Ρεπορτάζ: Τζάνης Αθανάσιος

Το εσπέρας της Πέμπτης 14ης Ιουνίου, ετελέσθει στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αθήνα, ο πανηγυρικός εσπερινός, επί τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου.

Στον Μέγα Εσπερινό χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, ο οποίος άγει τα ονομαστήρια του.

Προκειμένου να δώσουν στον Αρχιεπίσκοπο κατ ιδίαν τις πιο θερμές τους ευχές, ιεράρχες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρέστησαν συνευχόμενοι στη Μητρόπολη Αθηνών. Ακόμη, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Βουλευτές, Πολιτευτές, Διευθυντές των υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, πλήθος κληρικών της περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και άλλων Μητροπόλεων μετέβησαν στον καθεδρικό ναό εν όψει της ονομαστικής εορτής του Μακαριωτάτου κ. Ιερονυμου.

Στην σύντομη προσλαλιά του, ο Αρχιεπίσκοπος  ανέφερε ότι «η Εκκλησία μέσα στην πλούσια σοφία της έχει ορίσει κάθε ημέρα του εκκλησιαστικού έτους να είναι αφιερωμένη σε έναν ή περισσότερους Αγίους. Καθένας από εμάς έχει τον δικό του άγιο τον οποίο τιμά ιδιαίτερα. Σήμερα εορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Ιερωνύμου και εγώ έχω αυτόν τον άγιο προστάτη. Ποιος είναι ο λόγος όμως για τον οποίο η πλούσια εμπειρία της Εκκλησίας όρισε με αυτό τον τρόπο να εορτάζουμε; Πρώτος λόγος είναι για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες προς την Εκκλησία γενικότερα και ιδιαίτερα προς τον εορτάζοντα άγιο για ότι προσέφερε στον λαό με τον τρόπο της ζωής του, με το τέλος του, με την διδασκαλία του, για να τον ευχαριστήσουμε και δεύτερον να προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε τη ζωή του και μέσα από αυτό το ψηλάφισμα να πάρουμε μηνύματα τα οποία θα μπορούν να μας βοηθήσουν στην πορεία της ζωής μας. Ήρθαμε, λοιπόν, απόψε σε αυτόν τον αγιασμένο και ιστορικό ναό για να τιμήσουμε τον άγιο Ιερώνυμο. Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω όλους και να ευχηθείτε -μιας και φέρω το όνομά του- να θυμάμαι κάθε μέρα τη ζωή του Αγίου Ιερωνύμου και να προσπαθώ να αντιγράφω και να μιμούμαι τις δικές του προσπάθειες».

Οι άριστα καταρτισμένοι ιεροψάλτες του Καθεδρικού Ναού απέδωσαν με τις ηδύμολπες και εύαρθρες χορωδίες τους τα ιερά άσματα της ακολουθίας του Εσπερινού δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο την δέουσα κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια, όπως άλλωστε αρμόζει στην εορτή.

Μετά το πέρας του πανηγυρικού Εσπερινού εψάλη ο πολυχρονισμός προς τιμή του Μακαριωτάτου και στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε τις ευχές κλήρου και λαού.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.