Με επίκεντρο τις Ιερές Μονές της Παναγίας Αντινίτσης και της Παναγίας Δαμάστας, εορτάστηκε το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ι. Μ. Φθιώτιδος.

          Στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης, όπου έγινε δεκτός από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου και την περί αυτόν αδελφότητα.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τόνισε:.

          «Το Γενέσιον της Θεοτόκου έρχεται και μηνύει χαρά σε όλη την οικουμένη. Ζούμε σε μία οικουμένη, που έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε ένα μήνυμα χαράς. Η καθημερινότητά μας, ιδιαίτερα αυτά τα  τελευταία χρόνια της βαθιάς οικονομικής και πνευματικής κρίσης, αλλά και τώρα της υγειονομικής κρίσης, και των νέων κρίσεων που αυτή θα γεννήσει, μας βομβαρδίζει με πληροφορίες και ειδήσεις που μόνο μηνύματα χαράς δεν φέρνουν στην ζωή μας. Μηνύματα χαράς και ελπίδας και αισιοδοξίας δεν έρχονται από πουθενά, αντίθετα έρχονται μηνύματα που σφίγγουν την καρδιά μας.  Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα έρχεται η Παναγία μας για να δώσει μήνυμα χαράς μέσα στην καρδιά και στην ψυχή μας.

Από την Παναγία θα αντλήσουμε την χαρά και την ελπίδα που μας λείπει. Προστρέχοντας στη Χάρη Της, εκζητώντας την πρεσβεία της και την ικεσία της και κυρίως μένοντας ενωμένοι γύρω από αυτή, διότι οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν μονάχα με ενότητα, με αγάπη, με αλληλεγγύη, με αλληλοκατανόηση και με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου ανεξαιρέτως.

Όσοι σπέρνουν τον διχασμό, θέλοντας να μεταφέρουν τα προβλήματα τα  πραγματικά μέσα στις σχέσεις των πολιτών, των προσώπων και των οικογενειών, διαπράττουν έγκλημα, το οποίο και θα πληρώσουν».

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου και στον Ιερομόναχο, αδελφό της Μονής, π. Μωυσή Χυμευτό, ο οποίος και εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες των χωριών πλησίον της Μονής, Δίβρη και Καλαμάκι.

          Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ιερούργησε στην Πανηγυρίζουσα Μονή Παναγίας Δαμάστας.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μέσω δορυφόρου τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά.

          Έψαλλε δε Βυζαντινός χορός απαρτιζόμενος από καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού του Ωδείου Δρ. Ανδρέου Ιωακείμ.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο πρόσωπο της Παναγίας την χαρακτήρισε  ως το κατεξοχήν πρόσωπο της αληθινής ελευθερίας.

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Ζώντας σε έναν κόσμο, ο οποίος αναζητά την ταυτότητά του, όπου οι άνθρωποι που έχουν αναζητήσεις μέσα τους, ψάχνουν να βρουν, παλεύουν καθημερινά με τον εαυτό τους, όπου ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι διέρχονται μία κρίση βαθιά, υπαρξιακή, μία κρίση ταυτότητας, καθώς για τα μεγάλα και ουσιώδη της ζωής τους υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Δεν ξέρουν τι ξημερώνει στο καθετί της καθημερινότητας.

Αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, ο πλανήτης ολόκληρος, δυσκολεύεται να κατανοήσει γεγονότα και καταστάσεις, να πορευθεί μέσα σε αυτά. Μέσα σε αυτή του την αναζήτηση ο άνθρωπος βιώνει αντιφάσεις, βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα, ψάχνει να βρει το νόημα. Και συγχρόνως βλέπει κανείς μπροστά του, διάφορες εικόνες, οι οποίες τον οδηγούν πίσω αντί να τον πηγαίνουν μπροστά. Άνθρωποι να χάνονται αναίτια, παιδιά να σκοτώνονται, παραλογισμός παντού. Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα που λιώνει η καρδιά μας, έρχεται η Εορτή της Παναγίας μας για να γεννήσει το χαμένο νόημα μέσα στη ζωή μας. Το χαμένο νόημα που ψάχνουμε.   Έρχεται η Παναγία μας για να γεννηθεί στο πρόσωπό Της, ο αληθινός άνθρωπος. Και ποιος είναι ο αληθινός άνθρωπος; Είναι ο άνθρωπος που δεν ζει για τον εαυτό του, που δεν ζει έχοντας κέντρο της ζωής του τον εαυτό του, αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που ζει για να αγαπά, που ζει για να προσφέρεται, για να δίνεται, που ζει για να ταπεινώνεται, που ζει για να σιωπά, προκειμένου να ομιλεί ο άλλος. Η Παναγία από βρέφος, ζούσε για να ζήσει ο Θεός μέσα στη ζωή των ανθρώπων, για να σαρκωθεί ο ίδιος ο Θεός μέσα στα σπλάχνα Της. Ζούσε με την λαχτάρα και την προσδοκία να γίνει το σκεύος της εκλογής και της αγάπης. Να δοθεί απόλυτα ολοκληρωτικά στο Θεό, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς στοχεύσεις.

Η Παναγία έρχεται στον κόσμο του σήμερα, που ψάχνεται, που ταλαιπωρείται, έρχεται να φέρει την ειρήνη στην καρδιά μας, την τρυφερότητα στις σχέσεις μας, έρχεται να ενώσει τα διεστώτα σε ένα κόσμο που διχάζεται για πράγματα που καλά καλά δεν κατέχει. Η Παναγία μας ένωσε την ανθρωπότητα όλη στην αγκαλιά της. Έφερε την αληθινή και την απόλυτη ενότητα στη ζωή μας.

Έχουμε την ελευθερία και να αγαπήσουμε και να μισήσουμε, δική μας είναι η επιλογή. Ο Θεός μας αγαπά τόσο πολύ που δεν θέλει να μας καταδικάσει σε μία βίαιη αγιότητα. Θέλει οι άνθρωποι να είμαστε χειραφετημένοι. Ο Θεός μας δεν είναι χωροφύλακας και εισαγγελέας. Είναι Πατέρας αγάπης και ελευθερίας.

Η Παναγία μας στράφηκε ολοκληρωτικά σε αυτή την επιλογή. Δόθηκε ολοκληρωτικά στην αγάπη και θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως Μητέρα της ελευθερίας.

Η Παναγία μας διδάσκει την πραγματική ελευθερία. Σήμερα που εορτάζουμε το Γενέσιον Της, ουσιαστικά εορτάζουμε την δυνατότητα της δικής μας γέννησης. Ο Ιερός Υμνωδός στον όρθρο σήμερα την αποκάλεσε «Ρίζα». Είναι η Παναγία η ρίζα μας, το σόι μας. Είμαστε παιδιά της Παναγίας.

Έρχονται πολύ δύσκολες εποχές. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από επικοινωνία, από αγάπη. Διψούν οι άνθρωποι για ένα χαμόγελο και αν εμείς είμαστε παιδιά της Παναγίας, οφείλουμε αυτό να τους δώσουμε.

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος της ζωής και ασφαλώς ένας άνθρωπος δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί την φτώχεια, την εγκατάλειψη, την δυσκολία. Δεν είναι εύκολο ακόμα και σήμερα να υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών για τον επιούσιο και τα πόδια τους να κρέμονται απ΄έξω. Οφείλουμε να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Να σφίξουμε τις παλάμες μας, να γίνουν γροθιές, όχι για να ασκήσουν δύναμη και εξουσία, αλλά για να δώσουν δύναμη και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Τότε πραγματικά θα ζήσουμε ως παιδιά της Παναγίας και τότε πραγματικά θα ζήσουμε την αληθινή ελευθερία. Η αληθινή ελευθερία δεν βρίσκεται στην διεκδίκηση των δήθεν δικαιωμάτων των δικών μας. Η ελευθερία βρίσκεται στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των άλλων και ιδίως των αδυνάτων»

          Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών σημείωσε χαρακτηριστικά:

          «Να ευγνωμονούμε τον Θεό, που στις μέρες μας, μας δίνει τέτοια Μοναστήρια, τέτοιες Αδελφότητες και τέτοιες Γερόντισσες, όπως η Γερόντισσα Ιωάννα, που αποτελεί στήριγμα για όλους μας, στήριγμα για τον Επίσκοπο, στήριγμα για τον Ιερό Κλήρο, στήριγμα για τους Άρχοντες, στήριγμα για το λαό. Στήριγμα λόγω και έργω.

Πρώτα απ’ όλα με το παράδειγμα της βιοτής, της ζωής, της πορείας. Με την αγάπη, την προσευχή, αλλά κυρίως με τις σιωπηλές ευεργεσίες, οι οποίες είναι πάμπολλες.

Θέλω όμως ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Γερόντισσα Ιωάννα την Ιατρό, την εξέχουσα  θεράπουσα της ιατρικής επιστήμης. Θέλω να την ευχαριστήσω, διότι σε αυτή την υγειονομική κρίση με τα τόσα ερωτηματικά και τις δυσκολίες, ακολούθησε την οδό την αρίστη, την οδό της πίστεως και της επιστήμης, την οδό που τα συνδυάζει και τα ενώνει όλα με σκοπό την προστασία και την ωφέλεια του ανθρώπου.

Αυτοί που κάνουν τους «έξυπνους», που νομίζουν ότι τα ξεπερνούν όλα ας έλθουν να συμβουλευτούν μία επιστήμονα γιατρό και μία αγία μοναχή. Ας είμαστε πιο ταπεινοί και ο καθένας να προσφέρει από το δικό του μετερίζι».

          Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, Αντιδήμαρχοι και μέλη τοων Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής Α.Τ. Λαμίας Ευάγγελος Αλεξανδρής, ο Φρούραρχος Λαμίας- Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Διοικητής του Στρατιωτικού Φυλακίου της Αντινίτσης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Δημήτριος Δρακάκης, οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και κ. Ελένη Μακρή, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Στις 20 Οκτωβρίου τα Εγκαίνια του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος παρουσία του Υπουργού Στέλιου Πέτσα

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του στο Υπουργείο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προκειμένου να του γνωστοποιήσει...
video

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος απαντά σε επίκαιρα ερωτήματα

Στην απογευματινή εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού TRT, που προβλήθηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, ήταν καλεσμένος του δημοσιογράφου Σωτήρη Πολύζου,...

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Αντίσταση απέναντι στο υπερσυντηρητικό μόρφωμα των αντιεμβολιαστών

Τα τελευταία αποτελέσματα μίας δημοσκοπικής έρευνας, σχετικά με τους αρνητές του εμβολίου, απέδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολια­στών προέρχονται από ιδεολογικοποιημένες κοινωνικές ομάδες οι...

Προσπαθούν να το… μαζέψουν

Διευκρινήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Τα όσα γράφτηκαν για τον εκλιπόντα σπουδαίο καλλιτέχνη και μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δεν αποτελούν προσωπική δήλωση...

Την Πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα θα εορτάσει η Πύλος

Την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισ­σα, θα εορτάσει η Πύλος κατά το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2021. Αύριο Πέμπτη, παραμονή της εορτής και ώρα 7...

«Αγιογραφική προσέγγιση της πανδημίας»

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μηνιαία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Μητροπόλεως μας για τη νέα Κατηχητική περίοδο 2021-2022, στο Καθεδρικό...

«Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία»

Στον χώρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο όρος Πάικο πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη όλων των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης...

O Φθιώτιδος Συμεών τέλεσε τον Αγιασμό στο «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ» της Αρχιεπισκοπής

Στον προαύλιο χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού-Νηπιαγωγείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ», που βρίσκεται στον Δήμο Αγ. Αναργύρων –Καματερού, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας...

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ακύρωσαν τις συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής – Αιτία το «Σπίτι της Τουρκίας»

Τριγμούς στις σχέσεις του με Ελλάδα και Κύπρο προκαλεί ο… «εναγκαλισμός» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ...

Η εορτή της Συνάξεως των οκτώ εν τη Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία Αγίων

Η Θεσσαλιώτις Εκκλησία εόρτασε την σύναξη των οκτώ τοπικών της Αγίων Σεραφείμ αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, Αρσενίου επισκόπου Ελασσώνος και Αρχαγγέλων Μοσχοβίας του εκ...
video

Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής

Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής. Στην εποχή που ζούμε βλέπουμε πολλούς ανθρώπους και κάποιες φορές ολόκληρες κοινωνίες να κάνουν την αμαρτία τρόπο ζωής....

Σώφρονες ή άφρονες;;;;;

1. Για μια ακόμα φορά καλούμαι από πολλούς ευσεβείς εν Χριστώ αδελφούς να καταθέσω τη μαρτυρία μου για όσα ακούγονται και λέγονται, σχετικά με...

Τα ονομαστήρια του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου

Την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητροπόλεως μας, Πρωτοσύγκελλος και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αναστάσεως...

Λιτά εόρτασε τα ονομαστήρια του ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος

Την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των τέκνων αυτών, Αγαπίου...

Δωδώνης και Κατραμάδος στον νέο Υπουργό Τουρισμού

Την πρώτη συνάντηση εργασίας με τον νέο Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλειο Κικίλια είχε σήμερα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, στο Υπουργείο Τουρισμού, Αντιπροσωπεία της Διοικούσης...