Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψαν σήμερα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η δρομολόγηση κοινών δράσεων, μέσω της εκπόνησης συγκεκριμένων προγραμμάτων, στους τομείς της καταπολέμησης της φτώχειας, της σίτισης, της υγείας, της παιδείας, της προάσπισης της τρίτης ηλικίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

Με αφορμή την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας ο κ. Πατούλης έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο ένα συμβολικό δώρο, τιμώντας την προσφορά της Αρχιεπισκοπής στην κοινωνία.

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Περιφέρεια Αττικής» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

« Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η τιμή για εμάς που υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στην Περιφέρεια Αττικής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, με τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια, μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» και με την πολύτιμη συνδρομή του Γενικού Διευθυντή κ. Δήμτσα, έχουμε αναπτύξει μία γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με μόνο στόχο την ουσιαστική στήριξη όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο είμαι πολύ περήφανος και το θεωρώ από τα σημαντικότερα, στην πολύχρονη αυτοιδιοικητική μου θητεία. Σήμερα επισφραγίσαμε το ξεκίνημα μίας νέας πορείας αυτή τη φορά της Περιφέρειας Αττικής με την Αρχιεπισκοπή, για την υλοποίηση περισσότερων δράσεων, με στόχο τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και τη δρομολόγηση παρεμβάσεων με αναπτυξιακό πρόσημο σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτισμός και το περιβάλλον. Θα αξιοποιήσουμε το σημαντικό έργο της εκκλησίας μας, δημιουργώντας κοιτίδες πολιτισμού, εκπαίδευσης, πολιτισμού για τους πολίτες και κυρίως για τους νέους μας, που θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ στη χώρα μας και να πάψει το θλιβερό φαινόμενο της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Είμαι βέβαιος ότι η συνδρομή της Αρχιεπσικοπής στην προώθηση του κοινωνικόύ έργου της Περιφέριεας θα είναι πολύτιμη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής για την πρόσκληση αλλά για την επιλογή να γίνει μία ανανέωση της συνεργασίας τους και ένα νέο ξεκίνημα, ιδιαίτερα σε μία συμβολική περίοδο όπως είναι οι εορτές των Χριστουγέννων. «Είναι χρέος μας όλο αυτό τεράστιο έργο που έχει γίνει μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού Αποστολή, να το υπεθυμίζουμε και να το αποτυπώσουμε» τόνισε και πρόσθεσε : « Δεν είναι τόσο επίτευγμα της «Αποστολής» αλλά κυρίως κατόρθωμα χιλιάδων απλών ανθρώπων, οι οποίοι με ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς θέλησαν να στηρίξουν την κοιννωνία μας. Σήμερα ανανεώνουμε αυτή την προσπάθεια μέσα από τη συνεργασία της Πειρφέρειας Αττικής με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με στόχο της στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δοκιμάζονται και μας δίνεται η ευκαιρία να διευρύνουμε το έργο της Αρχιεπισκοπής και σε άλλες ιερές Μητροπόλεις της Αττικής. Είμαι βέβαιος ότι και αυτοί θα συνεργαστούν γόνιμα μαζί μας και θα αγκαλιάσουν το έργο μας. Είμαι βέβαιος ότι και αυτή τη φορά τα αποτελέσματα αυτής της νέας μας συνεργασίας θα είναι εξαιρετικά».

Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κ. Δήμτσα, των Αντιπεριφεριεαρχών Ν. Πέππα, Γ. Δημόπουλου, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, Ε. Δουνδουλάκη, Μ. Κουρή, Α. Αυγερινού, Β. Γιαννακόπουλου, Λ. Κοσμόπουλου, Α. Λεωτσάκου, Δ. Νάννου και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας.

Τι προβλέπει το Σύμφωνο Συνεργασίας

Ειδικότερα οι τομείς κοινής δράσης και συνεργασίας προσδιορίζονται ως εξής:

Σίτιση:

 • Συνεργασία σε επίπεδο παροχής ζεστών γευμάτων σε άστεγους, ουσιοεξαρτημένους και γενικότερα απόρους, ανεξαρτήτως φυλετικής ή οιασδήποτε άλλης διάκρισης καθώς επίσης και δεμάτων τροφίμων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσω των οικείων ενοριών και δήμων.

 • Δημιουργία στεγασμένης δομής εστιάσης κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των σιτιζόμενων κατά την παροχή ζεστών γευμάτων.

 • Εκστρατείες συλλογής τροφίμων και πάσης φύσεως ειδών πρώτης ανάγκης σε έκτακτες και τακτικές περιπτώσεις.

 • Παροχή δεμάτων τροφίμων σε οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τους οικείους Συλλόγους Διδασκόντων – Γονέων και Κηδεμόνων.

Υγεία:

 • Συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής σε επίπεδο διενέργειας εκστρατειών ενημέρωσης, υλοποίησης προληπτικών εξετάσεων καθώς επίσης και εμβολιασμών σε ομάδες στόχου που δεν εξυπηρετούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην περιφέρεια Αττικής και σε συνεννόηση με τον οικείο ιατρικό σύλλογο.

 • Ενίσχυση και αναβάθμιση δομών ψυχικής υγείας.

 • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποιήσης για την ψυχική υγεία.

 • Εκστρατεία ενάντια στο στίγμα του αυτισμού στην περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τις οικείες Μητροπόλεις.

 • Δημιουργία κέντρου ψυχανάλυσης για παιδιά και συμβουλευτικής γονέων.

Παιδεία:

 • Συνεργασία στο επίπεδο στήριξης και επέκτασης των Κοινωνικών Φροντιστηρίων και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (ΚΔΑΠ).

 • Εκπαίδευση προσφύγων στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης.

 • Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, επαγγελματικών δεξιοτήτων και προσανατολισμού σε πρόσφυγες και μετανάστες.

 • Εκπαίδευση εθελοντών και mentoring με έμφαση στις δράσεις της «Αποστολή» στο πεδίο.

Τρίτη ηλικία:

 • Ενίσχυση και αναβάθμιση της Ολοκληρωμένης Μονάδας Αντιμετώπισης νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων.

 • Δημιουργία νέων χώρων αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer και συναφών αυτής νόσων.

 • Ενημερωτικές εκστρατείες και δράσεις πρόληψης της νόσου και των συναφών αυτής παθήσεων (π.χ. μέσω πραγματοποίησης τεστ μνήμης).

Περιβάλλον:

 • Συνεργασία σε επίπεδο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία και τους μαθητές σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και επί τη βάσει ειδικού υπό κατάρτιση προγράμματος.

 • Δράσεις ανακύκλωσης, δενδροφύτευσης και καθαρισμού παραλιών, δασών κλπ.

 • Δημιουργία βιωματικού περιβαλλοντικού Κέντρου με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

 • Προώθηση της βιώσιμης και της εναλλακτικής κινητικότητας με στόχο τη συνεισφορά στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πολιτισμός:

 • Συνεργασία προς τον σκοπό της ανάδειξης του Μουσείου της Αγίας Φιλοθέης, ήτοι του Αρχοντικού των Μπενιζέλων, στην Πλάκα και της διενέργειας εκδηλώσεων και κύκλων διαλέξεων στον χώρο αυτό.

 • Διενέργεια θεματικών πολιτισμικών εκδηλώσεων.

 • Χρήση νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία της ανάδειξης της ιστορικής μας μνήμης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διαχρονικά (αρχιτεκτονική, εικαστικές τέχνες, μουσεία κλπ)

 • Δημιουργία εκπαιδευτικών και εικαστικών εργαστηρίων και εικαστικών εκθέσεων έργων παιδιών.

 • Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, ημερίδων, διαλέξεων κλπ με στόχο την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς, των γραμμάτων και των τεχνών.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στο Γαλατάκι ο Μητρ. Κορίνθου για την Παράκληση της Παναγίας

Στον Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Γαλατάκι τέλεσε την Ι. Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ομιλώντας στους...

Τί πρέπει νά γνωρίζουμε γιά τή Γιόγκα

Τά τελευταῖα χρόνια παρατηρεῖται στήν πατρίδα μας ἡ ἐξάπλωση τοῦ φαινομένου τῆς Γιόγκα, γιά τήν ὁποία ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας μας ἔχει ἐπανειλημμένως...

Νέα Μοναχή στην Ιερά Μονή Παναγίας Λαμπηδώνος

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της περιοδείας του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, τον φετινό Δεκαπενταύγουστο, κατά τον οποίο χοροστάτησε στις ακολουθίες των Παρακλητικών Κανόνων στην Υπεραγία Θεοτόκο,...

Τό Θεοτοκάριον

τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου Ἡ ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου εἶναι μεγάλη Θεο­μητορική ἑορτή πού δείχνει τό μεγαλεῖο καί τήν δόξα...

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στις Ι. Μονές Δήμιοβας καί Βουλκάνου για τον εορτασμό της Παναγίας

Με λαμπρότητα και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη θα εορτασθεί και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου, στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος,...

Η Παράκληση της Παναγίας στον ιστορικό Ναό της Παναγίας Μέτζαινας Πατρών

Ὃπως κάθε χρόνο, ἒτσι καί ἐφέτος ἐτελέσθη ἡ Παράκληση πρός τήν Ὑπεραγία Θεοτόκο ὑπαιθρίως, στόν αὒλειο χῶρο τοῦ ἱστορικοῦ  Ἱεροῦ Ναοῦ Παναγίας Μέτζαινας (Πλατανόβρυση)...

Η Παράκληση της Θεοτόκου στην «Κυρά του Πόντου», στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου  το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Παράκληση της Θεοτόκου στο Ιερό Προσκύνημα...

Κοζάνης Παύλος: Πρέπει νά συνειδητοποιήσουμε τήν ὕπαρξιν τοῦ Τριαδικοῦ Θεο

«Τήν φύσιν ἀνεκαίνισας, φθαρεῖσαν τοῦ προπάτορος ὑπερφυῶς συλλαβοῦσα, ἀπειράνδρως τεκοῦσα τόν πλάστην πάσης φύσεως» (Ἐξαποστ. 2α Νοεμβρίου).  Λαέ τοῦ Θεοῦ περιούσιε καί εὐλογημένε, «Πάσχα μετά τό Πάσχα…»...

Καρπενησίου: Δέν εἶναι τυχαῖο τό ὅτι δέν ὑπάρχει κομμάτι τῆς Ἑλληνικῆς γῆς στό ὁποῖο νά μήν ὑπάρχει ναός ἀφιερωμένος...

Ἀγαπητοί μου χριστιανοί Γιά ἄλλη μιά χρονιά ἀξιωνόμαστε νά ἑορτάσουμε τήν κοίμηση καί μετάσταση τῆς Παναγίας μας. Ἡ Παναγία μας εἶναι τό πρόσωπο ἐκεῖνο τοῦ...

Η Παράκληση της Παναγίας στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πυργετού

Στην ακολουθία του Εσπερινού και ακολούθως, της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, στην...

Θυρανοίξια τοῦ ἀνακαινισθέντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Τριάδος Πρωτάτου

Τήν Τετάρτη 12 Αὐγούστου 2020, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας καὶ Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων ἐτέλεσε τά θυρανοίξια τοῦ ἀνακαινισθέντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγ. Τριάδος Πρωτάτου καί ἐν...

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτη Σύρου στην Άνδρο

Την Άνδρο επισκέπτεται από το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος το απόγευμα, με τη συμμετοχή Εφημερίων της Άνδρου και του Εφημερίου...

Η Παράκληση της Παναγίας στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Πεύκα

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Πεύκα, βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, για να χοροστατήσει στην Ακολουθία του Μικρού...

Αγρυπνία στην Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βράχου Νεμέας

Την Δευτέρα το απόγευμα, 10 Αυγούστου 2020, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στην Ι. Παράκληση, που τελέστηκε στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της...

Η Ι. Μητρόπολη Χιου ενισχυει το Καστελλοριζο

Στο πλαίσιο της εθνικής της προσφοράς και λόγω των επικρατουσών συνθηκών η Ι. Μητρόπολις Χίου προσέφερε στην Ι. Μητρόπολη Σύμης το ποσόν των 1000...