Του Δημ. Ιωάννου Οικονομολόγος- Αναλογιστής
«Η διακονία στο θυσιαστήριο του Ιησού Χριστού είναι δωρεά και χάρισμα. Όταν όμως ένας άνθρωπος καταξιώνεται να την προσφέρει με την πεπερασμένη και ατελή υπόσταση του στην ιδιαίτερη του γήινη πατρίδα του, είναι ευεργεσία και χρέος» (Από τον πρόλογο του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμου Β΄ στο Βιβλίο του «Χριστιανική Βοιωτία»)
Αυτήν την ευεργεσία αισθανόμαστε καθημερινά οι Αθηναίοι από την 7 η Φεβρουαρίου του 2008 , όταν ο από Θηβών Ιερώνυμος εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Ευεργεσία για τις γνώσεις που μας μεταφέρει από τις πολύπλευρες σπουδές του.
Ευεργεσία για τα σπάνια συγγράμματα του και τις μελέτες του που δωρεάν προσφέρει προς Δόξα Θεού.
Ευεργεσία για το πολυποίκιλο κοινωνικό του έργο που ξεπερνά τα στενά όρια των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και γίνεται θεραπευτήριο και χριστιανική Αποστολή σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε είδος ανάγκης.
Ευεργεσία για την ζωντανή λειτουργική ζωή που αδιάκοπα και ασταμάτητα επιτελεί ο ίδιος και οι ενορίες της Αρχιεπισκοπής του.
Ευεργεσία για τη συναλληλία και την ειρήνη με τους πάντες , προς το καλό της Εκκλησίας.
Ευεργεσία για το τάλαντο της διοίκησης -εκκλησιαστικής και οικονομικής- ώστε ο Θεανθρώπινος οργανισμός ,που διαχειρίζεται να μπορεί να δανείζει και όχι να δανείζεται , να προσφέρει και να μη προσφέρεται με κάθε ενέχυρο σε κάθε μορφής πιστωτές.
Ευεργεσία για την τέχνη της συνεργασίας με την πολιτεία , με κάθε κυβέρνηση , με κάθε πολιτικό, με κάθε χώρα, με κάθε χρώμα.
Ευεργεσία για την υπομονή στις κρίσεις, για τη σιωπή στις συκοφαντίες, για την ανοχή στις κατακρίσεις, για την επιμονή στην υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού του Θεού , δίχως τέλος.
Ευεργεσία για τη Συνοδικότητα και την ορθή τήρηση των παραδόσεων της ορθόδοξης πίστης μας.
Ευεργεσία για την ασταμάτητη υπεράσπιση και διεκδίκηση της αξιοποίησης και επιστροφής της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Ευεργεσία για τις άπειρες κρυφές ελεημοσύνες του, σε κάθε άνθρωπο που συναντά και αναζητά βοήθεια.
Ευεργεσία για τον αθόρυβο, σεμνό, μοναχικό του βίο που επιδιώκει την αφάνεια και την ταπείνωση.
Ευεργεσία για την απεριόριστη αγάπη του στους κληρικούς του και στο πλήρωμα της εκκλησίας.
Μα πάνω από όλα Ευεργεσία για την πατρικότητα του που απλόχερα προσφέρει σε όλο το πλήρωμα που του εμπιστεύτηκε ο Παντοδύναμος Κύριος. Ο πατέρας της Θήβας όπως τον αποκαλούν , είναι πλέον και πατέρας των Αθηναίων , των Ελλήνων -κληρικών και λαϊκών- που τον αναζητούν .
Σήμερα , στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης –της τεχνητής νοημοσύνης ,στην εποχή που οι αξίες αναθεωρούνται και όλα μετριούνται στη ζυγαριά του κέρδους και της απόλαυσης, στην εποχή των πολέμων και των κλιματικών καταστροφών ο Θεός μας χάρισε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο Β΄ να μας ευεργετεί.
Η ζωντανή παρουσία του στην Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζεται απόλυτα στα λόγια του Αγίου Ευφραίμ του Κατουνακιώτη «Μα όσο κι αν είναι ο χαλασμός, δεν έφτασε ακόμη. Τα ερείπια θα ξαναπάρουν πνοή ως φωλιές που θα φιλοξενήσουν πουλιά που άλλοι θα ετοιμάσουν»
Εις πολλά τα έτη, Μακαριώτατε!