Με την Παρασκευή να ξημερώνει και η νύχτα της να βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη περιμένουν οι Αρτινοί να έρθουν στην Αθήνα.

Βέβαια δεν μιλάμε για την Αυγή του Νίκου Φίλη αλλά την αυγή των ξενυχτισμένων από τις διεργασίες πριν την εκλογή Μητροπολιτών.

Λεωφορεία για δωρεάν μεταφορά των πιστών στην Αθήνα αλλά και δωρεάν γεύματα, όπου μετά την εκλογή θα τελεστεί η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Άρτας, φέρεται ότι διαθέτει η τοπική μητρόπολη.

Αυτό φυσικά δεν είναι κακό και θα συμβεί για όποιον βγάλει η κάλπη.

Ο Μητροπολίτης Άρτης παραιτήθηκε υπέρ του πρωτοσυγκέλου του, ο οποίος μάλλον στηρίζεται σθεναρά και από γνωστή Αγιορείτικη Μονή, καθώς ο δεύτερος τη τάξη της Μονής κατάγεται από την περιοχή.

Ο υποψήφιος προέρχεται από οικογένεια προσκείμενη φιλικά στους μακαριστούς μητροπολίτες Έλους Νικόδημο και Γαλάζων Θεολόγο, προς τιμήν του οποίου πιθανόν έλαβε το μοναχικό όνομα.

Όλα φαίνονταν ότι όδευαν προς μια παμψηφία αφού ο πρώην Άρτης ποτέ δεν ενόχλησε κανέναν, αλλά και μάλλον ποτέ δεν πήγε αντίθετα με το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα των τριών Αρχιεπισκόπων, με του οποίους συνεργάστηκε από της εκλογής του.

Μάλιστα οι παλιοί λένε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ για να αποτρέψει την πιθανή εκλογή του επισκόπου Αχελώου Ευθυμίου Στύλιου, επίσης Αρτινού  όπως και ο πρώην Άρτης, καθόταν απάνω από την κάλπη μετά την διαδικασία του τριπροσώπου και ήλεγχε τις ψήφους που έκαναν τον Δ’.

Τις τελευταίες ώρες μια κίνηση αρχιερέων έφερε την ανατροπή της βεβαιότητας με προβολή του Καλλίνκου Κορομπόκη, επισκόπου Επιδαύρου, ως ανθυποψηφίου για τον Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Ντούβαλη.

Το όνομα του Επιδαύρου ακούστηκε από μιας αρχής, αλλά ο ίδιος με γραπτή δήλωση του, σπάνια εκδήλωση για Επίσκοπο, είπε ότι δεν ενδιαφέρεται.

Σήμερα λοιπόν φέρεται ότι υπήκουσε σε ομάδα Ιεραρχών και θα είναι υποψήφιος. Ο καθένας για δικούς του λόγους  θα ήθελαν την εκλογή του επισκόπου Καλλινίκου στην Άρτα. Ίσως αυτό να είναι μια κίνηση με νόημα για τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος δείχνει ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης μετά την εισήγηση του στην Ιεραρχία.

Οι Αρχιερείς που δεν τους βρίσκεις πουθενά, σαν ένα ποτάμι λάβας μπορεί να κάψουν τελικά την επιθυμία του προκατόχου Ιγνατίου του Δ΄, αμφισβητώντας όχι τον ίδιο αλλά στέλνοντας μήνυμα αλλού.

Τώρα τα περί βοηθών επισκόπων μάλλον θα έχουμε επανάληψη της υπόθεσης 26 Ιανουαρίου 1995.

Όμως τελικά τι τέξεται η επιούσα θα μας το πουν αύριο. Εμείς μένουμε με την φράση ενός επισκόπου που βγήκε Μητροπολίτης στην Τρίτη προσπάθεια ότι «όταν στην κάλπη μπαίνει Επίσκοπος πρέπει να βγαίνει Μητροπολίτης». Και οι δύο άξιοι και ικανοί.  Οι συγκυρίες για τα μελλούμενα θα δείξουν τι θα βγάλει ο τοκετός.

Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.