-Αναβίωσε ένα μοναδικό  έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών-
-Ρίγη συγκίνησης στο νεκροταφείο 

klarina1Ενα συγκινητικό έθιμο αναβίωσε σήμερα Δευτέρα του Πάσχα στο χωριό Γηρομέρι Φιλιατών Θεσπρωτίας.

klarina2Πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα  ,που χάνεται στα βάθη των χρόνων και έχει τις ρίζες του στις αρχές του 18ου αιώνα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο νεκροταφείο , κάτοικοι φίλοι και συγγενείς νεκρών πήγαν και φέτος πάνω απο τους τάφους  τους.

Η έντονη βροχόπτωση που επικρατούσε   στην  περιοχή  δεν εμπόδισε   πλήθος κόσμου να παραβρεθεί  και στη φετινή   αναβίωση του εθίμου.

klarina4Οι  συγγενείς των νεκρών παρήγγειλαν τα αγαπημένα τραγούδια τους όσο ήταν εν ζωή και σε κάθε μνήμα ακούστηκε και  το αντίστοιχο τραγούδι με  τη συνοδεία οργάνων.

Με αυτό το μοναδικό εθιμοτυπικό  και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ,κάτοικοι  συγγενείς και φίλοι  έσπασαν  τη νεκρική σιωπή, αναπόλησαν στιγμές του παρελθόντος και με τους ήχους του κλαρίνου σε  ηπειρώτικα τραγούδια γιόρτασαν την Ανάσταση με τους δικούς τους ανθρώπους που δεν  βρίσκονται στη ζωή ….

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί έξω απο το νεκροταφείο ,ενώ   το γλέντι  συνεχίστηκε πόρτα πόρτα   σε όλα τα σπίτια του χωριού .

klarina3Γράφτηκε από τον/την epirus-tv-news.gr

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.