Δεν θα μπορούσε να ξεφύγει της προσοχής ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο που κατέγραψε τις εκφράσεις Αρχιεπισκόπου και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, την ώρα της αναγόρευσης του πρώτου, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ, κατόπιν αποφάσεως του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας.

Ο Βιβλικός στοίχος «απόστρεψον το πρόσωπον σου» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της φωτογραφίας. Η δε έκφραση του Αρχιεπισκόπου είναι σαν να λέει «ε ας μου έλειπε το επιτιμηλίκη».

Ο Κοσμήτορας λίγο πριν την είσοδο στην αίθουσα τελετών, με μια βαθιά μετάνοια αποδίδει χειροφίλημα στον ελκόμενο προς τιμή. Τότε μια παράξενη κραυγή ακούγεται. Την ώρα που μια δημοσιογράφος τολμά και ρώτα τον Αρχιεπίσκοπο για τον πρώην Υπουργό Παιδείας, ο Κοσμήτωρ, με ένα μορφασμό δείχνει να φοβάται την απάντηση.

Όλα όμως κορυφώνονται στην ομιλία του, χαμαλίκη εξ οφίτσιο μάλλον. Εκεί ο Κοσμήτορας με ένα σακί καρφιά, βάλει αναφανδόν προς τον τιμώμενο.

Είχε περάσει λίγος καιρός, από όταν οι Ιερές Σύνοδοι της εν Ελλάδι Εκκλησίας – Ελλάδος και Κρήτης – είχαν πάρει θέσεις, για πράγματα στα οποία ο Κοσμήτορας έχει διαφορετική άποψη. Το τόνισε μάλιστα στην προσλαλιά του μιλώντας για «θέματα που η Ιεραρχία αδυνατεί να συζητήσει».

Δεν μπορούν να χωνέψουν κάποιοι από τους ακαδημαϊκούς θεολόγους και τους άλαλους θεολογίσκους της σειράς, ότι θεολόγος είναι εκείνος που προσεύχεται. «Εἰ θεολόγος εἰ προσεύξη ἀληθῶς. Καὶ εἰ ἀληθῶς προσεύχη, θεολόγος εἰ». Εὐαγρίου Ποντικοῦ, Περὶ προσευχῆς 60, PG 79, 1180B. Ξένοι μάλλον της προσευχής, συνεντευξιάζονται υποστηρίζοντας ότι κάποιοι «πουλούν ορθοδοξία για να καλύψουν προσωπικά τους ελλείματα» ενώ διαμαρτύρονται λέγοντας ότι «δέχονται άδικες επιθέσεις από φονταμενταλιστικούς κύκλους, που δυστυχώς απειλούν να αλώσουν ένα μικρό ευτυχώς κομμάτι της Ιεραρχίας της Εκκλησίας»

Τώρα το ότι οι όμοιοι του Κοσμήτορα, έχουν φτάσει εκτός από τις ακαδημαϊκές και σε διοικητικές θέσεις, εντός της επισήμου εκκλησιαστικής δομής, τους επιτρέπει να παρεισφρήσουν στις συνειδήσεις των ακροατών ή επισκεπτών τους, προσφέροντας μόνο ότι δεν θεωρούν «προβληματικό»

Έτσι αν κάποιος αναζητήσει στα επίσημα διαδικτυακά μέρη της Εκκλησίας, την εγκύκλιο που «εξορκίζει» την Αριγκάτο, θα δει ότι δεν υπάρχει. Φαίνεται, ότι ο φίλος τους και διευθυντής του ιστού, θεώρησε ότι η εντολή της Συνόδου, εξαπλωθείσα απανταχούσα, είναι «προβληματική» και την απέκρυψε του κοινού.

Μ΄ αυτά και μ΄ άλλα, η Αυτού Μακαριότης ο άγιος Αθηνών, ανάμεσα σε δεκάδες Νεοχωριτών Μητροπολιτών, μάλιστα και επτά Παλαιοελλαδιτών, άκουσε και τον εκ Χάλκης Μητροπολίτη και καθηγητή του Α.Π.Θ., να τον επαινεί για την υπεράσπιση των δικαίων του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος όμως, μέσα από τους κύκλους της ζωής του, αντεπιτέθηκε ευθύβολα. Στην Διοικούσα Εκκλησία όλοι είμαστε αδέλφια, είπε, εννοώντας αδέλφια Του, όσους υπαινίχθηκε ως φονταμενταλιστές ο Κοσμήτορας. Και ο Ποιμενάρχης των προσευχόμενων γραϊδίων, εκείνων που ξέρουν να κάνουν την πίστη τους εθελοντισμό, και την προσευχή τους ελπίδα, έκανε εκτός διφθέρας, στρατηγικό μάθημα στους Καθηγητάδες.

Με τον στρατό των 900 Αμαζόνων του, ο Αρχιεπίσκοπος, απέκρουσε με σάρισες τα καρφία του Κοσμήτορα, μιλώντας για την ανιδιοτελή αγάπη, που δεν διδάσκεται, αν δεν είναι βίωμα. Μετά γύρισε στην αγαπημένη του Θήβα…

Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.