H νέα χρονιά βρίσκει για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, την  Εκκλησία να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων με μάλλον αρνητικό τρόπο. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος πλέον έχει διχαστεί, με αφορμή τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου. Τουλάχιστον 75 Μητροπολίτες έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας, με τον Αρχιεπίσκοπο να επιμένει ότι οι όποιες αλλαγές (περιουσιακά, μισθοδοσία κλήρου, διακριτοί ρόλοι) είναι προς το συμφέρον της Εκκλησίας.

Με την άποψή του αυτή βεβαίως δε συμφωνούν -εκτός των Μητροπολιτών-   το σύνολο των ιερέων, η Εκκλησία της Κρήτης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Ιερώνυμος θα κληθεί μέσα στο 2019 να διαχειριστεί  πολλά ανοικτά ζητήματα, από την έκβαση των οποίων θα εξαρτηθούν πολλά ως προς την ενότητα της Εκκλησίας και τη δυνατότητά της να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, καθώς και οι σχέσεις της με το Φανάρι.

– Μέσα στο 2019 ο κ. Ιερώνυμος πρώτα-πρώτα θα κληθεί να αντιμετωπίσει  τις συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών. Όλα δείχνουν ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν στην ψήφισή της και κατά συνέπεια το θέμα θα περάσει στην ελληνική πλευρά. Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας να συμμετέχουν στις αντιδράσεις. Είναι γνωστό ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν επιθυμεί εμπλοκή την Εκκλησίας σε συλλαλητήρια, οπότε θα πρέπει να βρει τρόπους να εκτονωθεί η ένταση.

– Εκτός της συμφωνίας των Πρεσπών, άμεσα ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να βρει λύση και στο θέμα της προώθησης και αποδοχής της συμφωνίας του με τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η όποια πρωτοβουλία του θα προσκρούσει τόσο στους απλούς ιερείς, όσο και στη συντριπτική πλειοψηφία των Ιεραρχών.

– Οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας – πολιτείας και οι αλλαγές στο Σύνταγμα και ειδικά στο άρθρο 3, αποτελούν αιτία πολέμου για το σύνολο της Εκκλησίας και ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να μην προχωρήσει σε συμψηφισμούς, ώστε να μη διαταραχτεί ακόμη περισσότερο η συνοχή της Ιεραρχίας.

– Οι σχέσεις του με το Φανάρι είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο αυτή την περίοδο. Ιερώνυμος και Βαρθολομαίος δεν μπορούν να βρουν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει, με αποτέλεσμα η «μητέρα και θυγάτηρ» να ακολουθούν παράλληλους δρόμους. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δε ακόμη περισσότερο με αφορμή τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, αφού όλα έγιναν ερήμην του Φαναρίου.

– Η αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας κάθε χρόνο αποτελούσε το μεγάλο αγκάθι για την Εκκλησία. Και εφέτος το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει, καθώς η Σύνοδος διεκδικεί την αξιοποίηση των αμφισβητούμενων εκτάσεων και την ένταξη  αυτών σε κοινό ταμείο με την πολιτεία, ώστε τα τυχόν έσοδα που θα προκύψουν να διατεθούν για κοινούς σκοπούς. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή, με αποτέλεσμα όλα να είναι μετέωρα.

– Ο κ. Ιερώνυμος για μια ακόμη χρονιά θα πρέπει να ασχοληθεί και με τη διεθνή κατάσταση και με όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τη μεγάλη κόντρα Μόσχας – Φαναρίου με αφορμή το ουκρανικό.

Κόντρα υπάρχει και για την Εκκλησία των Σκοπίων, με τη Μόσχα να επιχειρεί να δημιουργήσει τις δικές της «βάσεις», ώστε να ενισχύσει το ρόλο της στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

– Εκτός όλων αυτών, ο κ. Ιερώνυμος για το 2019 θα κληθεί να απαντήσει σε όλους εκείνους οι οποίοι τον κατηγορούν ότι στηρίζει τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του και ότι είναι έτοιμος να αποδεχτεί αλλαγές στις σχέσεις Εκκλησίας – πολιτείας. Για τις σχέσεις  αυτές ο Αρχιεπίσκοπος έχει κατηγορηθεί έμμεσα και άμεσα από Ιεράρχες αλλά και πολιτικούς που προέρχονται από το χώρο της αντιπολίτευσης.

Καλώς ή κακώς, ο κ. Ιερώνυμος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Τσίπρα και για τον λόγο αυτό πολλοί εκτιμούν ότι σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδέχτηκε μια συμφωνία η οποία προσέκρουσε στις αντιδράσεις της Ιεραρχίας και του απλού κλήρου.

Το γενονός ότι ο κ. Ιερώνυμος όλο αυτό το διάστημα που ετοιμαζόταν η συμφωνία δεν είχε ενημερώσει κανέναν, έχει κινήσει τις υποψίες των Μητροπολιτών ότι όλα έγιναν εν αγνοία τους προκειμένου να βρεθούν προ τετελεσμένων.

Οπως και να έχει, το βέβαιο είναι ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου άλλαξε την ατζέντα στο εσωτερικό της χώρας και έδωσε επιχειρήματα σε εχθρούς και φίλους της Εκκλησίας να ασκήσουν έντονη κριτική στον Αρχιεπίσκοπο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.