Με την επίσημη επίσκεψη, την οποία πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής των Αγίων Προπατόρων 15 Δεκεμβρίου, στην Ιστορική πόλη του Δομοκού, την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού, ολοκλήρωσε σε διάστημα λιγότερο τους ενός μήνα από της Ενθρονίσεως του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, την Ποιμαντική περιοδεία του στις έδρες των Επτά Δήμων της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας.

Ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και περισσή αγάπη, από τους Ιερείς, του τοπικούς Άρχοντες και τον φιλόχριστο λαό του Δομοκού, όπου και τον ανέμεναν στο Ιστορικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, Πολιούχου της πόλεως με δάφνες, χειροκροτήματα και αναφωνώντας το ΑΞΙΟΣ!

Ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Νικόλαο  Κουλουμπρούκα, τον Προϊστάμενο της εταίρας Ενορίας της πόλεως Αγίας Κυριακής, π. Γεώργιο Βούλγαρη , τον Συνταξιούχο Εφημέριο π. Δημήτριο Βαϊόπουλο, τον Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.

Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως μας (89,4Fm), ενώ τα Αναλόγια του Ναού διηκόνισαν επάξια οι Ιεροψάλτες των δύο Ενοριών της πόλεως.

Στο κήρυγμα του ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε για την επικείμενη Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων και την σημασία της ως προσωπικό και εσωτερικό γεγονός, ένα γεγονός το οποίο δημιουργεί στον άνθρωπο  το όμορφο αίσθημα της προσμονής και της προσδοκίας του Χριστού μέσα μας.

 Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, εκλεκτά μέλη του Δημοτικού Συμβουυλίου, Ενοδοξώτατε Αξιωματικέ, σεβαστοί Πατέρες, οσιώτατη Γερόντισσα, αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί,

Καθώς πορευόμαστε προς τα Άγια Χριστούγεννα και η Αγία μας εκκλησία μας προετοιμάζει γι’ αυτή τη μεγάλη Δεσποτική Εορτή,  μας  προετοιμάζεται όχι απλώς για μία Εορτή, αλλά  μας προετοιμάζει για ένα μεγάλο γεγονός,  το οποίο δεν συνέβη απλώς κάποτε πριν από 2020 χρόνια,   αλλά μας προετοιμάζει για ένα γεγονός που καλείται να συμβεί μέσα μας,  μέσα στην ύπαρξή μας,  να γίνουν τα Χριστούγεννα ένα προσωπικό γεγονός για τον καθένα όχι μία μετοχή και μία συμμετοχή στην εορτή,  στα έθιμα,  στην παράδοση καρδιακό και βαθύτατα εσωτερικό προκειμένου να αναγεννηθούμε πραγματικά, προκειμένου να νιώσουμε ότι έρχεται  ο Χριστός στη ζωή μας για να γεννηθεί μέσα μας αλλά και να γεννήσει μέσα μας ενδεχομένως αυτά,  τα οποία μπορεί να νιώθουμε  ότι έχουν πεθάνει μέσα μας,  έχουν σβήσει,  αυτά που μπορεί να νιώθουμε ότι έχουν μαραθεί την πρώτη μας νιότη, την πρώτη μας αθωότητα, όλα αυτά ο χρόνος τα έχει λερώσει μέσα από τις μέριμνες της  ζωής που αισθανόμαστε ότι,  δεν είμαστε τόσο ανάλαφροι όπως όταν ήμασταν παιδιά,  που βλέπουμε τα μικρά παιδιά και στο  πρόσωπό τους αναπολούμε τη δική μας νεότητα και τη δική μας παιδικότητα. Ο Χριστός είναι η δυνατότητα μας για να αναγεννηθούμε, ένα γίνουμε και πάλι νέοι,  έστω κι αν έχουμε πολλές δεκαετίες πάνω μας,  έστω κι αν είμαστε μεγάλοι στην  ηλικία.  Ο  Χριστός  έρχεται για να μας ανακαινίσει,  να μας ανανεώσει,  να μας δώσει μία δυνατότητα να αλλάξουμε την ζωή μας, να την κάνουμε πιο όμορφη, πιο ελπιδοφόρα και πιο χαρούμενη.

Να μπορέσουμε πραγματικά να σβήσουμε παθογένειες προσωπικές και συλλογικές του παρελθόντος, να αφήσουμε πίσω στο παρελθόν όλα αυτά, τα οποία αποτέλεσαν βαρίδια για την ζωή μας και να προσχωρήσουμε μπροστά   με περισσότερη αγάπη, καλοσύνη,  αρχοντιά ,  ζεστασιά, καθαρότητα με περισσότερη διάθεση συνεργασίας και ενότητας που είναι προϋπόθεση για να ζήσουμε το Μυστήριο των Χριστουγέννων.

Η Εκκλησία μας ζει με την προσδοκία του Χριστού, την προσδοκία της Γέννησης και η προσδοκία αυτή γεννά χαρά,  διότι η ζωή μας είναι συνυφασμένη όχι με εξωτερικούς τύπους , αλλά με προσδοκία συνάντησης και προσδοκία.

 Και αυτό είναι που έρχεται να κάνει τη Γιορτή προσωπικό γεγονός εσωτερικό και καρδιακό,  έρχεται να ξαναζωντανέψει την αγάπη μέσα μας και να μας θυμίσει ότι για την αγάπη αξίζει και να νηστεύεις,  για την αγάπη θα περιμένεις,  για την αγάπη αξίζει να προετοιμάζεσαι,  για την αγάπη αξίζει να ζεις με προσδοκία,  με όνειρο με λαχτάρα με αναμονή και τότε πράγματι καταλαβαίνεις τι θα πει Χριστούγεννα.

Η μία λαχτάρα μπορεί να γεννήσει την άλλη,  η μία να μιλήσει στην άλλη και τότε η ζωή γίνεται Πολιτισμός,  η ζωή παύει να είναι απλώς μία επιβίωση, τότε η ζωή πνευματικότητα, χαρά, φιλοκαλία,  ομορφιά και τότε τα πάντα αποκτούν νόημα και χαρά και τότε έρχεται ο Πολιτισμός να γεννήσει έθιμα, φαγητά, μουσική, τραγούδια δημοτικά, παραδοσιακά, κάλαντα να γεννήσει όλο αυτό τον όμορφο τον πολιτισμό,  ο οποίος πλέκεται  και αναπτύσσεται γύρω από τις γιορτές και από την παράδοση της Εκκλησίας μας.

Καθώς  σήμερα βρίσκομαι εδώ σε μία περιοχή,  η οποία αποτελεί έπαλξη πραγματικά,  προμετωπίδα,  φυλάκιο προκεχωρημένο της Αρχοντιάς, της Λεβεντιάς και του Πολιτισμού,  θέλω να παροτρύνω όλους σας,  να παρακαλέσω όλους σας, να τηρούμε  τα έθιμα και τις παραδόσεις της Πατρίδος μας και τις Χριστιανοσύνης  μας  και της Αγίας μας Ορθοδοξίας,  γιατί δεν είναι τύποι  απλώς,  δεν είναι καμώματα κάποιων αλλά είναι ζυμωμένα μ’ ένα  πολιτισμό ανοιχτωσιάς,  με έναν πολιτισμό αγάπης,  με ένα πολιτισμό ελευθερίας, μ’ ένα  πολιτισμό δημιουργικότητας με έναν πολιτισμό πραγματικά προοδευτικό.

Πρέπεινα το καταλάβουμε ότι,  δεν  είναι συντήρηση, δεν είναι αναχρονισμός  δεν είναι οπισθοδρομικότητα να τηρεί κάνεις τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου του, αλλά αντίθετα είναι μοχλός για πρόοδο,  είναι μοχλός κατανόησης της  ιστορία της ταυτότητας μας,  είναι προϋπόθεση για να πάμε μπροστά.

Ποτίζουμε τις ρίζες μας ,φιλάμε τις ρίζες μας για να έχουμε μέλλον,  για να έχουμε προοπτική και να έχουμε πορεία.

Αυτό εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας  ανεξαιρέτως σήμερα,  που η αγάπη του Θεού  με αξιώνει ως Επίσκοπο και Μητροπολίτη σας, να βρίσκομαι στον όμορφο Δομοκό και στην  Ιστορική Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια να μην αφήσουμε τίποτα από την παράδοσή μας, που να μην το τηρήσουμε και να μην το κρατήσουμε όχι ως δούλοι της παράδοσης,  αλλά ως συνεχιστές της παράδοσης, ως συνδημιουργοί, να χτίσουμε πολιτισμό πάνω στα θεμέλια του πολιτισμού,  να προχωρήσουμε μπροστά πάνω σε αξιακά υπόβαθρα, τα οποία αποτελούν εχέγγυο και θεμέλιο για μία καλύτερη πορεία, ένα καλύτερο μέλλον, που το  δικαιούμαστε όλοι μας, αλλά κυρίως το δικαιούνται  τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Προ της απολύσεως τον Ποιμενάρχη μας προσεφώνησε και καλωσόρισε ο π. Νικόλαος, ο οποίος αρχικά εξιστόρησε τα στοιχεία της πλούσιας Ιστορίας του Ναού και στην συνέχεια με εγκάρδια λόγια του ευχήθηκε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού και ολοκλήρου του πιστού πληρώματος της Ενορίας και της πόλεως, έτη πολλά, υγιή και πανευφρόσυνα, μία Αρχιερατεία ειρηνική, Θεάρεστο και πολύκαρπη.

 Εις ανάμνησιν δε της πρώτης επισκέψεως του στο Ναό, ο π. Νικόλαος εδώρισε στον Σεβασμιώτατο ένα χειροποίητο επιγονάτιο, αγιογραφημένο με την εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λίολιος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο, καλωσορίζοντάς τον,  με ευγενή λόγια και αισθήματα αγάπης στην όμορφη και Ιστορική πόλη του Δομοκού, λέγωντας χαρακτηριστικά:

«Σεβασμιώτατε, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τον Δήμο μας να υποδέχεται και να ατενίζει  το νέο Ποιμενάρχη μας να ενθρονίζεται και να αναβιβάζεται στο θρόνο της Παλαιάς καθέδρας της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού.

Έρχεστε σε μία επαρχία σας που είναι Παναγιοφρούρητος από την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας Ξυνιάδος,  την Προστάτιδα και Έφορο της πόλεως μας,   Αγία Παρασκευή,  τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη, τον  Άγιο Αθανάσιο και κάθε Άγιο των πολλών Ναών,  των χωριών  της επαρχίας αυτής.

Είμαστε σίγουροι πως απευθυνόμαστε σε φιλόστοργο και ευήκοο  πατέρα και όπως ακούσαμε στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή έχουμε την πεποίθηση ότι,  δεν είστε κλητός αλλά εκλεκτός και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, μιας και η φήμη σας προέτρεξε των ποδών σας, τόσο για τις Διοικητικές σας  ικανότητές  και το επικοινωνιακό σας χάρισμα όσο και το Πνευματικό σας ανάστημα, μιας και ανδρωθήκατε πλάι σε αγιασμένες μορφές της Εκκλησίας μας, όπως ο απλούς και ταπεινός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Γρηγόριος ο Γ΄ αλλά και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β΄.

Σεβασμιώτατε, ήλθατε σε ένα Δήμο που κάθε πέτρα μαρτυρά το παρελθόν και κάθε νους το μέλλον. Σε ένα Δήμο που προσπαθεί να βρει την θέση του στην σύγχρονη κοινωνία και να παρέχει τα εφόδια στα παιδιά του για να παραμείνουν στον τόπο τους,  που θέλει να βρει συμπαραστάτες να μοιράζονται τα ίδια όνειρα και είμαστε σίγουροι ότι,  βρήκαμε στο πρόσωπό σας έναν τέτοιο συνοδοιπόρο. Ευχόμαστε ολόψυχα να σας δοθεί η ευκαιρία  να επισκεφθείτε κάθε χωριό του Δήμου Δομοκού δίδοντας στις καρδιές των Δημοτών μας, τα πολυτιμότερα αγαθά, την Ελπίδα και την Αγάπη του Χριστού.

Στο πρόσωπό σας αποτίουμε και ένα φόρο τιμής στους πρόγονους σας, από την ιδιαιτέρα πατρίδα σας, τα Ασπρόγεια, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό μας και θυσιάστηκαν εδώ κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897.

Είμαι σίγουρος πως διερμηνεύω τα αισθήματα όλων των δημοτών μας και σας καλωσορίζω στον Δήμο Δομοκού με σεβασμό και αγάπη αναφωνώντας το ΑΞΙΟΣ, εκζητούμενος την Αρχιερατική σας Ευλογία  για όλο το Δήμο μας».

Ακολούθως ο κ. Λιόλιος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο  εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, καθώς και ένα επιστήθιο Σταυρό στον άγιο Πρωτοσύγκελλό της Μητροπόλεως μας π. Άγγελο Ανθόπουλο, παρακαλώντας τον Σεβασμιώτατο να μεταφέρει και σ’ εκείνον τις εγκάρδιες ευχές και την αγάπη όλων.

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, προσεφέρθη καφές και πλούσιο κέρασμα στο παρακείμενο διόροφο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με όλους.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος συνοδευόμενος από άπαντα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων και εκπρόσωποι φορέων του Δομοκού, Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και Εκπαιδευτικοί των Σχολείων της πόλεως, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντνίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άμβρόσιος Αναστασίου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, η Οσιωτάτη μοναχή Μακαρία της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Ομβριακής και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή του Δομοκού.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό κρίθηκε ο Κτηνοτρόφος του Έβρου.. Στα «μαλακά» οι Τούρκοι! (μίλησε η δικαιοσύνη;)

Ένοχος κρίθηκε τελικά ο  κτηνοτρόφος που προσπάθησε να εμποδίσει Τούρκους να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Συγκεκριμένα του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή αλλά χωρίς κανένα...

Αυταπάρνηση και οικογένεια – Κυριακή μετά την Ύψωση

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «...ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν  καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ...»  (Μάρκ.8,34) Τὰ λόγια αὐτὰ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἀγαπητοὶ Ἀδελφοί, περιλαμβάνουν τὴν ἀπαραίτητη προυπόθεση γιὰ...

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στον Μητροπολίτη Σύμης

Tήν Παρασκευή 18η Σεπτεμβρίου 2020, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος μέ ἰδιαιτέρα χαρά ὑπεδέχθη στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σύμης τήν Ὑπουργό Πολιτισμοῦ...

Αγιασμό στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας τέλεσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης

Αγιασμός τελέστηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, στο πλαίσιο της έναρξης της νέας σχολικής...

«Ήρθα να σας γνωρίσω έναν έναν» -Ο Μητρ. Φθιώτιδος στα χωριά Βούζι, Αχλαδιά και Πετρωτό

Παρά την έντονη βροχόπτωση, πραγματοποιήθηκε κανονικά η προγραμματισμένη περιοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών σε όμορφα και γραφικά χωριά της περιοχής του Δήμου...

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στα Άσπρα Σπίτια

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Άσπρων Σπιτιών, για την εορτή...

«Χριστώ συνεσταύρωμαι»

Αποστολικά Μηνύματα, Κυριακή μετά την Ύψωση 20/9/2020 «Χριστώ συνεσταύρωμαι» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αδελφοί μου. Διανύουμε την Κυριακή μετά την Παγκόσμιο Ύψωση του...

Η Ιερωσύνη και ο Κονάνος

Αρχιμ. Κυρίλλου Κωστοπούλου, Ιεροκήρυκος Ι. Μ. Πατρών-Δρος Θεολογίας Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η Ιερωσύνη είναι ένα από τα ιερά Μυστήρια της...

Κρήτη: Εννέα μήνες φυλάκισης στον ιερέα που έκανε κήρυγμα για την μάσκα

Εννέα μήνες φυλάκισης για διέγερση σε ανυπακοή και διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, επέβαλε σήμερα στον ιερέα το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Υπενθυμίζεται ότι ο ιερέας έκανε κήρυγμα...

Και πάλιν περί του κορωνοϊού

Θά ἀρχίσω τά ἐκκλησιολογικά κηρύγματα, πού σᾶς ὑποσχέθηκα, ἀγαπητοί μου χριστιανοί τῆς Μητροπόλεώς μας, ἀλλά θεωρῶ ἀνάγκη νά σᾶς γράψω ὀλίγα πάλιν περί τοῦ...

Ο τ. Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Φθιώτιδος νέος Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα

Συγχαρητήρια Επιστολή στον νέο Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ραφαήλ Γρίβα, τ. Ιεροκήρυκα και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και τ. Καθηγούμενο...

«Εν ειρήνη προέλθωμεν», προέτρεψε τους νέους ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Το πρωί της Παρασκευής, 18 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος μετέβη στην Ενορία των Αγίων Πάντων, στο Belmore του Σύδνεϋ, και τέλεσε...

Ο Μητροπολίτη Γαλλίας επισκέφθηκε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης  κ.  Παναγιώτης  Πικραμμένος  συναντήθηκε σήμερα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ.κ. Εμμανουήλ, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Faisal bin...

Ιερά Μονή Παναγίας της Ροβέλιστας

Κατά την προφορική παράδοση, η Μονή της Ροβέλιστας ανάγει την αρχή της στον 10ο αιώνα, η δε εικόνα της Παναγίας, γνωστής και ως Μοσχοβίτισσας,...

Τί εννοούμε όταν λέμε «μνημόνευση ονομάτων στην Θ. Λατρεία» και ποιοι μνημονεύονται;

Πριν από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει μνημόνευση ονομάτων στην θεία Λατρεία. Τα ονόματα, λοιπόν, ζώντων και τεθνεώτων, μνημονεύονται στην προσκομιδή, κατά την ακολουθία...