• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 10 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Δεκαετής Θεοφιλής Αρχιερατεία Μητρ. Λαγκαδά Ιωάννη (2010 – 2020)

6 Ιουνίου 2020
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Share on FacebookShare on Twitter

ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΝΤΙΝΗΣ κ.κ. ΙΩΑΝΝΟΥ (2010 – 2020)

Πρωτ. Αναστασίου Παρούτογλου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

«Οὐ γάρ διδάσκων μόνον, οὐδέ φθεγγόμενος,
ἀλλά καί ὁρώμενος ἁπλῶς,
ἱκανός ἐστί ἅπασαν ἀρετῆς διδασκαλίαν
εἰς τήν τῶν ὁρώντων ψυχήν εἰσαγαγεῖν».

(Ιωάννης Χρυσόστομος)

Σεβασμιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα,

Εὐλαβέστατοι συμπρεσβύτεροι,

Χριστοῦ διακονία,

Ἀγαπημένε καί περιούσιε λαέ τοῦ Κυρίου.

Έμπλεοι χαράς και αγαλλιάσεως συναχθήκαμε σήμερα στον περίλαμπρο και περικαλή τούτο ναό για να ευχαριστήσουμε το Δεσπότη Χριστό, που μας εχάρισε αληθή ποιμένα και διδάσκαλο, κατά την ευαγγελική ρήση: «Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησι υπέρ των προβάτων» (Ιωάν.10,11).

Η σημερινή μέρα έχει μια αξιοπρόσεκτη διάσταση, αφού ο σεπτός Ποιμενάρχης μας εορτάζει την επέτειο δέκα ετών από την ημέρα της ενθρονίσεώς του στην ευλογημένη και θεοφρούρητη επαρχία του Λαγκαδά.

Συμπληρώνονται σήμερα δέκα χρόνια από την παλλαική και ενθουσιώδη υποδοχή που επεφύλαξε ο κλήρος και ο λαός της επαρχίας Λαγκαδά στον θεοπρόβλητο νέο Μητροπολίτη του. Τα «Άξιος» δονούσαν την ατμόσφαιρα, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούσαν χαρμόσυνα. Η ενθρόνιση πραγματοποιήθηκε με όλη τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και την εκκλησιαστική τάξη. Δέκα χρόνια προσφοράς και θυσιαστικής αγάπης του Ποιμενάρχη μας στο λαό της επαρχίας Λαγκαδά.

Η εκλογή και η χειροτονία του Σεβασμιωτάτου εγκαινιάζει μια νέα σελίδα στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας του Λαγκαδά, καθώς προσθέτει στην τετιμημένη χορεία των Ποιμεναρχών της Αγιωτάτης αυτής Μητροπόλεως έναν ακόμη σεμνό Ιεράρχη, του οποίου η προσωπικότητα προβάλλει φωτεινή και ανάγλυφη για πολλά έτη στα εκκλησιαστικά δρώμενα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η προσωπικότητα του νέου Μητροπολίτου συνυφαίνεται ήδη με το υψηλό επισκοπικό αξίωμα και με την υπέρτατη αποστολή του. Έχοντας ήδη «πληροφορήσει την διακονία του» ως Πρωτοσύγκελλος, ως Ηγούμενος και ως Ιερατικώς Προίστάμενος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και «δόκιμος εν παντί γενόμενος», κρίθηκε άξιος να ηγηθεί της κατά Λαγκαδάν, Λητήν και Ρεντίναν Εκκλησίας και να πληρώσει κάθε προσδοκία της. Ιδιαιτέρως δε, μέσα στα πλαίσια των εκτάκτων περιστάσεων των καιρών μας, καλείται, να προσφέρει τη μαρτυρία του Χριστού και της Εκκλησίας, κατά τρόπο αριστοτεχνικό, κατά τρόπο που ο ίδιος γνωρίζει, χρησιμοποιώντας την πλούσια εκκλησιαστική εμπειρία του, την προς τον Θεό αγάπη του και την ανυπόκριτη πίστη του.

Τα πολλά χαρίσματά του είναι η τρανότερη εγγύηση, ότι ήδη έχει επιτύχει στη νέα του πορεία. Διότι είναι αλήθεια ότι ο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης διακρίνεται για πληθώρα αρετών και χαρισμάτων. Είναι εγνωσμένη η μειλιχιότητα του χαρακτήρα του, η ευγένεια των τρόπων του, η αξιοπρέπεια της παραστάσεώς του, η ωριμότητα της ψυχής του, η ταπεινότητα των βιωμάτων του, η σεμνότητα του ήθους του, η ευρύτητα της σκέψεώς του, η πολύπλευρη μόρφωσή του, η  κηρυκτική του ικανότητα, η λειτουργική του σοβαρότητα, η πλούσια εκκλησιαστική του εμπειρία, μα πιο πολύ η πνευματική και συνετή βιωτή του. Στο πρόσωπό του συγκεφαλαιώνεται ένας ολόκληρος κόσμος αρετών και χαρισμάτων και αντικατοπτρίζεται η ωραιότητα της εν Θεώ ζωής.

Τολμούμε να ομιλήσουμε περί της υψηλής προσωπικότητάς του, παρ΄ όλο που έχουμε βαθιά την επίγνωση, ότι είναι δύσκολο το γενόμενο και ότι προσκρούουμε στο ταπεινό του φρόνημα. Αναμφισβήτητα συναισθανόμαστε την σοβαρότητα και την δυσχέρεια του εγχειρήματος, το οποίο όμως αποτελεί προσπάθεια παρουσιάσεως «ουκ εν υπεροχή λόγου» αλλ’ «εν αφελότητι καρδίας» ενός εκκλησιαστικού ανθρώπου, του οποίου η διακονία, ως Επισκόπου της Εκκλησίας του Χριστού, υπάρχει και διαγράφεται «τιμία, ένζηλος και κατά πάντα δόκιμος».

Ο Σεβασμιώτατος ως Πρωτοσύγκελλος της ιστορικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, δίπλα σ’ έναν μεγάλο και σοφό Ιεράρχη, τον Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β΄ τόν Χρυσοφάκη, αλλά και αργότερα δίπλα στον νυν Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, κατάφερε να επιβληθεί σε όλους με το ιερατικό του ήθος, με το πνευματικό του κύρος και με την γενικότερη πνευματική και ηθική του συγκρότηση αλλά προπάντων με την υποδειγματική του ζωή. Έτσι, λοιπόν, ο π. Ιωάννης, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, έγινε φωτεινό παράδειγμα για τους κληρικούς, αλλά και το σεβαστό πρόσωπο για το λαό της πόλεως, που διδάσκονταν από το κήρυγμά του και μεταρσιώνονταν από τη θεία του Ιερουργία.

Όλα τα χρόνια που υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος, ήταν χρόνια πνευματικού και κτιριακού ἔργου για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε όλες τις προσπάθειες του γέροντός του. Είχε την ευθύνη των ιδρυμάτων και την επίβλεψη όλων των έργων, που ελάμβαναν χώρα στην Μητρόπολη. Πέραν τούτου επισκεπτόταν όλους τους Ναούς της Μητροπόλεως. Κήρυξε σε κάθε γωνιά της Μητροπόλεως το λόγο του Θεού. Στήριξε τον επίσκοπο και γέροντά του, αγαπήθηκε από τον κλήρο και το λαό. Ο Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β΄ καί ο Πρωτοσύγκελλός του π. Ιωάννης συνιστούσαν την ταυτότητα της Μητροπόλεως και ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο, για να δοξάζεται το όνομα του Θεού.

  Στις 10 Μαΐου του 2010 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφού εκτίμησε την προσφορά και τα χαρίσματα του Αρχιμανδρίτου Ιωάννου, τον εκλέγει Μητροπολίτη Λαγκαδά εις διαδοχήν του σοφού και εναρέτου Ιεράρχου κυρού Σπυρίδωνος. Ο νέος Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό του πολιούχου της συμβασιλευούσης πόλεως Αγίου Δημητρίου στις 16 Μαΐου. Η δέ ενθρόνισή του έλαβε χώρα την 5η Ιουνίου του 2010.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας έγινε δεκτός από το λαό του Θεού με αισθήματα ικανοποιήσεως και ενθουσιασμού. Δέκα χρόνια τώρα δεν έδωσε «ύπνον τοις οφθαλμοίς του καὶ τοις βλεφάροις του νυσταγμὸν», αλλά «θέμενος τας χείρας επ‘ άροτρον» δεν έπαυσε να ιερουργεί, να χοροστατεί και να διδάσκει. Τον ενδιαφέρει η πνευματική καλλιέργεια του ποιμνίου, η διδαχή, ο ευαγγελισμός, η σωτηρία ψυχών.

Ιδιαιτέρως αγωνίζεται για τη διατήρηση των εκκλησιαστικών θεσμών και παραδόσεων, για την προβολή και τόνωση των ορθοδόξων βιωμάτων στις ψυχές του λαού. Γι’ αυτό σε κάθε του συναναστροφή γίνεται «τύπος των πιστών», που ομιλεί, διδάσκει, χειραγωγεί, ευαγγελίζεται, θεραπεύει, συμβουλεύει, αγιάζει και χαριτώνει όλους όσους είναι γύρω του.

Επισκέπτεται επανειλημμένα όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως. Από τα πιο μικρές μέχρι και τίς πιο μεγάλες, ούτως ώστε να έχει άμεση επικοινωνία με το ποίμνιό του.

Διοργανώνει ιερατικά συνέδρια, θεολογικές ημερίδες και ιερατικές συνάξεις για την επιμόρφωση του κλήρου σε όλα τα σύγχρονα κοινωνικά, θεολογικά και επιστημονικά ζητήματα. Ιδρύει και λειτουργεί το φιλοξενείο των νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, που φιλοξενούν κατ’ έτος πλειάδες παιδιά και όχι μόνον.

Ανακαίνισε μέχρι σήμερα πολλούς Ιερούς Ναούς. Πολλούς εγκαινίασε. Άλλους θεμελίωσε και ανήγειρε. Ίδρυσε το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως, τα συσσίτια, το πρατήριο ενδύσεως και υποδήσεως και το κοινωνικό παντοπωλείο. Ίδρυσε και ήδη φροντίζει για τη λειτουργία Ευαγών Ιδρυμάτων. Ανακαίνισε εκ βάθρων το Μητροπολιτικό Μέγαρο και τα Επισκοπεία στη Λητή και στο Σοχό, το Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο με πολυσχιδή δραστηριότητα, όπως φροντιστηριακά μαθήματα, σχολή Βυζαντινής μουσικής, σχολή αγιογραφίας και σχολή Γονέων. Μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του είναι και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός “Ορθόδοξη Παρουσία” με εικοσιτετράωρο πρόγραμμα οικοδομής και εκκλησιαστικής παρουσίας.

Η αγάπη του για το μοναχισμό είναι καταλυτική για την προσφορά του στον τομέα αυτό και πολλές μοναχικές ψυχές έχουν βρει ανάπαυση κάτω από τη σκέπη του πατρικού του ωμοφορίου.

Ο Κύριος του επεφύλαξε και μια ιδιαίτερη ευλογία: την εύρεση των ιερών λειψάνων δύο μεγάλων νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας, της Αγίας Κυράννης της Οσσαίας και της Αγίας Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής.

Ο Σεβασμιώτατος ως Αρχιερεύς διακρίνεται για το γνήσιο εκκλησιαστικό του φρόνημα, τη χρηστότητα του ήθους, την απροσποίητη σεμνότητα του ύφους του και την ανυπόκριτη αγάπη του προς όλους. Η πληρότητα της επιστημονικής του συγκρότησης, η οξύνοια της διεισδυτικής σκέψης του και η ευρυμάθειά του τον αναδεικνύουν αξιόπιστο συνομιλητή, που κατακτά την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των διαλεγομένων εταίρων, εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων.

Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να αναφερθούν, όμως «επιλείψει με γαρ διηγούμενον ο χρόνος». Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, έστω και με ελάχιστα πτωχά λόγια, δίδουν μια μικρή μονάχα μαρτυρία της θεοφιλούς προσφοράς του και του αξιοσημείωτου έργου του. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός για το Σεβασμιώτατο είναι ότι εργάζεται με εξαιρετική φιλοπονία παραθεωρώντας τις ανθρώπινες δυνάμεις και ακόμα υπερβαίνοντας την έννοια του χρόνου. Αγωνιστής σθεναρός και ακατάβλητος. Αναλώνει τον εαυτό του με τρόπο θεάρεστο και θεοφιλή υπέρ της «Αγιωτάτης του Σωτήρος ημών Χριστού Εκκλησίας».

Από πρωίας μέχρι νυκτός βρίσκεται επί ποδός, ιερουργεί, εξομολογεί, οικοδομεί. Δεν στέκει πάνω από τους ανθρώπους αλλά πλάι τους. Αφουγκράζεται τον ανθρώπινο πόνο και σκύβει με αγάπη πάνω από τον άνθρωπο που υποφέρει, ενδιαφερόμενος όχι μόνο για τις πληγές και τις ανάγκες της ψυχής αλλά και του σώματος. Αγκαλιάζει, παρηγορεί, οδηγεί τον άνθρωπο στη χαρά και στη λύτρωση.

Η δεκαετία που πέρασε, ήταν μια περίοδος ποιμαντικών αγώνων, ανύστακτης φροντίδας, χάριν του λαού του Θεού που καταβάλλει ο Επίσκοπος, διαποιμαίνοντας το πλήρωμα της Επαρχίας του, στηρίζοντας και διδάσκοντας τον ευσεβή λαό. Χαίρει, λοιπόν, ολόκληρη η τοπική μας Εκκλησία για το σεπτό της Ποιμενάρχη και η χαρά αυτή γίνεται καύχηση ἐν Κυρίω, διότι η Ιερά Μητρόπολή μας ευτύχησε, έλαβε την μεγάλη ευλογία από τον Θεό, να έχει Επίσκοπό της άνδρα εκκλησιαστικό, αδαμαντίνου ήθους, λιπαράς και πλουσίας θεολογικής παιδείας, άνδρα με πνεύμα και φρόνημα εκκλησιαστικό και φορέα της γνήσιας εκκλησιαστικής παραδόσεως και εμπειρίας.

Εμείς όλοι, Κλήρος και λαός της θεοσώστου Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης είμαστε ενωμένοι με τον Επίσκοπό μας, γιατί όταν κανείς είναι ενωμένος με τον επίσκοπό του είναι ενωμένος με όλη την Εκκλησία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιερός Ιγνάτιος: «ενώθητε τω επισκόπω εις τύπον και διδαχήν αφθαρσίας» ( Ιγν. Μαγν. 6,2 ). Ο σύνδεσμος με τον επίσκοπο είναι προϋπόθεση της ενώσεως του ανθρώπου με το Θεό. « Όπου αν φανή ο επίσκοπος, εκεί το πλήθος έστω». ( Ιγν. Σμύρν. 8 ).

Ακολουθώντας, λοιπόν, τη διαβεβαίωση ότι «ο τιμών επίσκοπον υπό Θεού τετίμηται» ( Ιγν. Σμύρν. 9,1) αναφέρουμε τα πτωχά τούτα λόγια τιμώντας την επέτειο δέκα ετών θεοφιλούς και πολυκάρπου αρχιερατείας του σεπτού Ποιμενάρχου μας στην ευλογημένη επαρχία του Λαγκαδά, με την πεποίθηση ότι «αφορμήν δίδομεν υμίν καυχήματος υπέρ του επισκόπου ημών» (Β΄Κορινθ. 5,12).

Από καρδίας και ενθέρμως ευχόμεθα, όπως ο Κύριος, διά της χάριτος του Οποίου ανεδείχθη «πιστός οικονόμος» και «δόκιμος τω Θεώ εργάτης ανεπαίσχυντος», του επιδαψιλεύει έτι περαιτέρω την χάρη Του και τον διατηρεί εν μέσω του ποιμνίου του «σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της Αληθείας» Του.

Για το τεράστιο αυτό έργο του Μητροπολίτη μας όλοι μας νιώθουμε την ανάγκη να αναφωνήσουμε εκ βαθέων: «Είησαν τα έτη σας, Δέσποτα Άγιε, πολλά, καλλίκαρπα κι ευλογημένα προς δόξαν Θεού και εύκλειαν της Αγίας Του Εκκλησίας». Αμήν.

Πρόσφατα Άρθρα

Ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου τοῦ ἐκ Χώρας Σάμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου τοῦ ἐκ Χώρας Σάμου

10 Μαΐου 2026

Με ἐκκλησιαστικὴ λαμπρότητα ἐορτάσθηκε στὴ Χώρα Σάμου ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου, στὸν φερώνυμο Ἱερὸ Ναό. Τὸ ἑσπέρας...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Κίτρους Γεώργιος με αφορμή την γιορτή της μητέρας

10 Μαΐου 2026

Άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Αν. Καθηγητή Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. Με αφορμή τη γιορτή της...

Read more
Μητροπολίτης Άρτης: “Όποιος μετανοεί, δεν φοβάται θάνατο”
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Άρτης: “Όποιος μετανοεί, δεν φοβάται θάνατο”

10 Μαΐου 2026

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 10 Μαΐου 2026, το πρωΐ, στην Ιερά Μονή Ροβελίστης Άρτης, ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρυης κ....

Read more
Ἡ Πανήγυρη τοῦ Μητροπολιτικοῦ  Ναοῦ τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς στήν Νέα Σμύρνη
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ Πανήγυρη τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς στήν Νέα Σμύρνη

10 Μαΐου 2026

Τό πρωΐ τῆς Κυριακῆς, 10 Μαΐου, ὁ Ὄρθρος ἄρχισε στίς 7. Στόν Ὄρθρο χοροστάτησε ὁ Σεβασμ. Μητροπολίτης Σταγῶν καί Μετεώρων...

Read more
Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο θρυλικό Ρωμύρι
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο θρυλικό Ρωμύρι

10 Μαΐου 2026

Στο θρυλικό Ρωμύρι, το χωριό της χιλιοτραγουδισμένης "Παπαλάμπραινας", μετέβη το πρωί της Κυριακής 10 Μαΐου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας...

Read more
Παρακολουθείστε ζωντανά την παρουσίαση του βιβλίου “Ανάσες μιας άηχης σιωπής”, του Γ. Ι. Βασιλείου, στο Αγρίνιο
Ελλάδα Κόσμος

Παρακολουθείστε ζωντανά την παρουσίαση του βιβλίου “Ανάσες μιας άηχης σιωπής”, του Γ. Ι. Βασιλείου, στο Αγρίνιο

10 Μαΐου 2026

Η εκδήλωση πραγματοποιείται απόψε Κυριακή, 10 Μαϊου 2026 στις 19:00, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου,υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας...

Read more
Τεσσαρακονταετές Μνημόσυνο τοῦ ἀειμνήστου  Γέροντος Χαρίτωνος Μακρῆ
Εκκλησία της Ελλάδος

Τεσσαρακονταετές Μνημόσυνο τοῦ ἀειμνήστου Γέροντος Χαρίτωνος Μακρῆ

10 Μαΐου 2026

Μέ ἐκκλησιαστική κατάνυξη καί συγκίνηση τελέσθηκε τό Σάββατο 9 Μαΐου 2026, στήν Ἱερὰ Μονὴ Ζωοδόχου Πηγῆς Σάμου, τό τεσσαρακονταετές μνημόσυνο...

Read more
Ποιμαντική της Ι. Μ. Χίου για την σπουδάζουσα νεότητα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ποιμαντική της Ι. Μ. Χίου για την σπουδάζουσα νεότητα

10 Μαΐου 2026

Προσκυνηματικές επισκέψεις για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που συμμετέχουν στις τακτικές μηνιαίες συναντήσεις με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ...

Read more
Πανήγυρη Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών και χειροτονία Πρεσβυτέρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρη Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών και χειροτονία Πρεσβυτέρου

10 Μαΐου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα, η Μετανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας στην ομώνυμη Ι....

Read more
Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στον Υμηττό
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στον Υμηττό

10 Μαΐου 2026

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η Σωτήριος Ομολογία της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στον...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Μεγάλη ανάγκη για δίψα!»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Μεγάλη ανάγκη για δίψα!»

10 Μαΐου 2026

Στον νεόδμητο Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας ιερούργησε σήμερα Κυριακή Ε’ από του Πάσχα (Αγίας...

Read more
Κυριακή της Σαμαρείτιδος στους Ασκητές
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή της Σαμαρείτιδος στους Ασκητές

10 Μαΐου 2026

Τήν Κυριακή 10 Μαῒου 2026, ὁ Σεβασμιώτατος, ἱερούργησε στὸ Ἱερό Παρεκκλήσιο Ἁγίας Εἰρήνης Ἀσκητῶν καὶ πρό τῆς ἀπολύσεως τέλεσε Ἐπιμνημόσυνη...

Read more
Ἡ Νέα Σμύρνη ἑορτάζει τή μνήμη τῆς πολιούχου της Ἁγίας Φωτεινῆς
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ Νέα Σμύρνη ἑορτάζει τή μνήμη τῆς πολιούχου της Ἁγίας Φωτεινῆς

10 Μαΐου 2026

Μέσα στήν ἀναστάσιμη καί εὐφρόσυνη περίοδο τοῦ Πάσχα, μέ ἐκκλησιαστική λαμπρότητα, ἑορτάστηκε κι ἐφέτος ἡ μνήμη τῆς ἁγίας καί ἐνδόξου...

Read more
Η Λιτανεία  του  Αγίου  Χριστοφόρου  στο  Αγρίνιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

9 Μαΐου 2026

Με την ακολουθία του μεθέορτου πολυαρχιερατικού Εσπερινού και την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος...

Read more
Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγ. Χριστοφόρου  στην Σερραϊκή Εκκλησία
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγ. Χριστοφόρου στην Σερραϊκή Εκκλησία

9 Μαΐου 2026

Στην πανηγυρική θ. Λειτουργία, που τελέσθηκε στο εορτάζον ιερό Παρεκκλήσιο του Αγ. ενδόξου μάρτυρος Χριστοφόρου, εντός του πρώην Στρατοπέδου «Εμμ....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον
Κηρύγματα

Ομιλία εις την Κυριακή της Σαμαρείτιδος επί του Αποστόλου

1 Ιουνίου 2024

α. Τό γεγονός ὅτι γιά πρώτη φορά στήν ἱστορία οἱ μαθητές τοῦ Χριστοῦ ὀνομάστηκαν Χριστιανοί - στήν ᾽Αντιόχεια ὅπου οἱ...

Συναξάρι 17ης Μαῒου: Κυριακή Ε΄ ἀπό τοῦ Πάσχα, τῆς Σαμαρείτιδος

Εθαύμασαν ότι μετά γυναικός ελάλει

1 Ιουνίου 2024
Συναξάρι 17ης Μαῒου: Κυριακή Ε΄ ἀπό τοῦ Πάσχα, τῆς Σαμαρείτιδος

Ο γάμος όπως τον εννοεί ο Κύριος μας

1 Ιουνίου 2024
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Ομιλία εις την Κυριακή της Σαμαρείτιδος επί του Ευαγγελίου

1 Ιουνίου 2024
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Ο Χριστός ήλθε μόνο για τους Ιουδαίους;

1 Ιουνίου 2024
Συναξάρι 17ης Μαῒου: Κυριακή Ε΄ ἀπό τοῦ Πάσχα, τῆς Σαμαρείτιδος

«Οἴδαμεν, ὅτι οὗτος ἐστίν ἀληθῶς ὁ σωτήρ τοῦ κόσμου, ὁ Χριστός»

13 Μαΐου 2023
“Βαβαί, πόση της γυναικός η φιλοσοφία!”

Το μήνυμα της Κυριακής της Σαμαρείτιδος

13 Μαΐου 2023
Συναξάρι 17ης Μαῒου: Κυριακή Ε΄ ἀπό τοῦ Πάσχα, τῆς Σαμαρείτιδος

Η Σωτήρια συνάντηση στο φρέαρ

30 Μαΐου 2021
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Η καλή αλλοίωση της συναντήσεως με τον Κύριο

30 Μαΐου 2019
“Βαβαί, πόση της γυναικός η φιλοσοφία!”

Κυριακή της Σαμαρείτιδος

25 Μαΐου 2019
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Οἱ ψυχὲς διψοῦν, κ᾽ ἐμεῖς ἀδρανοῦμε;

24 Μαΐου 2019
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

«Πῶς δικαιολογοῦνται οἱ πέντε ἄνδρες τῆς Σαμαρείτιδας καί ὁ ἕκτος πού δέν ἦταν ἄνδρας της;»

16 Νοεμβρίου 2023
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

«Ἐγώ εἰμι ὁ λαλῶν σοι»

16 Νοεμβρίου 2023
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Ο σωτήριος διάλογος για το ζωντανό νερό

12 Μαΐου 2017
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Ομιλία εις την Κυριακή της Σαμαρείτιδος

12 Μαΐου 2017
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Φλογεροί χριστιανοί

12 Μαΐου 2017
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Τό πνεῦμα τῆς ἀληθείας

16 Νοεμβρίου 2023
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

16 Νοεμβρίου 2023
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

«Προσκυνήσουσι τῷ Πατρὶ ἐν πνεύµατι καὶ ἀληθείᾳ»

16 Νοεμβρίου 2023
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

῾Οὐκέτι διά τήν σήν λαλιάν πιστεύομεν…

16 Νοεμβρίου 2023
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Κυριακή της Σαμαρείτιδος

12 Μαΐου 2017
Next Post
Κουράγιο Πατρίδα, κουράγιο αδελφοί μου Κληρικοί, κουράγιο Λαέ βασανισμένε!

Βουλευτής της Μεσσηνίας για την καταβολή εφάπαξ στους ιερείς

Ο εορτασμός των oνομαστηρίων του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’

Ο εορτασμός των oνομαστηρίων του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β'

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βελβεντού

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βελβεντού

Μοναχισμός και Διοικούσα Εκκλησία

Πως αντιμετωπίζουν οι μοναχοί την αρρώστια και τον θάνατο;

Ο εορτασμός των oνομαστηρίων του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’

Χειροθεσία Πνευματικού από τον Μητροπολίτη Σύρου

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist