Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου, η εις Επίσκοπον χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. κ. Ιερώνυμος Β’ συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιεραρχών.

Μετά τον χειροτονητήριο λόγο του νέου Μητροπολίτη ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας της Εκκλησίας τονίζοντας πως «η ενότητα είναι η δύναμη της Εκκλησίας» και με την ενότητά της αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία. Κάλεσε τον νέο Μητροπολίτη να είναι η πορεία του Σταυροαναστάσιμη και να έχει πάντοτε σφραγίδα τον Σταυρό και την Ανάσταση. Αυτό, άλλωστε, είναι η ελπίδα για κάθε άνθρωπο, για κάθε χριστιανό.

Κάλεσε, επίσης, τον νεοχειροτονηθέντα να αγαπά τον Θεό και τον συνάνθρωπο. «Η εποχή μας έχει ανάγκη επανακατηχήσεως. Χρειάζεται τον Λόγο, την μυστηριακή και την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με τον Θεό που να μην περνά από τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ιστορική Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και ζήτησε από τον νέο Ποιμενάρχη να αγαπήσει τον λαό που πάει να διακονήσει, «έναν λαό που φυλά θερμοπύλες, που αγωνίζεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, επίσης, απευθυνόμενος προς τον νέο Ιεράρχη, ότι ένα κομμάτι από τις αρετές του και τα τάλαντά του καλείται να το αφιερώσει στα προβλήματα της Εκκλησίας, ενώ τον συμβούλευσε να εναποθέτει τα πάντα στην Αγία Τράπεζα. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε: «σήμερα θα σε συγχαρούμε όλοι, όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Αυτοί που σήμερα συγκινούνται και σε ασπάζονται πιθανόν αύριο να σε λοιδορήσουν. Για σένα όμως το κέντρο να είναι η Αγία Τράπεζα. Είτε είσαι χαρούμενος, είτε λυπημένος να προσκυνάς την Αγία Τράπεζα. Όλα τα ανθρώπινα έρχονται και παρέρχονται η Αγία Τράπεζα και η Αναστάσιμη πορεία δε μας απογοητεύουν».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο νεοχειροτονηθείς Αρχιερέας διένειμε, κατά την τάξη, το Αντίδωρο δεχόμενος τα συγχαρητήρια και το «Άξιος» των πιστών.

Χειροτονητήριος Λόγος Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου – Αντιφώνηση Αρχιεπισκόπου.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.