Πρόλογος Αρχιμ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μ. Φωκίδος

Ο Κύριός μας σε όλους τους ανθρώπους χαρίζει διάφορα τάλαντα. Διάφορες δηλαδή δυνάμεις και ικανότητες ανάλογα με το πώς ο Ίδιος κρίνει. Δεν υπάρχει άνθρωπος επάνω στη γη που δεν έλαβε ως δώρο από τον Θεό και ένα τάλαντο. Όλα τα χαρίσματά μας, εσωτερικά και εξωτερικά, είναι δώρα δικά Του προς τα παιδιά Του.

Γι’ αυτό και ο ιερέας στην οπισθάμβωνο ευχή εκφωνεί: «…καὶ πᾶν δώρημα τέλειον ἄνωθεν ἐστι καταβαῖνον ἐκ σοῦ τοῦ Πατρός τῶν φώτων…». Τίποτε λοιπόν δεν είναι δικό μας, εκτός από τα λάθη και τις αμαρτίες μας, τα οποία αποκλειστικά μας ανήκουν. Όλα τα άλλα είναι δώρα του Θεού που μας τα χάρισε ο Κύριός μας, γι’ αυτό ονομάζονται χαρίσματα. Τι καλό έχεις άνθρωπε που δεν στο χάρισε ο Θεός; Την υγεία σου; Το φως σου; Τη σκέψη σου, την εξυπνάδα, τη μόρφωσή σου; Ποιά αρετή επίσης απέκτησες άνθρωπε μόνος σου; Την αγάπη, τη φιλευσπλαχνία, τη μετάνοια, την ταπείνωση; Τι κατορθώνεις μόνος σου, χωρίς τα δώρα του Θεού; Τα πάντα ανήκουν σ᾽ Εκείνον εκτός των αμαρτιών μας. Γι’ αυτό ας δοξάζουμε το άγιο όνομά Του.

Ο σεβαστός και τίμιος Ποιμενάρχης και Πατέρας μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος, με παρακάλεσε με αγάπη, όπως εξάλλου κάνει πάντα προς όλους τους ιερείς του, να γράψω το φετινό Κυριακάτικο Ευαγγελικό κήρυγμα, ώστε αφ’ ενός μεν να το διαβάζουν τις Κυριακές οι ιερείς μας από τον άμβωνα, αφ’ ετέρου δε να τυπώνεται σε φωτοτυπίες και να διανέμεται στον ευσεβή λαό μας, για να κατηχούνται και όσοι δεν μπόρεσαν να εκκλησιαστούν. Πάντα με χαρά υπακούω στις παρακλήσεις του Επισκόπου μου. Το ίδιο έκανα και τώρα.

Πήρα λοιπόν την ευχή του, προσευχήθηκα και ξεκίνησα να γράφω όσα ο Κύριός μας εκείνη την στιγμή έστελνε ως δώρο μέσα στην ψυχή μου. Όπως κάνω πάντα όταν ομιλώ από τον άμβωνα προς τον λαό με την ευχή του Ποιμενάρχη μας, βασίστηκα στην Πατερική Θεόπνευστη Παράδοση της Εκκλησίας μας και κυρίως στην φώτιση του Παναγίου Πνεύματος που συνεχώς μέσα από την προσευχή μου επικαλούμαι. Έτσι με τη Χάρη του Θεού προέκυψε το παρόν Κυριακοδρόμιο.

Μελετώντας τα Ιερά Ευαγγέλια συχνά συνέβη να μου αποκαλύπτονται αλήθειες τις οποίες ουδέποτε άλλοτε είχα προσέξει. Πόσο δίκαιο έχει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος όταν ονομάζει την Αγία Γραφή «Χρυσορυχείο», που όσο σκάβεις τόσο ο Θεός σου φανερώνει νέα μυστικά Του! Ένα μεγάλο μυστικό που μου φανέρωσε ο Άγιος Θεός μας, είναι η θαυμαστή σειρά, η αρμονική διάταξη και ο ιερός σκοπός που οι Άγιοι Πατέρες έχουν θέσει στη διαδοχή των περικοπών του ιερού Ευαγγελίου που διαβάζονται τις Κυριακές.

Μελετώντας κι εσείς το Κυριακοδρόμιο τούτο θα αναγνωρίσετε ότι, ενώ πολλές Ευαγγελικές Περικοπές φαινομενικά μοιάζουν ίσως αταίριαστες ή ασύνδετες με την περίοδο που αναγιγνώσκονται, ωστόσο η επίσκεψη του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά των Αγίων Πατέρων μας τους ενέπνευσε να τις καταχωρήσουν με μυστική τάξη και σοφία.

Αδελφοί μου,

Όσα καταγράφηκαν εδώ με την ευχή του Γέροντά μου και Επισκόπου μου κ. Θεοκτίστου είναι λόγια καρδιακά και καρπός της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Τίποτε δεν προήλθε από τις «θεολογικές» μου γνώσεις και σπουδές. Γι’ αυτό δώστε δόξα στον εν Τριάδι Θεό μας και παρακαλέστε Αυτόν να βρει έλεος και σωτηρία και η δική μου αμαρτωλή ψυχή. Αμήν.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.