Στις 19 Νοεμβρίου 2022 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη χειροτονία εις Επίσκοπον Ανδρούσης για τη θέση του Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Αναστάσιου (Γιαννουλάτου), σημερινού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.
Το πρωί του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου, στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό των Τιράνων τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία αναγνώσθηκαν στην αλβανική γλώσσα η προσφώνηση του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Α΄ και η αντιφώνηση του χειροτονουμένου τότε Επισκόπου Ανδρούσης Αναστασίου.
Στη συνέχεια, στο Πολιτιστικό Κέντρο του συνοδικού συγκροτήματος, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδηλώσεως, όπου συμμετείχαν πάνω από 700 νέοι μαθητές και μαθήτριες από τα διάφορα σχολεία της Εκκλησίας της Αλβανίας, προβλήθηκε η ταινία «Πάσχα στην Κένυα» της Μαρίας Μαυρίκου, από την περίοδο της διακονίας του Αρχιεπισκόπου στην Αφρική. Ακολούθησαν χορωδιακά τραγούδια, ποιήματα, θεατρικά δρώμενα, λαϊκοί χοροί σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του π. Γρηγορίου Πελούσι, με θέμα: «Η πολυδιάστατη ορθόδοξη μαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στον σύγχρονο κόσμο» και τις εγκάρδιες ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου.
1972-1992 Επίσκοπος Ανδρούσης
Ως Επίσκοπος Ανδρούσης και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προώθησε διάφορα θεολογικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, μερίμνησε για το τυπογραφείο, το βιβλιοπωλείο, το φοιτητικό οικοτροφείο, τη Σχολή Διακονισσών της Αποστολικής Διακονίας. Ιδιαιτέρως ανέπτυξε τον τομέα της εξωτερικής Ιεραποστολής.
Ως Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών χρημάτισε Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (1983-86). Δημοσίευσε θρησκειολογικές έρευνες σχετικά με την αφρικανική θρησκευτικότητα και για το Ισλάμ. Μετείχε σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια με θεολογικές εισηγήσεις. Το 1989 προτάθηκε για Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Αρχιεπισκόπου εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της (1993-2005) και από το 2006 και εξής διατελεί Επίτιμο Μέλος.
Ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως (1981-1991) χειροτόνησε 62 Αφρικανούς κληρικούς και χειροθέτησε 42 αναγνώστες-κατηχητές, προερχόμενους από 8 αφρικανικές φυλές. Συγχρόνως προώθησε τις μεταφράσεις της θείας Λειτουργίας σε 4 αφρικανικές γλώσσες, μερίμνησε για τη σταθεροποίηση 150 ορθοδόξων ενοριών και την ανέγερση δεκάδων ναών. Ανήγειρε 7 ιεραποστολικούς σταθμούς, φρόντισε για τη δημιουργία σχολείων και ιατρικών σταθμών. Αναγνωρίστηκε μέγας ευεργέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (2009).
Ως μέλος Διεθνών Επιτροπών μετείχε ενεργώς σε διάφορες επιτροπές του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και το 1983 στο Βανκούβερ του Καναδά εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Πρόεδρος (Moderator) της Επιτροπής της Παγκοσμίου Ιεραποστολής και του Ευαγγελισμού. Από τη θέση αυτή είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει στην αναζήτηση και δράση της χριστιανικής μαρτυρίας στον σύγχρονο κόσμο και να καταθέτει την ορθόδοξο μαρτυρία σε εκκλησιαστικά και ακαδημαϊκά περιβάλλοντα όλων των Ηπείρων. Το έτος 1981 στο Σαν Αντόνιο του Τέξας προήδρευσε στη Συνέλευση της Επιτροπής Παγκοσμίου Ιεραποστολής και του Ευαγγελισμού.
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει στο Πολιτιστικό Κέντρο επίσης εορταστική εκδήλωση με βασικό θέμα τα 30 χρόνια της δημιουργικής προσπάθειας στην Αλβανία για την ανασυγκρότηση μιας διαλυμένης τοπικής Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας από τα ερείπια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ταινίες μικρού μήκους (ντοκιμαντέρ) σχετικά με την Ανάσταση της Ορθοδοξίας στην Αλβανία.
Στις αναμνηστικές κάρτες σημειώνονται δύο βασικές αλήθειες, που κατευθύνουν την ιεραποστολική πορεία:
«Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει, καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ» Α’ Ιω 4:16). //Το ωραιότερο στη ζωή είναι να αγαπάς – κατά Θεόν. Αυτό κοστίζει – όπως κάθε πολύτιμο.
«…Ἕσεσθέ μοι μάρτυρες (τῆς Ἀναστάσεως) ἔν τε Ἱερουσαλὴμ καὶ ἐν πάσῃ τῇ Ἰουδαίᾳ καὶ Σαμαρείᾳ καὶ ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς. (Πρ. 1:8) //Η Ανάσταση… βρίσκεται μέσα στον Σταυρό. Όταν τον δεχόμαστε ελεύθερα εν αγάπη -όπως ο Χριστός.
Τίρανα 19 Νοεμβρίου 2022.