«Σεβασμιώτατε, μου λέτε ότι η επιλογή των αρχιερέων δεν γίνεται δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος;»
 
« Θα σας πω κάτι που είπε ο Ιερός Χρυσόστομος: <Το Άγιον Πνεύμα πάντας χειροτονεί, αλλ’ ου πάντας εκλέγει>. Δυστυχώς… θα πρόσθετα».
 
«Έχω την εντύπωση, με όσα λέτε, ότι τελικά η εκλογή νέων αρχιερέων αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία προσωπικού στρατού του Αρχιεπισκόπου…»
 
« Αυτό ακριβώς εννοώ με αυτό που σας είπα παραπάνω: ότι απουσιάζει η θεολογική και εκκλησιολογική βάση. Δυστυχώς το ίδιο έκαναν και οι μακαριστοί Αρχιεπίσκοποι Ιερώνυμος και Σεραφείμ».
 
Μέσα στην πύρωση του καλοκαιριού και στην πυράκτωση της Αττικής από τις φωτιές, μας προέκυψε νέος διοικητής του Αγίου Όρους.
 
Το σοκαριστικό στην υπόθεση δεν είναι ότι ο κόσμος καίγονταν και η Κυβέρνηση έκανε «διορισμούς» αλλά είναι αυτό και μόνο το όνομα του διορισθέντος. Κωστής Δήμτσας.
 
Ό άγνωστος δημοσιογράφους που έγινε πασίγνωστος διανομέας συσσιτίων με υπαλληλική εξάρτηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, έγινε αφορμή για πολλά σχόλια θετικά και αρνητικά στον τύπο και όχι μόνο.
 
Τον άνθρωπο, στην εκκλησία τον γνώρισαν από μία συνέντευξη του Θηβών και Λειβαδίας Ιερωνύμου, τμήμα της οποίας υπάρχει στο προοίμιο. Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, κατηγορώντας εν ζωή τον προκάτοχό του είπε στον Κωστή Δήμτσα πράγματα, που ποτέ δεν έκανε όταν έγινε ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος.
 
26 Ιανουαρίου του 2003, ο Θηβών Ιερώνυμος λέγει στον Κωστή Δήμτσα : « Ο νυν Αρχιεπίσκοπος φέρει βαρεία την ευθύνη που δεν προχώρησε, παρά τις προτάσεις, μέχρι σήμερα, στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των αρχιερέων. Φαινόμενα όπως η σχεδόν επικύρωσις υπό της ιεραρχίας επιλογών συγκεκριμένων προσώπων, όπως φαίνονται και σε δημοσιεύματα εφημερίδων μήνες προ της εκλογής των, όπως επίσης το να ψηφίζει ο κάθε ιεράρχης με το γραφικό του χαρακτήρα, αφού υποστεί προηγουμένως το βάσανο των πιέσεων, πρέπει, επιτέλους, να τελειώσουν! Αλλιώς, θα συνεχίζουμε να εμπαίζουμε τον Θεό και τους ανθρώπους! Τελικά, δεν είναι υπερβολικό το λεχθέν ότι, δεν πρόκειται για εκλογές ιεραρχών, αλλά για διορισμό!».
 
Διορισμός. Με αυτά και με άλλα που δεν μπορεί να γνωρίζουμε, μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο δημοσιογράφος διορίστηκε και ανάλαβε την ανάπτυξη του φιλανθρωπικό οργανισμού «Αποστολή». Από εκεί με μακροσκελή δελτία τύπου κατάφερε να εμφανίζεται το όνομά του στο διαδίκτυο τόσες φορές όσες πραγματικά κανείς δεν θα πίστευε, πως μπορεί να γραφτεί ένα όνομα σε ένα μόνο δελτίο τύπου.
 
Ο άνθρωπος αυτός, ο άνθρωπος του Αρχιεπισκόπου, με την διοικητική του ιδιότητα, αλλά και τις βλέψεις του κατάφερε και διείσδυσε στην Κουμουνδούρου και ψήσε ψήσε βγήκε μέσα από το φούρνο με διορισμό, ως πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους.
 
Από εδώ αρχίζουν τα όργανα. Φυσικά και είναι δικαίωμα της εκάστοτε Κυβερνήσεως να επιλέγει και να διορίζει τους εκπροσώπους της, όμως σε τέτοιες νευραλγικές θέσεις, αν έχεις στοιχειώδη πολιτικό αισθητήριο δεν διορίζεις τον φίλο του αδελφού σου ή τον πατέρα του κουμπάρου σου.
 
Στον Άθωνα ξέρουν να μην κακοφορμίζουν τους κατά καιρούς κατακτητές τους και αυτό το ξέρουν καλά. Όμως πέρα από τους κρατικούς, έχουν και τους Εκκλησιαστικούς προϊσταμένους τους, με τους οποίους δεν μπορούν να είναι σε αντιπαράθεση.
 
Έτσι και εφόσον Κωνσταντινούπολη και Αθήνα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση θα έπρεπε η μεριά της κυβέρνησης να μην ρίξει λάδι στην φωτιά δίνοντας την αίσθηση ότι φυτεύει μέσα στην καρδία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έναν βηματοδότη κατασκευασμένο από την Εκκλησία της Ελλάδος.
 
Αυτός ο διορισμός ως διαφαίνεται και χωρίς να υιοθετούμε και ν΄ αναπαράγουμε τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, δεν είναι μία νηφάλια πράξη και μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και τραγελαφικές καταστάσεις στο περιβόλλι της Παναγίας.
 
Τότε δεν θα το γλυτώσουμε το «ανάθεμα».
 
Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.