του Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Κωνσταντίνου Διδάκτωρος Θεολογίας

Η Δευτέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής είναι αφιερωμένη στην εορτή του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδος. Την εορτή αυτή τιμούν με τον τρόπο τους όλος ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος καθ’ ότι τυγχάνει και ημέρα αργίας, άχρι καιρού. Πόσοι όμως από μας τους χριστιανούς γνωρίζουμε κάτι γι’ Αυτόν τον Μεγάλο Άγνωστο; Το Άγιο Πνεύμα παραμένει στις συνειδήσεις όλων μας ξένος, είτε από αδιαφορία, είτε και από διάφορες συγκαιρίες της πολυκύμαντης εποχής μας.

Σ’ αυτές τίς ελάχιστες γραμμές θα προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε όσον είναι δυνατόν Αυτό τον οποίο θα γιορτάσουμε για μια ακόμη φορά. Βέβαια για να είμεθα ειλικρινείς πολλά που μας συμβαίνουν στην καθημερινότητα και τα αγνοούμαι θεωρώντας τα ως μυστήρια. Πολύ δε περισσότερο αγνοούμαι και αυτή ακόμη τη ζωή μας, διότι η ανθρώπινη ζωή είναι ένα μυστήριο. Κανένας δεν την ελέγχει πλήρως ως τα απύθμενα βάθη της. Ό,τι γνωρίζουμε απ’ αυτή είναι για να μας βοηθάει να συνειδητοποιούμε την άγνοια μας. Η ζωή μας προσφέρει συνεχώς εκπλήξεις. Από την πολύτιμη υγεία ως και την αρρώστια. Από τη λύπη μέχρι και τη χαρά. Από τον πλούτο ως και τη φτώχεια. Από τη ζωή μέχρι και το θάνατο. Όλα εναλλάσσονται ως μια αστραπή. Η αβεβαιότητα, το άγνωστο και η αγωνία κυριαρχούν στην καθημερινότητα μας, χωρίς βέβαια να γίνεται λόγος για τη χαρά και την ευτυχία.

Και όμως μέσα σέ όλα αυτά υπάρχει μια δύναμη, που τα κατευθύνει όλα. Είναι ο «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός», όπως αναφέρει η καθημερινή μας προσευχή του «Βασιλεύ Ουράνιε». Είναι το πνεύμα της αλήθειας. Είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Είναι Αυτό που χορηγεί και κατευθύνει την ζωή όλων μας. Το πνεύμα το Άγιον που λαμβάνει ο καθένας στη βάπτισή του.

Αυτό λοιπόν το Άγιο Πνεύμα κατεύθυνε τις επτά συνόδους και ευχόμεθα να κατευθύνει και την αγία και μεγάλη Σύνοδο που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση της Εκκλησίας μας. Αυτό ενυπάρχει στη εκκλησιαστική λατρεία, είναι το πνεύμα το Άγιον που παρηγορεί, αποκαλύπτει, τονώνει, ζωογονεί όνειρα κι ελπίδες. Τέλος αυτό εμπνέει πίστη στους πιστούς δια μέσου των αιώνων.

Το Πνεύμα το Άγιο κατεύθυνε και κατευθύνει τον υλικό και πνευματικό κόσμο. Ο Παράκλητος, με την άλλη ονομασία, κρατάει στα χέρια Του τη ζωή και την ιστορία του καθενός μας. Αυτό το Πνεύμα έχει τη δύναμη να ζωοποιήσει και να μεταμορφώσει την ανθρωπότητα.

Δυστυχώς όμως ο άνθρωπος της πολυτάραχης εποχής μας είναι επηρεασμένος από άλλου είδους πνεύματα, που διαστρέφουν και νεκρώνουν τα εγκεφαλικά του κύτταρα. Παρασυρμένος από το πνεύμα του μίσους και της φιλαρχίας, της αναρχίας και της τυραννίας, της φαυλοκρατίας και της υποκρισίας, και του ψεύδους παραπαίοντας ψάχνοντας σανίδα σωτηρίας.

Ποια είναι όμως η λύση του δράματος; Την απάντηση μας την δίνει η Εκκλησία. Αυτή έχει τη δύναμη να ανατρέψει όλα αυτά, εάν ο πιστός θελήσει να ζήσει βαθιά, αποκαλυπτικά κι αληθινά τη ζωή του, εμπιστευόμενος, και εμπνεόμενος από το πνεύμα της αγάπης, της αλήθειας και της ελευθερίας που αυτή προσφέρει.

Ας εκμεταλλευθούμε λοιπόν την εορτή αυτή του Αγίου Πνεύματος και της Πεντηκοστής λαμβάνοντας όλοι μας Πνεύμα Άγιο. Προσφέρεται πλουσιοπάροχα σε όλους. Είναι δωρεάν. Είναι το μόνο πνεύμα που ανήκει σέ όλους τους ανθρώπους. Είναι η ζωή του καθενός μας. Και με τον φωτισμό Του θα μπορέσει ο καθένας μας να νικήσει ό,τι φθαρτό και σκοτεινό υπάρχει μέσα του και γύρω του, γεμίζοντας την ψυχή του από αγιασμό. Και να μετατραπούμε από απνευμάτιστοι σε πνευμονοφόροι.

Όσοι όμως για μια ακόμη φορά, για οποιοδήποτε λόγο, δεν επικαλεστούν και δεχθούν το Άγιο Πνεύμα θα παραμείνουν στο χάος και στη σύγχυση της Βαβέλ. Μια σύγχυση που θα βασιλεύει στο προσωπικό τους και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Τέλος ο άνθρωπος του σήμερα εάν θέλει να βρει τον δρόμο του δεν έχει παρά να επικαλεσθεί και εγκολπωθεί το Πνεύμα το Άγιο που πλουσιοπάροχα προσφέρεται αυτές τις δυο ημέρες. Αυτό θα είναι ο οδηγός του και τώρα και πάντοτε.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.