικούντα για την Παναγία Τριχερούσα

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στη Φοινικούντα για την Παναγία Τριχερούσα

Στον Αρχιεπίσκοπο Ρ/Καθολικών για τα 25 χρόνια Επισκοπικής του Διακονίας ευχήθηκε  ο Σύρου Δωρόθεος

Στον Αρχιεπίσκοπο Ρ/Καθολικών για τα 25 χρόνια Επισκοπικής του Διακονίας ευχήθηκε ο Σύρου Δωρόθεος

Ο Σταγών Θεόκλητος πάνω σε καμήλα

Ο Σταγών Θεόκλητος πάνω σε καμήλα

Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Η θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ και η μνήμη του Αγ. Προκοπίου

Οι Μυκόνιοι εόρτασαν  τη μνήμη της Αγίας Κυριακής

Οι Μυκόνιοι εόρτασαν τη μνήμη της Αγίας Κυριακής

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist