Την εορτάζουσα γενέτειρα του Λέσβο, επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εέυθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος κατόπιν προσκλήσεως του επιχώριου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, για να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν των 45 τοπικών Αγίων της νήσου Λέσβου που εορτάζονται επί μια 20ετία περίπου κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Το Σάββατο 2 Ιουλίου εσπέρας, ήτοι στο αποκορύφωμα των Λατρευτικών εκδηλώσεων, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό των εορτών, στον μεγαλοπρεπή και ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης, πλαισιούμενος υπό των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων της νήσου και πλειάδος κληρικών των δύο Μητροπόλεων της Λέσβου. Εν συνεχεία έλαβε χώρα η επιβλητική Λιτάνευση και μεταφορά προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, των δεκατεσσάρων αποτμημάτων Ιερών Λειψάνων των Αγίων της Λέσβου και της επιβλητικής εικόνας των εν Λέσβω διαλαψάντων Αγίων. Στην προκυμαία της πόλεως κατά τη λιτάνευση τελέσθηκε σε ειδική εξέδρα η ευλόγηση των πέντε άρτων και ακολούθησε προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον φιλοξενούμενο Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο, τόνισε την χαρά του για την αθρόα συμμετοχή των πιστών χριστιανών της νήσου Λέσβου και έδωσε το λόγο στον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη μας για να εξαγγείλει το μήνυμα της εορτής. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αφού ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μυτιλήνης κ. Ιάκωβον και Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο για τα ευγενικά του λόγια, εκήρυξε επιγραμματικά το ουσιαστικό νόημα των λαμπρών τελετών τονίζοντας την αξία της μίμησης του βίου των Αγίων. Εν συνεχεία συνεχίστηκε η ιερά πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό της Μυτιλήνης όπου και εναποτέθηκαν τα Ιερά Λείψανα στο μέσο του ναού για την Θεία Λειτουργία της Κυριακής.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 3 Ιουλίου, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προέστη του Αρχιερατικού συλλείτουργου με τους δύο Μητροπολίτας της Νήσου Λέσβου, που τελέσθηκε επάνω στην Λάρνακα του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, κατά το τυπικό των πρώτων χρόνων της Εκκλησίας μας όπου τελείτο η Θεία Ευχαριστία επάνω στα Ιερά Λείψανα το Μαρτύρων.

lesvos1 lesvos2 lesvos3 lesvos4 lesvos5 lesvos6 lesvos7 lesvos8 lesvos9 lesvos10 lesvos11 lesvos12 lesvos13 lesvos14 lesvos16Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.