Αύριο 6 Αυγούστου η Εκκλησία μας εορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος η οποία πραγματοποιήθηκε στο όρος Θαβώρ ενώπιον των τριών μαθητών του Κυρίου Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη. Ο Χριστός πολλές φορές είχε μιλήσει στους μαθητές Του για το πάθος, το Σταυρό και την Ανάσταση, αλλά σαράντα ημέρες πριν την εκπλήρωση όλων αυτών θέλησε με ένα θαυμαστό γεγονός να τους στηρίξει αλλά και να τους βεβαιώσει για όλα αυτά που τους είχε διδάξει και ήλπιζαν να κληρονομήσουν στην αιώνιο ζωή.

Έτσι λοιπόν ο Κύριος παραλαμβάνει τους τρις πιο κοντινούς μαθητές οι οποίοι όπως είπαμε παραπάνω ήταν ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης και ανεβαίνουν σε όρος υψηλό, με σκοπό να προσευχηθεί. Και ξαφνικά μπροστά στα μάτια των μαθητών ο Χριστός μεταμορφώνετε. Το πρόσωπο Του λάμπει σαν τον Ήλιο και τα ενδύματά Του γίνονται κατάλευκα και αστραφτερά σαν το φως. Και εμφανίζονται δεξιά και αριστερά Του δύο άνδρες να συζητούν μαζί Του οι οποίοι ήταν οι δύο μεγάλοι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης ο Μωυσής και ο Ηλίας. Οι τρις μαθητές έκθαμβοι με την Δόξα του Θεού η οποία παρουσιαζόταν μπροστά τους, και μη μπορώντας να αντέξουν αυτό το μεγαλείο πέφτουν στη γη σαν νεκροί και με τα χέρια τους προσπαθούν να καλύψουν τα πρόσωπά τους. Μόνο ο Πέτρος αυθόρμητα προτείνει: «Κύριε, είναι ωραία να μείνουμε εδώ! Να στήσουμε τρεις σκηνές· μια για Σένα, μια για τον Μωυσή και μια για τον Ηλία!». Έπειτα ένα σύννεφο τους σκέπασε και μία φωνή από τον ουρανό ακούστηκε να λέει: «Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, ο εκλεκτός μου· Αυτόν ν’ ακούτε!». Και όπως ξαφνικά είδαν αυτό το παράδοξο θέαμα μπροστά τους, έτσι ξαφνικά τα πάντα παίρνουν την γνώριμη όψη τους. Ο Χριστός πλησιάζει τους τρις μαθητές και τους σηκώνει όρθιους, προστάζοντας τους να μην πουν τίποτα από αυτά που είδαν μέχρι την Ανάσταση Του.

Μέσα από το γεγονός της Θείας Μεταμορφώσεως παρουσιάζεται η Θεία Φύση του Χριστού και πραγματοποιείται σαράντα ημέρες πριν το Πάθος για να καταλάβουν οι μαθητές ότι Αυτός δεν είναι ένας απλός άνθρωπος, αλλά ο Μεσσίας, ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο οποίος γίνεται και τέλειος άνθρωπος για την δικιά μας σωτηρία. Η Μεταμόρφωση είναι ένα σπουδαίο γεγονός στο οποίο για δεύτερη φορά παρουσιάζεται ο Τριαδικός Θεός (η πρώτη είναι κατά την Βάπτιση στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή). Ο Θεός φανερώνεται μέσα από την φωνή, ο Κύριος ο οποίος μεταμορφώνεται εν δόξη εν μέσω των δύο κορυφαίων προφητών Μωυσέως και Ηλία και το Άγιο Πνεύμα μέσα από την φωτεινή νεφέλη.

Η Θεία Μεταμόρφωση είναι μία γιορτή γεμάτη από φως. Όχι υλικό και κτιστό, αλλά από το φώς της δόξης του Θεού, το οποίο μπορούμε να δούμε από την παρούσα ζωή. Όπως το είδαν η άγιοι της Εκκλησίας μας, όσιοι και ασκητές, όπως ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, ο Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος, η Αγία Ειρήνη ηγουμένη της μονής της Χρυσοβαλάντου και σύγχρονοι άγιοι όπως ο άγιος Παΐσιος, Σιλουανός ο Αθωνίτης κ.α. Αρκεί να κάνουμε ένα. Ζώντας την ζωή της αλήθειας και της αρετής, μέσα στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησία μας.

Ο Χριστός βλέποντας την προσπάθειά μας να βαδίσουμε στο δρόμο που ο ίδιος χάραξε και μας έδειξε, μας μεταμορφώνει και μας αλλάζει. Αρκεί  να αφεθούμε με εμπιστοσύνη σε Αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε καινοί, καινούργιοι δηλαδή άνθρωποι και πλημμυρίζουμε με το φως του Χριστού γενόμενοι παράλληλα και φως του κόσμου.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.