Η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των υποτροπών όσον αφορά την εξάρτηση από την κοκαΐνη, αναφέρει νέα έρευνα με επικεφαλής τον δρ. Παναγιώτη Θάνο, του University at Buffalo.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα ζώων, ο δρ. Θάνος ανακάλυψε ότι τακτική αερόβια άσκηση μειώνει την συμπεριφορά αναζήτησης κοκαΐνης λόγω στρες. Η άσκηση επίσης αλλάζει τις σωματικές και συμπεριφορικές ανταποκρίσεις στο στρες.

Οι εθισμένοι στην κοκαΐνη έχουν αλλαγές σε νευρολογικές, συμπεριφορικές και σωματικές ανταποκρίσεις στο στρες.

Πρόσφατη έρευνα του δρ. Θάνου έδειξε πως η άσκηση μπορεί να αλλάξει την μεσολιμβική ντοπαμινεργική οδό στον εγκέφαλο, που συνδέεται με ιδιότητες ανταμοιβής, στα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη.

Επίσης, η άσκηση έχει φανεί πως μειώνει τις ορμόνες του στρες και ανεβάζει τη διάθεση, που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων που συνδέονται με τη διακοπή.

Ο δρ. Θάνος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική αερόβια άσκηση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στρατηγική για την πρόληψη υποτροπών ως μέρος συνολικού προγράμματος αντιμετώπισης για χρήστες κοκαΐνης που ανακάμπτουν.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.