Mε την οργανωτική σύμπραξη της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, του Δήμου Αιγιαλείας και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προποντίς», πραγματοποιήθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις (25-27 Νοεμβρίου 2022), αφιερωμένες στην επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική τραγωδία.

Οι εν λόγω εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης της περιοχής Συνοικισμού Αιγίου, ιερουργούντος του  Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Παρών ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη όλους τους διοργανωτές για την επιτυχία των εκδηλώσεων και τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, Αιδεσιμολογιωτάτους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Αγαθόνικο Τσάκαλο και π. Δημήτριο Κουτρουλή, τόνισε ότι «δεν υπάρχει Έλλη­νας που να μη συγκινείται και να μη δακρύζει μιλώντας για τις αλησμόνητες πατρίδες, που να μην πονά για την τραγωδία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων. Από όπου και αν κατάγεται ο καθένας μας αισθάνεται τις αξέ­χαστες πατρίδες της Μικράς Ασίας και του Πόντου και δική του πα­τρίδα». Επίσης, αναφέρθηκε στο δημιουργικό πνεύμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στη σπουδαιότητα της προσφοράς του κλήρου ως ενοποιού παράγοντα των κοινοτήτων της περιοχής και στη θυσία πολλών μαρτύρων κληρικών, με αποκορύφωμα αυτή του Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη η σημασία της πίστεως στον Θεό, της ενότητας μεταξύ μας και της αγάπης προς την πατρίδα, χαρακτηριστικά τα οποία διέθεταν οι Μικρασιάτες αδελφοί μας. «Αντλούσαν πίστη και δύναμη από τη σχέση τους με τον Θεό, την Παναγία, τη μάνα των προσφύγων και των κατατρεγμένων, και τους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έτσι κατά τον βίαιο ξεριζωμό τους από τις αλησμόνητες πατρίδες μετέφεραν ως πολυτίμητη και μοναδική περιουσία τους μαζί με τα ελάχιστα πράγματά τους, τις εικόνες του Χριστού μας, τα ιερά Λείψανα των Αγίων της Εκκλησίας μας και τα άγια Δισκοπότηρα. Με αυτά  κατόρθωσαν, παρά τις φαινομενικά ανυπέρβλητες δυσκολίες, να ορθοποδήσουν και να μεγαλουργήσουν στην ελεύθερη Ελλάδα μας. Αυτές οι διαχρονικές και παγκόσμιες αξίες θα πρέπει να εμπνεύσουν σήμερα τους νέους προκειμένου να ορθοποδήσουν και να οδηγήσουν την κοινωνία και την πατρίδα μας σε πρόοδο και ευημερία.»

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος τίμησε διά της παρουσίας του τη διοργάνωση, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι: «Το παρελθόν μάς διδάσκει: ενότητα, δημοκρατία, ομοψυχία, πίστη στις δυνάμεις μας και στις δυνάμεις του τόπου μας, στοιχεία τα οποία αποτελούν τα βασικά συστατικά μίας ισχυρής Ελλάδας, που δεν θα βιώσει νέες εθνικές απώλειες, αλλά θα καταγράφει μόνο επιτυχίες».

Επίσης, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος ανέφερε  χαρακτηριστικά ότι: «Παραδειγματιζόμαστε από τα ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης των ανθρώπων που μπορούν πάντοτε, ό,τι συμφορά και να τους βρει, να ξανασηκώνονται όρθιοι, ξεκινώντας τη ζωή τους από την αρχή. Να ξαναστεριώνουν τις οικογένειες και τη χώρα τους, με μόνο εφόδιο την πίστη, τα χέρια τους, ακόμη και την απελπισία, ξανά και ξανά, όπως έκαναν οι Μικρασιάτες το 1922».

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αιγιαλείας κ. Νικόλαος Καραΐσκος παρουσίασε τον εκλεκτό προσκεκλημένο και κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, κ. Νικόλαο Ουζούνογλου, Ομότιμο Καθηγητή του ΕΜΠ και Πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η αδήριτη ανάγκη να διδαχθούμε και να εμπεδώσουμε τα λάθη μας, διορθώνοντας τον εαυτό μας – Για να αποτρέψουμε εθνικές καταστροφές όπως του 1922 και του 1974». Ο κ. Καθηγητής στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του αναφέρθηκε στους προσχεδιασμένους από το κράτος της Τουρκίας διωγμούς που υπέστη η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα που είχε εξαιρεθεί από την Ανταλλαγή των Πληθυσμών το 1923-24, στα αδιάσειστα τεκμήρια που δείχνουν ότι οι διωγμοί και οι παραβιάσεις των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Τουρκία για τα δικαιώματα του ανθρώπου των μη Μουσουλμανικών μειονοτήτων σχεδιαζόταν ως βαθιά κρατική πολιτική της Τουρκίας και δεν είχαν σχέση με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ή το Κυπριακό πρόβλημα, στις ευρύτερες συνέπειες των διωγμών αυτών και τέλος στην αποφυγή των λαθών, που μπορούν να αποτρέψουν εθνικές τραγωδίες, όπως του 1922 και του 1974.

Μουσείο «ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ»

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας και συγκεκριμένα με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., στο πλαίσιο της ανάδειξης και της προβολής των εκθεμάτων εθνικής, πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς, που κληροδότησε στην Ιερά Μητρόπολη ο εθνικός ευεργέτης μακαριστός Ιάκωβος Τσούνης, πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής 27 Νοεμβρίου 2022 εκδήλωση με σκοπό να επισημοποιηθεί η τακτική πλέον λειτουργία του ομώνυμου Μουσείου, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του Κέντρου Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» της Ιεράς Μητροπόλεως στην οδό Πολυχρονιάδου 8 στο κέντρο του Αιγίου.

Στην εν λόγω εκδήλωση παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και βουλευτής Αχαΐας κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Ιάσονας Φωτήλας, ο  Πρέσβης ε.τ. και Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας κ. Βασίλειος Ροδόπουλος, ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού Ταξίαρχος Τρύφων Χατζηγιάννης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Αντωνόπουλος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Σμήναρχος Ιπτάμενος Πέτρος Σάσσαρης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Μαρία Γιδά, ο κ. Κωνσταντίνος Φιλιππακόπουλος, ως εκπρόσωπος της οικογένειας Τσούνη, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και πολιτιστικών φορέων, καθώς και πλήθος ιερέων.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την τιμητική τους παρουσία, αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Μουσείου, η οποία επιτεύχθηκε χάριν της μακράς φιλαδέλφου σχέσεως του μακαριστού Ιακώβου Τσούνη με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, ο οποίος συνέλαβε και υλοποίησε την ιδέα της αξιοποίησης αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς, φιλοξενώντας σε έναν ανακαινισμένο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως με σύγχρονες μουσειακές εγκαταστάσεις τα εκθέματα της ιδιωτικής συλλογής του τελευταίου Βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο και την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Μαρία Τσουκαλά για την άμεση και ένθερμη ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά του να συνεργαστούν με σκοπό την ανάδειξη και την τοπική και πανελλήνια προβολή του Μουσείου.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος αναφέρθηκε στο ήθος και την προσωπικότητα του μακαριστού Ιακώβου Τσούνη, καθώς και στην προσωπική φιλία που τους συνέδεε. Υπογράμμισε τη φιλοπατρία, την έμπρακτη πίστη του στον Χριστό και το θυσιαστικό του πνεύμα, αξίες που θα πρέπει να εμπνεύσουν την κοινωνία μας σήμερα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών.

Επίσης, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος στη σύντομη παρέμβασή του ανέφερε ότι η ύπαρξη του εν θέματι Μουσείου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη του Αιγίου.

Τέλος, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Μαρία Τσουκαλά ανέφερε ότι το Μουσείο θα είναι επισκέψιμο σε τακτές ημέρες και ώρες, για τις οποίες θα υπάρξει σύντομα σχετική ανακοίνωση, τόσο για το κοινό, όσο και για τα σχολεία, ενώ το Μουσείο μέσα στις γιορτές θα αποτελεί σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και θα περιλαμβάνεται σε ένα πλαίσιο θρησκευτικών διαδρομών του Δήμου μας και της περιοχής μας.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Η Σαντορίνη εόρτασε την Υπαπαντή του Κυρίου

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα στο Μητροπολιτικό Ναό των Φηρών προεξάρχοντος του Σεβ. Σύρου κ.Δωροθέου Β', συνιερουργούντων και των Σεβ. Μητροπολιτών Θεσσαλιώτιδος κ.Τιμοθέου και...

Πανηγύρισε η ενορία της Υπαπαντής του Κυρίου στη Βέροια

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της...

Ο εορτασμός της Υπαπαντής του Κυρίου σε Πλατάνα και Βορδώνια

Την Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου τίμησε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 η Εκκλησία μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος το απόγευμα της...

Η εορτή του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου στο Μεσολόγγι

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίου Συμεών Μεσολογγίου την μνήμη του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023. Στην ακολουθία του Όρθρου...

Η εορτή της Υπαπαντής στην Πάρο

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και την συμμετοχή πλήθους κόσμου τιμήθηκε η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στη νήσο Πάρο. Την Τετάρτη 1-2-2023, παραμονή της εορτής, ο...

Αγιασμός και κοπή πίτας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας

Σήμερα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός στα γραφεία του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, καθώς και η καθιερωμένη...
video

Bεροίας Παντελεήμων: «Θαυμαστά γεγονότα της ζωής του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου»

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος»...

Αρχιερατική Αγρυπνία για την εορτή της μητέρας στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Ιερά κατανυκτική αγρυπνία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Ιερό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ιερό Επισκοπείο, για την εορτή της Υπαπαντής...

Η Μητρόπολη Κίτρους για τον μακαριστό Περγάμου Ιωάννη

Θλίψη και πένθος επικράτησε στον συνοικισμό «Καταφιώτικα» της Κατερίνης στο άκουσμα της εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και...

Συνέρχεται από την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου η ΔΙΣ

Συνέρχεται από την Τρίτη 7 έως και την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 166ης Συνοδικής Περιόδου,...

Πρόγραμμα εορτασμού του προστάτη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, θα τιμηθεί, όπως κάθε χρόνο, η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών...

Το Γύθειο εόρτασε την Υπαπαντή

Ὡς εἶναι γνωστόν, ἡ ἑορτή τῆς Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου εἶναι ἐπισήμως ἡμέρα ἀργίας γιά ὁλόκληρο τό Γύθειο μέ Π.Δ. ὑπ' ἀριθμ. 226/16-7-1932 ἐπί Προέδρου...

«Οἱ καιροὶ οὐ μενετοί»

Στην κωμόπολη Καστελλάνοι στην Μέση Κέρκυρα, λειτούργησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, στον ιστορικό και παλαίφατο ιερό...

H πίστις σας στον Θεό πάντα κερδίζει το έλεος Του

Την Κυριακή 17η του Ματθαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμων Ιερούργησε είς τον Ιερόν Ναόν της Παναγίας στο Ωραιόκαστρο της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως...

Λαοθάλασσα πιστών στον εορτασμό της «Παναγίας Υπαπαντής» στην Καλαμάτα

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και την παρουσία χιλιάδων πιστών, εόρτασε η Καλαμάτα την Πολιούχο της «Παναγία Υπαπαντή», στο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της. Στον Όρθρο και...