Πραγματικά προκαλεί έκπληξη και απορία η ενασχόληση του εκκλησιαστικού τύπου στην Ελλάδα, με την εκλογή του νέου Μητροπολίτου Σικάγο.

Εκκλησιαστικά πρακτορεία με ενυπόγραφες αναρτήσεις, αλλά και εκκλησιαστικές εφημερίδες με συναδέλφους, καταγράφουν ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον για την επαρχία αυτή, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Δεν το είδαμε αυτό να συμβαίνει για την διαδοχή του Μητροπολίτου Μαξίμου στο Πιτσμβούργο ούτε και παλαιότερα. Εδώ φαίνεται πως είναι δημοσιεύματα κατά παραγγελία κάποιων, οι οποίοι ή έχουν απόλυτη άγνοια της πραγματικότητας ή προσπαθούν να κάνουν θόρυβο. Ότι και να γράφουν δεν μπορεί να εκλεγεί Μητροπολίτης Σικάγου, εν ενεργεία Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σίγουρα ο Μητροπολίτης  από Χονγκ Κονγκ, Δαρδανελλίων Νικήτας, είναι άξιος και ικανός για να καταλάβει μία θέση εν ενεργεία Μητροπολίτου στην Αμερική ή όπου αλλού. Δοκιμάστηκε στο Χονγκ Κονγκ για 10 χρόνια, μάλιστα ως πρώτος Μητροπολίτης. Εργάστηκε πάρα πολύ καλά και από του μηδενός έστησε την αχανή αυτή εκκλησιαστική επαρχία στα πόδια της. Όμως παρά την νεότητά του, εγκατέλειψε την διακονία στην άπω Ανατολή και επέστρεψε στην Αμερική. Πλέον διευθύνει την Ακαδημία Πατριάρχης Αθηναγόρας στην δυτική πλευρά των ΗΠΑ.

Τότε η αποχώρησή του από το Χονγκ Κονγκ, δημιούργησε ένα πραγματικά δύσκολο αγώνα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την εξεύρεση διαδόχου Μητροπολίτου. Για αρκετό καιρό η επαρχία έμεινε χωρίς επίσκοπο. Το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει την δύσκολη αυτή διακονία, θα έπρεπε να ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος με τεχνοκρατικούς όρους, έπρεπε να έχει ένα υπόβαθρο οικονομικό, ώστε να μπορεί να στηρίξει την παρουσία του εκεί. Αυτό συνέβαινε με τον Μητροπολίτη Νικήτα, αφού είχε την δυνατότητα αρωγής από την Αμερική, την οποία ήξερε καλά και στην οποία υπηρέτησε.

Εκείνη την εποχή καταγράφηκε μία ιστορία που δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι αληθινή. Στην διερεύνηση της καταλληλόλητας ενός υποψηφίου, οποίος από πλευράς οικονομικής ήταν σχετικά ικανός να στηρίξει την παρουσία του στην άπω Ανατολή, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο και αμέσως στράφηκε προς την παρούσα μητέρα του και την ρώτησε «τι γνώμη έχετε μητέρα;». Αποτέλεσμα, έλαβε αμέσως ευλογία αποχώρησης, υπό την φράση «χαρήκαμε για την γνωριμία».

Η Εκκλησία κατέληξε στην επιλογή του Μητροπολίτου Νεκταρίου, ενός ανθρώπου που είχε μόνο διάθεση ιεραποστολική. Έτσι μετά την παραίτηση του Μητροπολίτη Νικήτα, την αρχική Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ, η οποία διχοτομήθηκε, την ποιμένουν σήμερα, οι αυτάδελφοι μητροπολίτες Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος και Σιγκαπούρης Κωνσταντίνος.

Ο Μητροπολίτης Νικήτας στην άλλη πλευρά της Αμερικής, όλα αυτά τα χρόνια σίγουρα εργάζεται στο Ινστιτούτο, αλλά και μόνο με την παρουσία του δίνει αίγλη. Βέβαια δεν είναι γνωστές μέσα από τις εκκλησιαστικές ιστοσελίδες και εφημερίδες η δράση του, το έργο του και η εν γένει διακονία του εκεί. Κάποιες φορές τον έχουμε δει δίπλα στον Επίσκοπο της Νέας Υόρκης, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο να βρίσκεται στο Τάρπον Σπρινγκς, γενέθλια πόλη του και να συμμετέχει στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Μετά από δημοσιεύματα σε εφημερίδα της ομογένειας, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής προέβη σε δημοσιοποίηση του καταλόγου των εκλόγιμων. Με τον πιο επίσημο τρόπο, καταδείχθηκε ότι η εκλογή του Μητροπολίτη Νικήτα για τη Μητρόπολη Σικάγου δεν είναι εφικτή.

Σύμφωνα με τον κανονισμό ή καταστατικό ή συνταγμάτιο όπως το λένε, λειτουργίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εν ενεργεία κληρικοί της Αρχιεπισκοπής τα τελευταία πέντε χρόνια. Θεωρητικά δεν θα μπορούσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την Ιερά Σύνοδο Του, οι οποίοι και ενέκριναν αυτό το καταστατικό, αλλά και πριν λίγο καιρό ομοίως ενέκριναν τον κατάλογο των εκλογίμων, να αναιρέσουν έτσι ξαφνικά τις αποφάσεις τους.

Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την προσήλωση του στην κανονικότητα και νομιμότητα, θα μπορούσε να παραβιάσει τον κανονισμό, ικανοποιώντας την θέληση κάποιων, οι οποίοι ανέλαβαν εργολαβικά την υποστήριξη του Μητροπολίτη Νικήτα. Περιμένουμε όταν θα προκύψει θέμα για την διάδοχη κατάσταση του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, να δούμε αν θα υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Μητροπολίτου Νικήτα, η οποία θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή για την Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης.

Προς το παρόν, νομίζουμε ότι απλά κάποιοι άνθρωποι κάνουν έναν αγώνα χωρίς αποτέλεσμα. Ο κατάλογος δημοσιεύθηκε και ανάμεσά του υπάρχουν αξιόλογοι κληρικοί που υπηρετούν σήμερα στην Αμερική. Ένας από αυτούς κάλλιστα θα γίνει ο ποιμένας των Μεσοδυτικών Πολιτειών.

Η αυριανή νύχτα θα μας έχει νεότερα. Η επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει συγκληθεί για τις 6 Ιουλίου, ώστε να συγκροτήσει με εκλογή το τριπρόσωπο. Από τους συσχετισμούς που μπορούμε να εικάζουμε, πιστεύουμε πως θα υπάρξουν δύο πρόσωπα που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των Ιεραρχών, με το τριπρόσωπο να συμπληρώνεται πιθανόν από τους Αρχιμανδρίτες Τιμόθεο ή Ναθαναήλ.

Συνοπτικός 

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.