Υλικά

Για την βάση μπισκότου:
130 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρμ. ηλιέλαιο
80 γρμ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
50 γρμ. αμύγδαλο σε σκόνη
100 γρμ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από ½ πορτοκάλι
1/2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Πραλίνα φουντουκιού:*
140 γρμ. φουντούκια
40 γρμ. ζάχαρη

Γέμιση πραλίνας-κάστανου:
350 γρμ. κουβερτούρα 75-100% κακάο, τεμαχισμένη, (καθαρή κουβερτούρα, δεν περιέχει γάλα)
200 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (περίπου)
170 γρμ. ταχίνι
250 γρμ. ψίχα από κάστανα, βρασμένα
60 γρμ. μέλι
180 γρμ. *πραλίνα φουντουκιού (αυτή που φτιάξαμε)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Επικάλυψη γκανάζ:
250 γρμ. κουβερτούρα 75-100% κακάο τεμαχισμένη, (καθαρή κουβερτούρα, δεν περιέχει γάλα)
200 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. σ. μέλι
1 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη

Διακόσμηση:
ξύσμα κουβερτούρας
αμύγδαλα φιλέ, ή γλυκό κάστανο, ή κερασάκια κ.λ.π.

Εκτέλεση βάσης:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά μαζί ανακατεύοντας με αυγοδάρτη. Πάνω σε λαδόκολα απλώνουμε και φτιάχνουμε με το μείγμα 2 δίσκους διαμέτρου 26 – 28 εκ. και πάχους 0,5 εκ. Ψήνουμε στους 180οC για 12 λεπτά περίπου.

Εκτέλεση πραλίνας φουντουκιού:
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. όταν κάψει, ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, έτσι ώστε να αρχίσει να καραμελώνει. Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού προηγουμένως τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, έτσι ώστε να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα. Ανακατεύουμε έως ότου ανακατευτούν καλά με την καραμέλα, αλλά προσέχουμε να μη μείνουν πολύ και η καραμέλα πικρίσει. τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ, τόσο ώστε να σχηματιστεί μια ρευστή, και σχετικά πηχτή πάστα. Όχι πολύ ρευστή.
Σημείωση: Όσο πιο πολύ χτυπάμε, τόσο πιο πολύ ρευστοποιείται.

Εκτέλεση γέμισης πραλίνας-κάστανου:
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και προσθέτουμε το μέλι, το ξύσμα, και το ταχίνι, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Πολτοποιούμε τα κάστανα στο μπλέντερ
και τα προσθέτουμε στο μείγμα σοκολάτας, προσθέτοντας την *πραλίνα φουντουκιού, και σιγά-σιγά το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά να ενώσουν τα υλικά. Θέλουμε μία σχετικά απαλή, αλλά σφιχτή κρέμα, κανονίζουμε με τον χυμό πορτοκαλιού να την φέρουμε στο σημείο που θέλουμε.

Εκτέλεση γκανάζ:
Βάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το χυμό πορτοκάλι, την ζάχαρη, και το μέλι. Τοποθετούμε στη φωτιά να κάψει. Κατεβάζουμε από την φωτιά, και το αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με το ραβδομπλέντερ, να λιώσει η κουβερτούρα, και να ομογενοποιηθούν καλά.

Συναρμολόγηση:
Σε φόρμα με τσέρκι 26 – 28 εκ. βάζουμε το ένα μπισκότο. Ρίχνουμε τη μισή γέμιση πάνω από στη βάση μας. Την ισιώνουμε με μια σπάτουλα, τοποθετούμε και το δεύτερο κομμάτι μπισκότου, και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Αφαιρούμε το τσέρκι από την τούρτα, και απλώνουμε πάνω την γκανάζ. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει η γκανάζ, και γαρνίρουμε με το ξύσμα κουβερτούρας και το αμύγδαλο φιλέ, η γλυκό κάστανο, κερασάκια, η ότι άλλο έχετε.

Σάλτσα σοκολάτας:

Υλικά:
250 γρμ. νερό
130 γρμ. κακάο σκόνη
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο
2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη, (ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλετε)
2 κουτ. σ. μέλι
1/2 κάψουλα βανίλιας
2 κουτ. γλ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση:
Σε κατσαρολάκι βάζετε το νερό να κάψει, ρίχνετε το κακάο, και ανακατεύετε να λιώσει καλά. Προσθέστε ζάχαρη, βανίλια, μέλι, ανακατέψτε, και αφήστε να πάρει βράση. Διαλύστε το κορν φλάουρ σε μισό ποτήρι του κρασιού νερό, και ρίξτε το στο μείγμα κακάο, ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήστε να πάρει μία-δύο βράσεις, έως ότου γίνει μία παχύρρευστη σάλτσα. Κατεβάστε από τη φωτιά, και προσθέστε το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά, και αφήστε να φτάσει σε χλιαρό σημείο. Περιχύσετε το παγωμένο γλυκό, στρώστε την, και βάλτε το αμέσως στο ψυγείο να σφίξει η σάλτσα. (δεν σκληρένει όπως η κουβερτούρα, αλλά παραμένει μαλακιά, όχι ρευστή.)