Το εσπέρας της Τετάρτης 6ης τ. μ. ο Σεβασμιωτατος Μήτροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων προσκληθείς χοροστάτησε στην ακολουθία της Θ. Λειτουργίας των Προηγιασμένων, στον Ι. Ναό Αγίου Λουκά οδού Πατησίων.

Την Θ. Λειτουργία ετέλεσε ο προϊστάμενος του Ναου Αρχιμ. Μάξιμος Ματθαίου με τον Διάκονο π. Παναγιώτη Καζαμία.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιωτατος πήρε αφορμή από την φράση του Παλαιοδιαθηκικού αναγνώσματος της ημέρας : » Ός φυλάσσει το εαυτού στόμα, φυλάσσει την εαυτού ψυχήν » ( Παροιμία. ιγ, 3 ) και ομίλησε για την αξία της σιωπής.

Στην σιωπή, είπε, κυοφορούνται οι μεγάλες ιδέες, τα μεγάλα αισθήματα, τα μεγάλα σχέδια. Στην σιωπή συναντάμε τον Θεό. Ο προφήτης λέγει : » λάλει Κύριε ότι ακούει ο δούλος σου » ( Α’ Βασιλ. γ. 9 ). Αλλά για να ακούσουμε την φωνή του Θεού, πρέπει να σιωπήσουμε. Μήπως όμως δεν μας ακούει ο Θεός,όταν σιωπάμε ; » Και την φωνήν του σιγώντος ο Θεός ακούει » ( Μ. Φώτιος ). Υπάρχουν νοήματα που μόνο εν σιγή προσεγγίζονται. Πόσο ωραία το εκφράζει αυτό το χερουβικο του Μ. Σαββάτου :   » Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία…» .

Στην σιωπή ακόμη συναντάμε τον εαυτό μας. Μέσα στην αδιάκοπη φλυαρία, χάνουμε  τον εαυτό μας. Με την συνεχή εξωστρέφεια δεν έχουμε ευκαιρίες να δούμε τον » έσω »
άνθρωπο.

Αλλά και στην επικοινωνία με τους άνθρώπους είναι απαραίτητη η σιωπή. Αν δεν σιωπήσεις,για να ακούσεις τον άλλο, δεν μπορείς να κάνεις διάλογο, να επικοινωνήσεις.

Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή πολυλογίας. Πολλά λόγια από πολλούς για πολλά ! Και μέσα στα πολλά λόγια χάνουμε την ουσία των πραγμάτων. Γι ‘ αυτό πρέπει να ισχύει το : » σιγάν όπου δεί και λέγειν τα καίρια «. Μήπως όμως, όταν σιωπούμε, μας νομίσουν για ανίδεους ; » Εστι σιωπών ου γαρ έχει απόκρισιν και έστι σιωπών ειδώς καιρόν » ( Σοφ. Σειρ. κ, 6 ).

Υπάρχει η σιωπή της αμάθειας,όπως και η φλυαρία της ημιμάθειας ή της αμάθειας και υπάρχει και η σιωπή της σοφίας ! Ας διαλέξουμε , είπε καταλήγοντας ο  Μητροπολιτης Κορωνείας.

koron3 koron1 koron4Γράφτηκε από τον/την Μητροπολίτη Κορωνείας

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.