Το απόγευμα της Κυριακής 25 Μαρτίου τελέσθηκε σε κλίμα κατάνυξης ο Μεθέορτος Εσπερινός της Εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας.
Στην ακολουθία του Εσπερινού Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, παρουσία την Κληρικών της πόλεως και πλήθους πιστών, ενώ προσκεκλημένος ομιλητής του Ποιμενάρχου μας ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γερμανός Γιαντσίδης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος.
Ο π. Γερμανός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Θεολογική σημασία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στην Εθνική παλιγενεσία του Έθνους μας.
«Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στον οποίο έβλεπαν οι Έλληνες και τον ευαγγελισμό τού υπόδουλου έθνους μας.
«Πανηγύρι της πίστης και της λευτεριάς», κατά τον ποιητή, η 25η Μαρτίου, για την οποία εκλήθην, σήμερα, μέ εντολή σας Σεβασμιώτατε, Άγιε Γέροντα, να ομιλήσω στην ιερά σύναξη των αδελφών χριστιανών μας.
Είναι η ημέρα, πού καλούμαστε να θυμηθούμε τούς αγώνες, πού έκαναν οι ηρωϊκοί προγονοί μας, προκειμένου να αποτινάξουν την, για 400 χρόνια, σκλαβιά των Τούρκων.
Ιερό ορόσημο η ημέρα, αφού θεωρείται η απαρχή για την απόκτηση της εθνικής μας ελευθερίας.
Είναι, όμως, και ημέρα πού περισσότερο, καλεί εμάς τούς πιστούς, οι οποίοι βλέ-πουμε το βάθος των γεγονότων, όχι απλώς να θυμηθούμε κάτι ή και να παραδειγ-ματιστούμε από κάτι, αλλά να συμμετάσχουμε στο σπουδαιότερο γεγονός, πού πραγματοποιήθηκε ποτέ, στην ανθρώπινη ιστορία: τη σάρκωση τού Υιού και Λόγου τού Θεού μέσα στην Παναγία.
Κι αν, η μία εορτή είναι σπουδαία, λόγω της απαρχής της εθνικής μας ελευθερίας, η άλλη, του Ευαγγελισμού, είναι σπουδαιοτάτη εορτή, λόγω της απαρχής της υπαρξιακής και αιώνιας σωτηρίας μας.
Άγνωστη η χαρά προ Χριστού. Δάκρυα και πόνος η ζωή. Το δένδρο της ανθρώπινης ζωής, ήταν γεμάτο οπό στυφούς καρπούς. Κι’ αυτά, επειδή ο κορμός του, ήταν ποτισμένος με το φαρμάκι της αμαρτίας, και τις ρίζες του τις κατέτρωγε το σαράκι του θανάτου.
Ήρθε, όμως, η στιγμή, που το δένδρο αυτό μπολιάστηκε με το ουράνιο μπόλι της χαράς. Ο άγγελος Γαβριήλ, ήρθε να φέρει τη χαρά. Η πρώτη του λέξη, ήταν η λέξη: «Χαῖρε». Η επίσκεψή του, ήταν επίσκεψη χαιρετισού, μετάδοσης, τόνωσης και χαράς. Καμία χαρά δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χαρά, πού κόμισε από τον ουρανό ο άγγελος. Με τη χαρά, που χαρίζει ο Χριστός.
Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν.
Γιά τον φυλακισμένο, χαρμόσυνο μήνυμα είναι η είδηση για την αποφυλάκισή του.
Για τον σκλαβωμένο, χαρμόσυνο μήνυμα είναι η είδηση για την απελευθέρωσή του.
Η προφητεία εκπληρώνεται. Από αυτό και μόνο το γεγονός, μπορούμε να συμπεράνουμε: ότι η πίστη μας είναι θεία και αληθινή. Μέχρι σήμερα ὁ Βασιλεύς μας ζη, δεν πέθανε· ζη και βασιλεύει.
Αυτό το πιστοποιούν και τα θαύματά Του. Και σήμερα έχουμε ενώπιόν μας, ένα μεγάλο θαύμα Του. Ποιό είναι αυτό;
Ο Ευαγγελισμός του Έθνους μας. Αυτή η εορτή στέλνει σε όλους μας ένα μήνυμα. Το μήνυμα που βγαίνει μέσα από τα μνήματα εκείνων που θυσιάστηκαν και έχυσαν το αίμα τους, για να ποτίσουν το δένδρο της Ελευθερίας.
Είναι το μήνυμα που βγαίνει, με δύναμη βροντής, από τους τάφους 6000 κληρικών, 100 Ιεραρχών, και 11 Πατριαρχών, που θυσίασαν τη ζωή τους, για να αναστηθεί το Έθνος.
Είναι το μήνυμα, που βγαίνει από το Κρυφό Σχολειό, όπου απλοί ιερωμένοι μαθαίνουν γράμματα στα Ελληνόπουλα, καλλιεργούν το πατριωτικό συναίσθημα των παιδιών και διατηρούν άσβεστη την ελπίδα και τον πόθο για την ελευθερία.
Είναι η ημέρα της εθνικής μας παλιγγενεσίας, η πηγή του νεότερου Εθνικού μας βίου. Την ημέρα αυτή, που διαλέχτηκε, για να εξαγγελθεί στην ανθρωπότητα το μήνυμα της έλευσης του θεανθρώπου, την ίδια ημέρα, η ελευθερία έκανε τα πρώτα αποφασιστικὰ βήματα, για να επιστρέψει στην πατρίδα μας.
Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός αυτό.
Ελεύθεροι, Εθνικά, εορτάζουμε και εφέτος. Αλλά, ἡ χαρά μας θα είναι πιο μεγάλη, όταν είμεθα και ελεύθεροι πνευματικά. Ο διάλογος του Ευαγγελισμού, να γίνει και για τον καθένα μας, μια πραγματικότητα. Η γη να συνομιλεί με τον ουρανό. Η ψυχή να συνομιλεί με τον Θεό. Η ψυχή μας, αγνή και καθαρή, να είναι δέκτης ουρανίων μηνυμάτων.
Ας προσέλθουμε, σήμερα, όλοι μας γονατιστοί μπροστά στην Υπεραγία Θεοτόκο και να της μεταφέρουμε το αίτημά μας, τη λαχτάρα μας, τον πόθο μας. Να προστατεύει το Έθνος μας, τον λαό μας, τα παιδιά μας, το Γένος μας, ώστε, η οργή του Θεού να μην ξεσπάσει. Ώστε, να μην επιτρέψει ο Θεός να δούμε άλλες, χειρότερες ημέρες. Γιατί πολλά έπαθε η φυλή μας και αξίζει να έχει αυτό το δώρο της ελευθερίας και της ἀνεξαρτησίας.
Χαίρε ψυχή Ελληνική. Χαίρε ψυχή χριστιανική. Σαν έχεις, μαζί σου, τον Χριστό, χαίρε. Για σένα ναι η χαρά. Για σένα η σωτηρία. Για σένα και οι ουρανοί. Αμήν.»
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον άγιο Καθηγούμενο για την εύληπτη, γλαφυρή, παρακλητική και πατερική ομιλία του και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Χαριτωμένη επάκουσον των παρακαλούντων Σε. Πάντοτε πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί να μας ακούει η Παναγία μας, αλλά κι’ εμείς να προσευχόμαστε σ’ Αυτήν που είναι η σωτηρία μας, η σκέπη μας και η παρηγοριά μας.
Ο π. Γερμανός προθύμως εδέχθη την πρότασή μου και με χαρά ετοίμασε την θαυμάσια θεομητορική ομιλία Του, η οποία είχε μέσα και το πατριωτικό αίσθημα. Το χρειαζόμαστε αυτό αδελφοί μου. Πρέπει ν’ ακούγονται αυτές οι αλήθειες διότι σήμερα υπάρχει ισοπεδωτική τάση, η παγκοσμιοποίηση και η σχετικοποιήση των πάντων, η οποία πάρα πολύ ευδοκιμεί όταν υπάρχει κούραση ψυχική. Γι’ αυτό χρειάζεται έγερση του φρονήματος μας και ως Ορθοδόξων και ως Ελλήνων.
Εφόσον υπάρχει πιστός λαός που παρακαλεί την Παναγία Εκείνη δεν θα μας αφήσει να εμπλακούμε σε περιπέτειες. Εκείνη ως Στρατηγός Υπέρμαχος για το Γένος μας και ως λιμάνι εύδιον για τον καθένα μας θα επεμβαίνει και θα μας λυτρώνει από κάθε κακό. Καλή Ανάσταση!»