Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του κ. Νικολάου Καλλιούρη που λάβαμε και αφορά την από 29.9.2020 ανακοίνωση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Δείτε ΕΔΩ

*****

ΠΡΟΣ ΤΗΝ

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ «POIMIN.GR”

Την 30.9.2020 δημοσιεύσατε/αναρτήσατε στην Ιστοσελίδα που διαχειρίζεστε κείμενο με τίτλο “Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ”, στο οποίο έχουν καταχωρηθεί η από 29.9.2020 ανακοίνωση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και φωτογραφίες του Συμβουλίου συνεδριάζοντος και των συμμετασχόντων σ’ αυτό έξωθεν του κτιρίου της Αρχιεπισκοπής.

Δεν προτίθεμαι να ασχοληθώ ιδιαίτερα με τις περικοπές της παραπάνω ανακοίνωσης που δεν με αφορούν προσωπικά, το ειδικότερο περιεχόμενο και το ύφος των οποίων, καθώς και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, οι αναγνώστες σας είναι σε θέση να εκτιμήσουν ευχερώς. Τούτο παρά το γεγονός ότι, κατά την ταπεινή εκτίμησή μου, η από 29.9.2020 ανακοίνωση αποτελεί προσωπικό ύμνο, «Μεγαλυνάριο»(!!) στην γλώσσα της εκκλησίας, του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου προς τον πρόεδρό του Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο, τις αρετές του και τα διατεινόμενα μέχρι σήμερα επιτεύγματά του, πράγμα που κάθε Ιεράρχης σεβόμενος τον εαυτό του θα ώφειλε να αποτρέπει και να αποφεύγει.

Θα περιοριστώ επομένως αποκλειστικά και μόνο στον επιτευχθέντα, μέσω αυτής, έντεχνο διασυρμό μου ανά την υφήλιο και την σκοπούμενη αήθη και αναίτια υποβολιμαία προσβολή της προσωπικότητάς μου, που συνάπτεται με την γνωστή στους αναγνώστες σας, αλλά και στον περισσότερο κόσμο προκλητική του πασίγνωστου πλέον υπερπολυτελούς διαμερίσματος από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, που φαίνεται να αποκτά διαστάσεις σκανδάλου εφάμιλλες με το εμβαδόν του, τις ανέσεις και την πολυτέλειά του και το τίμημα που καταβλήθηκε.

Να σημειωθεί ότι σπουδαίως συνετέλεσε στην επαύξηση της έντασης του σκανδάλου και στην διατήρηση αμείωτου του γενικού ενδιαφέροντος, η ύπουλη και άνανδρη προσπάθεια «ανωνύμων κύκλων» της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (!!!) να μεταθέσουν την ευθύνη της αγοράς στον εν Κυρίω κοιμήθεντα την 25η.3.2019 αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, ενώ η αγορά συντελέστηκε την 19.12.2019, δηλαδή έξι (6) μήνες μετά την ενθρόνιση του κ. Μακαρίου και εννέα (9) μήνες μετά την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού !

Με επιστολές μου που απεύθυνα, δημοσιεύτηκαν και προβλήθηκαν από μεγάλα και γνωστά δημοσιογραφικά συγκροτήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστραλία κατέστησα παγκοίνως γνωστό ότι αποκλειστικός σκοπός των επιστολών μου ήταν η περιφρούρηση της υστεροφημίας του αοίδιμου και μακαριστού θείου μου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, εξ αφορμής της μετά την κοίμησή Του, δημόσια επιχειρηθείσης από “ανώνυμους κύκλους” της Αρχιεπισκοπής, πλην αποτυχούσας ανάμιξης του ονόματός Του, με την λήψη απόφασης για την αγορά του πολυτελούς διαμερίσματος, που αναφέρεται στην από 29.9.2020 ανακοίνωση και προορίζεται ως κατοικία του νυν Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (παράγραφος 8 της ανακοίνωσης). Πϊστευαν, φαίνεται, οι “ανώνυμοι κύκλοι” της Αρχιεπισκοπής ότι οι ψευδείς διαδόσεις τους θα έμεναν αναπάντητες και θα έπιαναν τόπο.

Υπήρξε δε, εν ολίγοις, αήθης, βλακώδης, πρόχειρη και ατυχής η προσπάθεια των “ανωνύμων κύκλων” για την ανάμιξη του ονόματος του μακαριστού θείου μου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού στην παραπάνω αγορά, διότι Αυτός, διαπρεπής και παγκοσμίου εμβελείας θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης και Ιεράρχης, υπήρξε δια βίου λιτός και εκ πεποιθήσεως αρνητής κάθε προβολής, πολύ δε περισσότερο εκ πεποιθήσεως αρνητής της αυτοπροβολής, αρκούμενος στα απολύτως αναγκαία. Αρχές τις οποίες τίμησε με άκρα συνέπεια, διττώς, δηλαδή όχι μόνον με την μη απόκτηση από τον ίδιο υλικών αγαθών, αλλά και με την υποδειγματική άρνηση της χρήσης τέτοιων αγαθών ανηκόντων σε άλλους, όπως ενδεικτικά στο Consolidated Trust της Αρχιεπισκοπής, της οποίας ηγήθηκε επί 44 χρόνια. Ούτε βέβαια ενδιαφέρθηκε ποτέ και ιδίως όντας σωματικά ανήμπορος στην επιθανάτιο κλίνη Του για την αγορά οποιουδήποτε διαμερίσματος, πολλώ δε μάλλον του επίμαχου πολυτελούς, για την οποία έχει ξεσηκωθεί σύμπας ο κόσμος, ούτε συνεκάλεσε ποτέ Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για να συζητήσει ή να αποφασίσει τέτοια αγορά.

Ας σημειωθεί ότι στην παραπάνω από 29.9.2020 ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο συνεδρίασε, ζώντος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού τα έτη 2012 και 2015 (παράγραφος 4 αυτής) και η αναφορά αυτή που σκοπό είχε την κατάδειξη της επαναδραστηριοποίησης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου για τα δήθεν σοβαρά θέματα που το απασχόλησαν πρόσφατα, αποτελεί αθέλητη εκ μέρους του απόδειξη του ψεύδους των ισχυρισμών που διέσπειραν οι “ανώνυμοι κύκλοι” της Αρχιεπισκοπής εις βάρος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, μετά την κοίμησή Του, χάριν της έμμεσης “δικαιολόγησης” της αγοράς του πολυτελούς διαμερίσματος .

Αυτά τα ολίγα για την ιστορία του πράγματος και μόνον.

Συνεπώς, η περιφρούρηση της υστεροφημίας του αοιδίμου και μακαριστού θείου μου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού αποτελεί για μένα ιδιαίτερο καθήκον, το οποίο επιτελώ με ευχαρίστηση, απαντώντας ευθέως και επώνυμα σε κάθε δημοσίευμα και αναλαμβάνοντας την πλήρη νομική ευθύνη των απαντήσεών μου.

Μετά από τις παραπάνω απαραίτητες διευκρινίσεις έχω την τιμή να γνωρίσω σε σας και στους απανταχού αναγνώστες σας τα ακόλουθα γενικά, πλην όμως αναγκαία προκειμένου να αποκρούσω την από 29.9.2020 ανακοίνωση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και τον μέσω αυτής επιτευχθέντα έντεχνο διασυρμό μου ανά την υφήλιο. και την σκοπούμενη αήθη και αναίτια υποβολιμαία προσβολή της προσωπικότητάς μου

1. Το δημοσίευμα/ανάρτηση με το περιεχόμενο της επίμαχης από 29.9.2020 ανακοίνωσης και τις φωτογραφίες με οδηγούν στο λογικό συμπέρασμα ότι το συγκληθέν Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο συνεδρίασε και αποφάσισε επί των θεμάτων που ανακοινώθηκαν με περιορισμένη σύνθεση. Συνεπώς, επρόκειτο για συνεδρίαση κολοβού Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Η μη παρουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στην συνεδρίαση δεν μπορεί να αποδοθεί σε αντικειμενικό κώλυμα των απόντων μελών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που δημιουργεί περίσκεψη σχετικά με την μετακίνησή τους στον τόπο της συνεδρίασης, διότι το πρόβλημα αυτό ήταν αρχήθεν γνωστό στο πρόσωπο που απεφάσισε την σύγκλησή του στην δεδομένη χρονική περίοδο.

Ο χρόνος σύγκλησης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου απετέλεσε σαφή επιλογή εκείνου που το συνεκάλεσε.

2. Η επίμαχη ανακοίνωση, όπως τουλάχιστον δημοσιεύθηκε/αναρτήθηκε, δεν αναφέρεται σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, ούτε στα όσα διαμείφθηκαν κατά την συνεδρίασή του.

Πληροφορούμαι ότι κατά την συνεδρίαση συζητήθηκαν σοβαρά οικονομικά θέματα, όπως η ανοικοδόμηση του νέου κτιρίου της Αρχιεπισκοπής και της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα, το κόστος εκτέλεσης των έργων αυτών και η χρηματοδότησης τους, στα οποία ο επί δεκαετίες ευεργέτης της Αρχιεπισκοπής και γνώστης των θεμάτων αυτών ως εκ της πολυετούς επιτυχούς επιχειρηματικής δραστηριότητος και εμπειρίας του κ. Γεώργιος Δημ. Δρίβας διαφώνησε κάθετα και υπέστη λεκτική σφοδρή επίθεση από τον Επίσκοπο Μελόης, πρόσφατα χειροτονηθέντα, για την διαφωνία του, αναγκάσθηκε να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του για λόγους αξιοπρεπείας και για να μην αναλάβει την ευθύνη της από αυτόν εκτιμώμενης κακοδιαχείρισης.

Δηλαδή, ο κ. Γεώργιος Δρίβας παραιτήθηκε γιατί αρνήθηκε να “ευλογήσει” πειθήνια σχέδια και αποφάσεις που ο ίδιος έκρινε ότι είναι οικονομικά ασύμφορα ή επιζήμια για την Αρχιεπισκοπή.

Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι η επίμαχη από 29.9.2020 ανακοίνωση επιλεκτικά αναφέρεται σε εκείνα μόνον τα θέματα που συζητήθηκαν (ή και αποφασίσθηκαν) κατά την συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, για τα οποία εκτιμήθηκε ότι πρέπει να δοθούν για διαφόρους λόγους στην δημοσιότητα.

Άλλωστε αυτό τούτο το ύφος της ανακοίνωσης το επιβεβαιώνει.

3. Εντύπωση όμως και απορία μου προξενεί η παρουσία του Μητροπολίτη Σεβαστείας (άλλοτε Επισκόπου Απολλωνιάδος) Σεραφείμ στην συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, του οποίου δεν είναι μέλος.

Από την παράγραφο 9 της επίμαχης ανακοίνωσης προκύπτει σαφώς ότι ο Σεβ. Σεβαστείας Σεραφείμ μετέφερε (υπό ποία ιδιότητα;) στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο αορίστως αναφερόμενες στην ανακοίνωση δήθεν παρεμβάσεις μου “εναντίον της Αρχιεπισκοπής, του Ιδρύματος της Βασιλειάδας και του Ποιμενάρχου μας”. Στην παράγραφο 9 αναφέρεται ειδικότερα ότι “Τέλος, με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούμε τις παρεμβάσεις τόσο του κ. Νικολάου Καλλιούρη, όσο και της κας Βάσω Μώραλλη, πρώην δημοσιογράφου, αμφοτέρων κατοίκων Ελλάδος, καθώς και άλλων εξωθεσμικών και παρεκκλησιαστικών παραγόντων εναντίον της Αρχιεπισκοπής, του Ιδρύματος της Βασιλειάδας και του Ποιμενάρχου μας. Συμφωνούμε με την θέση του παρισταμένου Σεβ. Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Σεραφείμ ότι “όλα αυτά είναι βλάσφημα και ψευδή”. Αποδοκιμάζουμε πλήρως και μετά βδελυγμίας τα γραφόμενά τους και ενημερώνουμε το πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ότι όλοι αυτοί έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Διαβεβαιώνουμε δε τους πάντες ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπός μας κ. κ. Μακάριος όσο και η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με τα ευαγή Ιδρύματά της δεν εκβιάζονται και δεν επηρεάζονται στις αποφάσεις τους από κατά παραγγελία ή υποβολιμαία δημοσιεύματα”.

Ποιά είναι όμως τα “βλάσφημα και ψευδή” που εξέθεσε «ο ταχύς εις συν-αντίληψη» Μητροπολίτης Σεβαστείας Σεραφείμ, που προκάλεσαν την μεγάλη απογοήτευση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, το οποίο στην συνέχεια, όπως ανακοινώνεται, απεδοκίμασε “πλήρως και μετά βδελυγμίας τα γραφόμενά” μου και τα γραφόμενα “της κας Βάσω Μώραλλη, πρώην δημοσιογράφου, αμφοτέρων κατοίκων Ελλάδος, καθώς και άλλων εξωθεσμικών και παρεκκλησιαστικών παραγόντων εναντίον της Αρχιεπισκοπής, του Ιδρύματος της Βασιλειάδας και του Ποιμενάρχου μας” , για τα οποία έχω παραπεμφθεί μαζί με αυτούς και εγώ στην δικαιοσύνη, χωρίς να το γνωρίζω ;

Γνωρίζει άραγε ο σεβ. Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, επίσκοπος αυτός της Εκκλησίας και με φιλοδοξίες, την ακριβή έννοια της βαρύτατης λέξης «ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ» όπως χαρακτήρισε τα «γραφόμενα μου» και έναντι ποίων διαπράττεται ??? Τον πληροφορώ λοιπόν ο «βλάσφημος» εγώ, ότι : βλασφημία είναι λέξη ή φράση που αναφέρεται υβριστικά μόνον έναντι του Τριαδικού Θεού, των Αγίων και των Ιερών της Εκκλησίας μας.

Σε ποια κατηγορία από αυτές κατατάσσει τα πρόσωπα που υποτίθεται «βλασφημούνται» στα «γραφόμενα μου»; Αλήθεια, θα έχει ενδιαφέρον να μαθαίναμε. Ταπεινώς συνιστώ στον σεβασμιώτατο να είναι περισσότερο προσεκτικός και να μην εκτίθεται επικινδύνως.

Γιατί άραγε όσα χαρακτήρισε «βλάσφημα και ψευδή» δεν αναφέρονται αναλυτικά, αλλά μόνον γενικόλογα και αόριστα, στην επίμαχη ανακοίνωση που δόθηκε για δημοσίευση, ώστε και εγώ να είμαι σε θέση να απαντήσω εμπεριστατωμένα και μάλιστα δημόσια, προκειμένου να διαμορφώσει άποψη το πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής και το Πανελλήνιο για το ποιός λέει τι και ποιός έχει δίκιο ή άδικο ς

Πότε άραγε και με ποιά δημοσιεύματα, που δεν γνωρίζω, εξεβίασα και επηρέασα αποφάσεις του κ. Μακαρίου, της Αρχιεπισκοπής και των Ευαγών Ιδρυμάτων της και πότε και σε ποίον παρήγγειλα υποβολιμαία δημοσιεύματα ; Ποιό ήταν το περιεχόμενό τους; Πως στοιχειοθετείται η φερόμενη παραγγελία μου για την σύνταξη και δημοσιοποίηση τέτοιων δημοσιευμάτων;

Μήπως πρόκειται τελικά για λόγια του αέρα που αποσκοπούν στην πρόκληση πρόσκαιρων εντυπώσεων (πράγμα σύνηθες επ’ εσχάτων στην καθημερινότητα της Ι.Α. Αυστραλίας, αν κρίνει κανείς από τις ανεύθυνες και υποβολιμαίες διαδόσεις των “ανωνύμων κύκλων” της), προς όφελος εκείνου που συνέταξε την ανακοίνωση ή εκείνου που την υπαγόρευσε ή ακόμη και εκείνων που προσδοκούν ωφέλεια από την δημοσιοποίησή της στα μέσα γενικής ενημέρωσης ;

4. Είναι μήπως «βλάσφημο και ψευδές» να δηλώνω υπευθύνως και ενυπογράφως δια του τύπου ότι ο αοίδιμος και μακαριστός θείος μου Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός κατά τα 44 χρόνια μόνιμης διαμονής του στην Αυστραλία, έζησε: επί μια 15ετία αρχικά (1975 – 1989) σε ένα σχεδόν ετοιμόρροπο σπίτι (ιδιοκτησίας του Οργανισμού της «Βασιλειάδας»), σε ένα προάστιο της εργατικής τάξης στο Σίδνεϋ και πλήρωνε από τον τότε πενιχρό μισθό του ενοίκιο στην «Βασιλειάδα», για άλλη μία 15ετία σε ένα λιτό αλλά αξιοπρεπές διαμέρισμα σε προάστιο του Σίδνεϋ όπου ζει πλήθος Ομογενών, που είχε αποκτηθεί από την Αρχιεπισκοπή για να χρησιμοποιείται ως κατοικία του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου, και, τέλος, σε ένα ασκητικό δωμάτιο μέσα στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής για άλλα σχεδόν 15 χρόνια, και ότι ουδεμία σχέση είχε με την απόφαση αγοράς του πολυτελούς διαμερίσματος, στο οποίο θα διαμένει ο νυν Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος (παράγραφος 8 της ανακοίνωσης) και για το οποίο ο ίδιος βάλλεται από μηνών πανταχόθεν;

5. Δεν θεωρώ ότι επιβάλλεται στον κ. Μακάριο να ακολουθεί τον τρόπο ζωής που είχε επιλέξει ο προκάτοχός του. Ας πούμε ότι δικαιούται να ζήσει όσο πιο άνετα επιθυμεί και σε πολυτελείς χώρους διαμονής, αφού σε τέτοιους χώρους θα αναπαύεται, με την ελπίδα ότι θα επιτελεί καλύτερα το κατά Θεόν έργο του.

Ξενίζει όμως και προκαλεί την αντίδραση κάθε έμφρονος πιστού που με τον οβολό του ενισχύει και στηρίζει την κάθε θεοφιλή πρωτοβουλία της Εκκλησίας «Των Του Χριστού πενήτων», και όχι των «εκπροσώπων» Του, ιδιαίτερα η αναφορά στην επίμαχη ανακοίνωση ότι: “Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την μη ύπαρξη κατοικίας για τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, όπως υπάρχει κατοικία για τον κάθε Ιεράρχη όπου γης. Το διαμορφωθέν δωμάτιο στη γωνία του Αρχιεπισκοπικού γραφείου ως κατοικία του Αρχιεπισκόπου κρίνεται απολύτως ακατάλληλο για την μόνιμη διαμονή οποιουδήποτε ανθρώπου πολλώ δε μάλλον του πρώτου της τοπικής μας Εκκλησίας. …” (παράγραφος 8 της ανακοίνωσης). Μα τι δυσβάστακτη ευθύνη ανέλαβε αυτό το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, χωρίς να έχει ακόμη λυγίσει υπό το βάρος της !!!

Είχε μήπως ακουστεί ποτέ τέτοια άποψη σε Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο επί θητείας του αοιδίμου και μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού ή μήπως γνώριζε το τωρινό Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, που δεν είχε καν συγκληθεί και συνέλθει από το έτος 2015 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2020, ότι τον Δεκέμβριο 2019 θα αγοραζόταν το προκλητικά πολυτελές διαμέρισμα, που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την φάτνη της Βηθλεέμ αλλά ούτε και με τον τρόπο ζωής των Αγίων της Εκκλησίας Μας ???

Εν τέλει ποιος επέλεξε το συγκεκριμένο πολυτελές διαμέρισμα, το ανύπαρκτο τότε Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ή μήπως ο πρόεδρός του;

6. Μήπως είναι «βλάσφημο και ψευδές» ότι κατά το δεκάμηνο της παραμονής μου στην Αυστραλία, κατά το οποίο εξυπηρετούσα προσωπικά τις πλέον βασικές ανάγκες του βαρέως ασθενούντος και παντελώς αδύναμου θείου μου, ουδέποτε συνεκλήθη Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο (στην παράγραφο 4 της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι αυτό συνεδρίασε το 2012 και 2015) ή να έχει γίνει λόγος για αγορά οποιουδήποτε διαμερίσματος πολυτελούς ή άλλου;

Μήπως έχω υποχρέωση να απολογηθώ σε κανένα γι’ αυτά ;

7. Ποιοί είναι όμως εκείνοι οι “ανώνυμοι κύκλοι” της Αρχιεπισκοπής που διέρρευσαν ανεύθυνα την ψευδή πληροφορία ότι δήθεν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, ανήμπορος στην επιθανάτιο κλίνη Του, ενέκρινε δήθεν την παραπάνω σπάταλη αγορά και στην συνέχεια, κατόπιν των έντονων διαμαρτυριών μου, διέρρευσαν την άλλη, πλέον βελτιωμένη, εξ ίσου όμως ψευδή πληροφορία ότι έγινε δήθεν συζήτηση για άλλο μικρότερο διαμέρισμα και στο τέλος σίγησαν αιδημόνως ;

Υπάρχουν μέσα στην Αρχιεπισκοπή “ανώνυμοι κύκλοι” ??? Που βρισκόμαστε ; Ποιός τους έδωσε την εξουσία να ομιλούν για λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής ;

Αυτά ήταν ανήκουστα επί της «διακονίας» του μακαριστού θείου μου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, και αυτό καθίσταται οσημέραι αντιληπτό από τον κάθε καλής θελήσεως άνθρωπο !

Μήπως υπάρχουν ακόμα σήμερα “ανώνυμοι κύκλοι” στην Αρχιεπισκοπή για να δηλώνουν ανεύθυνα ό,τι θέλουν ;

8. Γιατί άραγε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, αν και προσκλήθηκαν και προκλήθηκαν δια του Τύπου (ελληνο-αυστραλιανού, αυστραλιανού και ελλαδικού), να αποκαταστήσουν την αλήθεια και την υστεροφημία του αοιδίμου και μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, έχουν αποφύγει να διαψεύσουν τις ψευδείς πληροφορίες που διέδωσαν οι «ανώνυμοι κύκλοι» και να τους κατονομάσουν, δηλαδή έχουν αποφύγει να λάβουν θέση σε ένα ζήτημα που προκαλεί απορία, σύγχυση και απογοήτευση στην Ομογένεια, τα μέλη της οποίας έχουν στηρίξει επί δεκαετίες και από το υστέρημά τους την Αρχιεπισκοπή και τις Ενορίες της και δεν δικαιολογούν τις άσκοπες και προκλητικές πολυτέλειες και σπατάλες ;.

Είναι μήπως και αυτό το αίτημά μου για την αποκατάσταση της μνήμης του μακαριστού θείου μου «βλάσφημο και ψευδές»;

9. Γιατί άραγε υπήρξε ανάγκη να κληθεί στην συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ο Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και να εκφράσει προφορικά την θέση του ότι “όλα αυτά είναι βλάσφημα και ψευδή”, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση τα τυχόντα της αποδοκιμασίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου “πλήρως και μετά βδελυγμίας” είναι και “γραφόμενά” μου και καταχωρημένα σε “κατά παραγγελία ή υποβολιμαία δημοσιεύματα” ;

Νομίζω ότι θα ήταν αρκετό να αναγνωσθούν εις επήκοον των μελών του συνεδριάζοντος Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, αφού μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επρόκειτο για “γραφόμενα” και “δημοσιεύματα” .

Είχε άραγε ανάγκη το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, έστω και συνεδριάζον με κολοβή σύνθεση, να ακούσει την θέση του Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Σεραφείμ για να μορφώσει άποψη επί των γραφομένων και των δημοσιευμάτων ότι όλα αυτά είναι βλάσφημα και ψευδή” ;

Γιατί επιστρατεύθηκε ο άγιος Σεβαστείας, αφού ακόμα και “ανώνυμοι κύκλοι” θα μπορούσαν να εκφράσουν τις παραπάνω απόψεις ανεύθυνα και εντελώς ακίνδυνα για τον ίδιο ;

10. Με τον Μητροπολίτη Σεβαστείας, άλλοτε Επίσκοπο Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ, γνωριζόμαστε από δεκαετιών και ο ίδιος ενθυμείται τις συνθήκες και περιστάσεις υπό τις οποίες με γνώρισε. Μπορεί, εάν το επιθυμεί, να τις ανακοινώσει και αυτές σε μελλοντικό Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και να ζητήσει την δημοσίευση του ανακοινωθέντος του στον τύπο.

11. Δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου στην Αυστραλία, στην Ελλάδα και επ’ εσχάτων, όπως πληροφορούμαι, και στις ΗΠΑ, αναφέρονται διεξοδικά και με ένθετες φωτογραφίες στο αγορασθέν πολυτελές διαμέρισμα, στην Βασιλειάδα, στα θύματα της πανδημίας σε γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής και σε πλείστα άλλα θέματα που αφορούν την Αρχιεπισκοπή και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο προσωπικά.

Με τα δημοσιεύματα αυτά ουδεμία έχω σχέση.

Αντίθετα η Αρχιεπισκοπή και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος έχουν όχι μόνον την νομική ευθύνη έναντι των Δημοσίων Αρχών αλλά πρωτίστως ηθική υποχρέωση έναντι του ποιμνίου τους, να τα αποκρούσουν διεξοδικά και μάλιστα δημόσια και τεκμηριωμένα επί της ουσίας, ένα προς ένα και ως προς όλα τα σημεία τους, χωρίς να αφήσουν κανένα σημείο αναπάντητο, είναι όμως βέβαιο ότι θα υποστούν τον δημόσιο έλεγχο από τον τύπο για την ευστοχία των απαντήσεών τους.

12. Επειδή στην επίμαχη ανακοίνωση αναφέρεται ότι όλοι αυτοί έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και μαζί με αυτούς και εγώ, ενημερώνω το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, τον πρόεδρό του και… όποιον άλλον εμπλέκεται, ότι πράγματι θα βρεθούμε ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά για πολύ σοβαρότερα θέματα από όσα οι παραπάνω ανοήτως ισχυρίζονται στην από 29.9.2020 ανακοίνωση τους, πολύ σύντομα και μάλιστα συντομότερα απ’ όσο οι «θεοσεβείς» πλην αδίστακτοι συκοφάντες μου υπολογίζουν.

Οψόμεθα ες Φιλίππους”, λοιπόν !

Νομίζω ότι είμαι σαφής στην απάντησή μου.

Παρακαλώ για την δημοσίευση/ανάρτηση της παρούσας και επιφυλάσσομαι ρητά των νομίμων δικαιωμάτων μου έναντι παντός για τον διασυρμό μου και την οξεία, ανοίκεια και αήθη προσβολή της προσωπικότητός μου ανά την υφήλιο.

Με τιμή
Νικόλαος Δ. Καλλιούρης
Δικηγόρος Αθηνών

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Μέγας Αθανάσιος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ελάχιστοι άνθρωποι αξιώθηκαν να λάβουν τον τίτλο του «Μεγάλου» στην ιστορία της ανθρωπότητας, διότι αυτό προϋποθέτει να υπάρξει κάποιος...

Συναξάρι 18ης ᾿Ιανουαρίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος † Μνήμη τῶν ἐν ἁγίοις πατέρων ἡμῶν Ἀθανασίου καί Κυρίλλου, πατριαρχῶν Ἀλεξανδρείας. ῾Ο Μέγας Ἀθανάσιος ἐγεννήθηκε κατά...

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Σύρου

Τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων υγειονομικής προστασίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε σήμερα το πρωί στον Μητροπολιτικό Nαό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην...

Φθιώτιδος Συμεών: «Η καρδιακή ένωση θεραπεύει την κοινωνική απομόνωση και την σωματική αποστασιοποίηση»

Πολλά μηνύματα με αναγωγές στην σύγχρονη πραγματικότητα  απέστειλε από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ερμηνεύοντας...

«Μνημονεύετε Ψαρά και Μεσολόγγι!»

Με μια συμβολική κίνηση, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ σηματοδότησε σήμερα την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την...

«Ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία μας σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες»

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακοινώνονται τα ακόλουθα: «Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος...

Στον Πανηγυρίζοντα Ναό του Αγιου Αντωνίου Αγιάς ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Στον Πανηγυρίζοντα Ιερό  Ναό του Αγίου  Αντωνίου  Αγιάς λειτούργησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ημέρα κατά την οποία  η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των Αγίων...

Τον πολιούχο της Όσιο Αντώνιο τον Νέο πανηγύρισε η Βέροια

Κατά το διήμερο 16 και 17 Ιανουαρίου πανηγύρισε στη Βέροια ο πολιούχος της πόλεως, Όσιος Αντώνιος ο νέος. Δυστυχώς φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού...

Η Ισχύουσα ΚΥΑ για τη λειτουργία των Ναών και Μονών (Φ.Ε.Κ. Β΄ 89/16-1-2021)

Πρός τήν Ἱ­ε­ρά Ἀρ­χι­ε­πι­σκο­πή Ἀ­θη­νῶν καί τίς Ἱ­ε­ρές Μη­τρο­πό­λεις τῆς Ἐκ­κλη­σίας τῆς Ἑλ­λά­δος Θέμα: «Περί τῆς λει­τουρ­γί­ας τῶν Ἱ­ε­ρῶν Να­ῶν κα­τά τό χρονικό διάστημα ἀπό τήν 18η Ἰανουαρίου...

Μέγας Αντώνιος: Ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού

Ο Μέγας Αντώνιος είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού, που θεμελίωσε τον υγιή Μοναχισμό. Έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων...

«Τοῖς ἐρημικοῖς, ἄπαυστος ὁ θεῖος πόθος ἐγγίνεται»

Υπάρχουν στιγμές που προσπαθεί κανείς να αποτιμήσει και να περιγράψει συναισθήματα και αξίες, αλλά αδυνατεί η γλώσσα και τρέμει το χέρι. Και τούτο διότι,...

Γεώργιος ο Νεομάρτυρας: Πνευματικός καθρέπτης στα Ιωάννινα

του Σεβ. Μητροπολίτου Χριστόδουλου Μουστάκα Kαί πάλιν ἐφέτος μέ τή χάρη τοῦ Θεοῦ ἡ εὐκλεής πόλη τῶν Ἰωαννίνων, λάμπουσα ἀπό χαρά καί καυχόμενη, γιορτάζει τόν...

Πανηγυρικός Εσπερινός του πολιούχου της Βεροίας Οσίου Αντωνίου του Νέου

Το διήμερο 16 και 17 Ιανουαρίου η Βέροια εορτάζει και πανηγυρίζει τον προστάτη και πολιούχο της Όσιο Αντώνιο τον Νέο. Δυστυχώς φέτος εξαιτίας της...

Συναξάρι 17ης ᾿Ιανουαρίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος   † Μνήμη τοῦ ὁσίου πατρός ἡμῶν ᾿Αντωνίου τοῦ Μεγάλου. ῾Ο Μέγας Ἀντώνιος ἐγεννήθηκε περί τό 251 μ.Χ....

40ήμερο Μνημόσυνο Μητροπολίτου πρώην Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου

Μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως τελέσθηκε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 το πρωί η Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της...