Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η ετήσια μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, του Αιτωλού στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το απόγευμα της Κυριακής 7ης Αυγούστου 2022 στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου που βρίσκεται μέσα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Στην ακολουθία συμμετείχαν ο πρωτοπρ. Θωμάς Βαμβίνης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, οι εφημέριοι του Ναού π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας, π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης και ο διάκονος π. Αντώνιος Αντωνιάδης. Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν οι πρωτοψάλτες κ. Χρήστος Πολιτόπουλος και κ. Μιχαήλ Παπαβαρνάβας.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην ένδοξη κοίμηση του αγίου αυτού των ημερών μας, μετά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού και μετά την ακολουθία της Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο, ενόψει της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας.

Αυτό είναι σημαντικό, γιατί αγαπούσε και τις δύο αυτές εορτές. Ομιλούσε κάθε ημέρα αυτήν την περίοδο για την Παναγία, για την πίστη της, την καθαρότητά της, την υπομονή της, την σιωπή της, αλλά και για την Μεταμόρφωση του Χριστού.

Ο ίδιος ο άγιος Καλλίνικος ήταν ένας ισορροπημένος άνθρωπος, μεταμορφωμένος.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στον όρο «ομοιοστασία» που, από πλευράς βιολογικής, σημαίνει την διαδικασία αυτορρύθμισης του οργανισμού, σε σχέση με τις μεταβολές του περιβάλλοντος και, από πλευράς ψυχολογίας, είναι η τάση εκείνη που συμβάλλει στην ψυχολογική σταθερότητα του ανθρώπου.

Στην συνέχεια είπε ότι αυτή η ομοιοστασία που είναι παράγων υγείας, σωματικής, ψυχολογικής και πνευματικής, δηλαδή αυτή η ισορροπία, σε σχέση με το περιβάλλον που ζει κανείς, ήταν το ιδιαίτερο γνώρισμα του αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης του Αιτωλού. Ήταν ένας μεταμορφωμένος άνθρωπος.

Απαρίθμησε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που φανερώνουν αυτήν την πραγματικότητα.

Ως άνθρωπος είχε μια ισορροπία μεταξύ λογικής, συναισθήματος και θυμικού∙ δεν διακρινόταν από την λογικοκρατία, ούτε από τον συναισθηματισμό.

Ως Χριστιανός απέφευγε τα άκρα, δηλαδή τόσο την υπερβολή, όσο και την έλλειψη και πάντοτε εύρισκε τρόπο να παραμένει στο ευλογημένο μέτρο του εκκλησιαστικού φρονήματος.

Ως Κληρικός και Επίσκοπος συνέδεε τον θεσμό με το χάρισμα, δεν υπερέβαλλε τον θεσμό έναντι του χαρίσματος, ούτε το χάρισμα έναντι του θεσμού. Επίσης, συνέδεε στενά την αρχιερατική χάρη με την μοναχική – ησυχαστική ζωή.

Ως θεολόγος εκινείτο μεταξύ παραδόσεως και σύγχρονης ζωής.

Κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να μιμηθούμε τον άγιο Καλλίνικο σε αυτήν την ψυχική, πνευματική και θεολογική ισορροπία.

Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος μετέβη στο χωριό Σιταράλωνα Τριχωνίδος, της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την γενέτειρα του αγίου Καλλινίκου.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Σιταραλώνων ο Σεβασμιώτατος μετέφερε και αφιέρωσε αγιογραφημένη φορητή εικόνα του αγίου Καλλινίκου, προσφορά του ιδίου στον Ιερό Ναό της γενέτειρας του αγίου Γέροντός του και στη συνέχεια χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας, ο αρχιμ. Σιλουανός Ψιλλιάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Μακρυνείας, και πολλοί ιερείς της ευρύτερης περιοχής, καθώς και οι διάκονοι π. Παΐσιος Παρασκευάς και π. Μιχαήλ Βραχάς. Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του κ. Διονυσίου Θανασούλη και του κ. Τριανταφύλλου Λιούλιου.

Κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Γέροντά του, άγιο Καλλίνικο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σιταράλωνα Θέρμου Τριχωνίδος. Είπε ότι το περιβάλλον στο οποίο γεννιέται και μεγαλώνει ο άνθρωπος παίζει σπουδαίο ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του και στην εκκλησιαστική του κατάρτιση.

Έτσι, ο χώρος αυτός, δηλαδή τα Σιταράλωνα του Θέρμου και η ευρύτερη περιοχή διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την πνευματική κατάρτιση του αγίου Καλλινίκου.

Κατ’ αρχάς έπαιξε ρόλο η πατριαρχική οικογένεια με τον παππού του Αθανάσιο και την γιαγιά του Σπυριδούλα, αλλά τους γονείς του. Στην συνέχεια συνετέλεσε ο χώρος του Ιερού Ναού με τις αγιορείτικες ακολουθίες και την παπαδιαμαντική ατμόσφαιρα. Στην εποχή του δεν υπήρχαν Κατηχητικά Σχολεία και τον ρόλο της κατηχήσεως τον αναλάμβαναν η οικογένεια και η Εκκλησία με την λατρεία της. Επίσης, το Θέρμο με την δεσπόζουσα παρουσία του αγίου Κοσμά του Αιτωλού τον χαρακτήρισαν σε όλη του τη ζωή.

Έτσι, ο άγιος Καλλίνικος ήταν ένας πνευματικός ανθός της ρουμελιώτικης γης. Έτσι τον ερμήνευσαν πολλοί που τον γνώρισαν.

Ο καθηγητής του, Παναγιώτης Τρεμπέλας τον απεκάλεσε «αγριολούλουδο» δηλώνοντας την αυθεντικότητα και την καθαρότητά του. Ο συμφοιτητής του, θεολόγος, Βασίλειος Μουστάκης έγραψε: «Ήταν και έμεινε ένα άκακο πρόβατο του Χριστού», «ήταν μια ωραία ψυχή». Ο Νικόλαος Σιδηρόπουλος, Γυμνασιάρχης στην Έδεσσα έγραψε: «Θύμιζε το σύνολό του, τον μεγάλο δάσκαλο του Γένους Κοσμά τον Αιτωλό», ήταν «το αγνό αγροτόπουλο από τα Σιταράλωνα Αγρινίου, ο υπέροχος Δεσπότης μας».

Ήταν πράγματι ο καλύτερος εγγονός του παπά Θανάση και της πρεσβυτέρας Σπυριδούλας και ο πνευματικός εγγονός του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Κατέληξε ότι ο άγιος Καλλίνικος είναι το κλέος και το καύχημα των Σιταραλώνων που δικαίως καυχώνται για αυτό το παιδί τους και ήδη ο ιερεύς Σωτήριος Θωμόπουλος δώρισε στον Ναό του χωριού ένα οικόπεδο για να ανεγερθεί Ναός, επ’ ονόματι του αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης του Αιτωλού. Να έχουμε τις πρεσβείες του.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς, κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και κ. Γεώργιος Βαρεμένος, ο πολιτευτής κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Φώτης Πυλαρινός, τα ανήψια και οι συγγενείς του αγίου Καλλινίκου και πλήθος πιστών.

Μετά την Θεία Λειτουργία, όλοι μετέβησαν στο οικόπεδο που δώρισε ο, εκ Σιταραλώνων, πρωτοπρ. Σωτήριος Θωμόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Βούλας Αττικής και στο οποίο θα ανεγερθεί Ιερός Ναός επ’ ονόματι του αγίου Καλλινίκου. Εκεί, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού, επί τη ενάρξει των εργασιών και ευλόγησε τον χώρο.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του αδελφού του αγίου Καλλινίκου, του π. Ιωάννου Πούλου, υπέρ αναπαύσεως πάντων των συγγενών του.

Έπειτα επισκέφθηκε κατάστημα του χωριού, όπου προσφέρθηκαν κεράσματα. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την οικία του αγίου Καλλινίκου, όπου οι συγγενείς του προσέφεραν πλούσια φιλοξενία και κατόπιν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Φώτιος Πυλαρινός προσέφερε γεύμα σε όλους του παρισταμένους στην οικία του.

Φωτογραφίες  Εσπερινού

Φωτογραφίες από την  Θεία Λειτουργία

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ιερατική Σύναξη στην Μητρόπολη Άρτης

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωΐ, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη, για τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου-Αγίου Μερκουρίου,...

Ἡ διδακτική ἐξουσία τοῦ Ἀρχιερέως

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ' Ὁ Ἀρχιερεύς κατά τήν χριστιανική διδασκαλία καί τό Κανονικό Δίκαιο τῆς Ἐκκλησίας εἰσέρχεται στό τριπλό ἀξίωμα τοῦ Χριστοῦ,...

Αγία Νεομάρτυς Ακυλίνα: Η πανέφημη νύμφη του Χριστού

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Μια κατηγορία Νεομαρτύρων είναι και τα νεαρά κορίτσια, τα οποία, παρά το άωρο της ηλικίας τους, ομολόγησαν την σώζουσα...

Μνήμη Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος

Mε λαμπρότητα εορτάσθηκε την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, η Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος...

Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ι.Μ. Κίτρους

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος τέλεσε τον Αγιασμό για τη νέα χρονιά μαθημάτων και δράσεων της...

Αρχιμ. π. Εφραίμ Παναούσης:«Η Παναγία Μητέρα μας στον πόνο και στη χαρά μας»

Άλλη μία εσπερινή σύναξη πραγματοποιήθηκε απόψε 26 Σεπτεμβρίου 2022 στον Άγιο Δημήτριο Νέας Ελβετίας Βύρωνος όπου στα πλαίσια των Κ’ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, τα οποία  φέτος είναι...

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας στο Αγιόνυμον όρος

Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, προσκληθείς από την Ιερά μονή Καρακάλλου του Αγίου όρους, προκειμένου να παραστεί στην ολονύκτια...

Οι Μητροπολίτες Σιατίστης και Καστορίας στα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Κορυτσάς

Τήν Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, ἑορτή τοῦ ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, μαζί μέ τόν Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου καί Σιατίστης...

Η Εορτή της Μετάστασης του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον Άγιο Χριστόφορο Παγγαίου

Την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 εορτάσθηκε η μνήμη της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου σε όλες τις ενορίες και Μονές της Μητροπόλεως μας. Ιδιαιτέρως...

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και πάλι παραληρεί

Η αντίληψη περί «ιερού πολέμου» που εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος για να υποστηρίξει την επιστράτευση στην Ρωσία είναι καταδικασμένη στην Ορθόδοξη Εκκλησία τονίζει...

Η πανήγυρις του Αγίου Σεραφείμ στον τόπο μαρτυρίου του, στο Φανάρι

Την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, η τοπική μας Εκκλησία τιμά τον άγιο και ένδοξο ιερομάρτυρα Σεραφείμ αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, στο Φανάρι (τόπος μαρτυρίου...

Ο Μητροπολίτης Ταμασού στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονο, π. Ραφαήλ Μισιαούλη, ανεχώρησε για την Κέρκυρα, προκειμένου να...

Λόγος Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνου επί τη επανακομιδή της Τίμιας Κάρας του Αγίου Ανδρέα

“Συγκίνησις δυσπερίγραπτος πληροί τας ψυχάς. Παλμοί ιεροί διατρέχουν την πόλιν. Δάκρυα κυλούν εις τους οφθαλμούς. Επανέρχεται μετά 500 έτη από την Βασιλικήν του Αγίου Πέτρου Ρώμης...

Η εορτή του «Υιού της βροντής» Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στην Εκκλησία των Σερρών

Στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σερρών, τελέσθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, στις 6:30 το απόγευμα, πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου...

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων με τον Βασιλιά Κάρολο

Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα δέχθηκε στα Βασιλικά Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ο Βασιλιάς Κάρολος Γ'. Ο Μεγαλειώτατος προσκάλεσε την Παρασκευή 16...