Η πρώτη μας αναφορά στην υπόθεση της εκλογής για τη Μητρόπολη Σικάγο τελείωνε με το όνομα του νέου Μητροπολίτου του.

Τότε, ακόμα δεν είχαν γίνει τα σαράντα του μακαριστού Μητροπολίτου Ιακώβου και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο διάδοχός του, θα ήταν ο αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ.

Πολύ δηκτικά ο ίδιος την ώρα της χειροτονίας του, μίλησε για τις ανθρώπινες διεργασίες και για το θέλημα του Θεού. Όσο κι αν αυτό ακούστηκε σαν υπαινιγμός κατά του προσώπου του χειροτονητή του, είναι η αλήθεια.

Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ όταν λάμβανε το όνομά του, ως επιλογή του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και προς τιμήν του, (Ναθαναήλ είναι το όνομα και Βαρ Θολομαίο το πατρώνυμο του ιδίου Αποστόλου), ίσως ποτέ δεν θα επέτρεψε στον εαυτό του να φανταστεί αυτή τη στιγμή. Όμως ο Θεός είναι εκεί που οι άνθρωποι θέλουν να τον αντικαταστήσουν.

Στο ίδιο λοιπόν κείμενο, η προτελευταία λέξη, ήταν η λέξη Τιμόθεος. Το όνομα του αρχιμανδρίτη στον οποίον έδωσαν τις περισσότερες ψήφους οι Αμερικανοί Ιεράρχες κατά τη συγκρότηση του τριπροσώπου. Τι σημασία μπορεί να έχει αυτό όταν πέρασε τόσο καιρός από τότε, έγιναν τόσα πράγματα, διαβάσαμε τόσες υποθέσεις, ακούσαμε τόσα γεγονότα και τελικά, ο Θεός πάτησε τις ανθρώπινες διεργασίες και έστειλε στο Σικάγο Μητροπολίτη τον νεότατο εκ πάντων.

Ο Γέρων Αμερικής προσπάθησε να κάνει Σικάγου, τον Ζήλων Σεβαστιανό, έναν άγνωστο στην Μητέρα Εκκλησία κληρικό. Το προσπάθησε με κόπο, αλλά χωρίς τρόπο, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην απαξίωση τον αγαθό αυτό άνθρωπο. Στην προσπάθεια του κατάφερε να εκτεθεί με τις επιλογές και των άλλων, αφού τον δεύτερο του τριπροσώπου τον οδήγησε μετά από λίγο εκτός υπηρεσίας, ενώ τον τρίτο δύο φορές παλαιότερα τον είχε αποπέμψει από διοικητική θέση ο επίσκοπος του.

Πριν την κατάρτιση του δεύτερου τριπροσώπου γράψαμε: «Ο Σεβασμιώτατος απέδειξε για μία ακόμη φορά με το πρώτο τριπρόσωπο, ότι όλα είναι ο εαυτός του και τίποτα πιο κει. Έχει λοιπόν σήμερα τη δυνατότητα να δείξει με το νέο τριπρόσωπο ότι πραγματικά τον ενδιαφέρει η Εκκλησία και όχι ο Αρχιεπίσκοπος της». Και έκανε το δεύτερο τριπρόσωπο με τον Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Μπακάκο να λαμβάνει την πλειονοψηφία των Αμερικανικών ψήφων. Αλλά για μια ακόμα φορά ο πολυδιαφημιζόμενος σοφός φέρθηκε άσοφα.

Στην σημερινή χειροτονία του Σικάγου και κάνοντας τον δάσκαλο στον νέο του αδελφό, χρησιμοποίησε τις ποιμαντικές επιστολές και είπε στα Αγγλικά το «μηδείς Σου της νεότητος καταφρονείτω», όμως στην Σύνοδο επέμενε ότι είναι μικρός και άπειρος και δεν πρέπει να γίνει αυτός Μητροπολίτης.

Τελικά το φως του Φαναρίου έλκυσε το Άγιο Πνεύμα και εξέλεξε Ναθαναήλ τον Επανωσηφιανό, Μητροπολίτη Σικάγου. Με απόντες του γέροντες Ντένβερ και Φιλομηλίου αλλά και τους ασθενούντας Ντιτρόιτ και Τοποτηρητή Σικάγου και Μωκησού και πρωτοσύγκελλο του μακαριστού Ιακώβου, αλλά παρόντες πολλούς εκ των εν Αμερική Ιεραρχών των νεότερων Πατριαρχείων, η Θεία Χάρις κατέστησε Επίσκοπο τον εψηφισμένο Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ.

Ο νέος Μητροπολίτης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει να δώσει πολλά στον άνθρωπο. Είναι ένας κληρικός τον οποίον θα βλέπουν στη Μητέρα Εκκλησία ως δικό τους άνθρωπο, αφού έως σήμερα κανένας από τους Ιεράρχες της Αμερικής δεν είναι «βαπτισμένος» τα νερά του Βοσπόρου. Η αναφορά του Μητροπολίτη Ναθαναήλ στη χειροτονητήριο ομιλία του στο πρόσωπο του πνευματικού του πατέρα, του νεοτάτου και σχεδόν συνομηλίκου του Ιεράρχη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του φέρελπι Χριστουπόλεως Μακαρίου, είναι η απόδειξη ότι στην Αμερική θα υπάρχει ένας Μητροπολίτης που θα νιώθει την Κωνσταντινούπολη ως την μήτρα από την οποία προήλθε. Μιμούμενος τον πνευματικό του πατέρα, θα Την αγαπά και θα Την σέβεται, θα εργάζεται για Αυτήν και θα βλέπει στην Πατριαρχική Αυλή τον εκ του νέου του ποιμνίου Δευτερεύοντα Διάκονο, ως παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα εκ των Μεσοδυτικών Πολιτειών στελέχη.

Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές και ίσως αυτό θα έπρεπε να το είχαν σκεφτεί οι Φαναριώτες από πολύ νωρίτερα, ώστε να αναδεικνύουν Ιεράρχες που θα ξέρουν που είναι στον χάρτη, η Νεά Ρώμη.

Εκείνο που έχει σημασία είναι όχι ότι ένας νέος στην ηλικία Επίσκοπος εισήλθε στην ιεραρχία της τοπικής εκκλησίας της Αμερικής, αλλά το ότι αυτός ο Επίσκοπος θα μπορεί να ζει με την καρδιά του Φαναρίου.

Ένας εξ Ελλάδος, αφού γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, διαδέχεται τον επίσης εξ Ελλάδος προκάτοχο του, για να μπορεί να συνεχίσει το έργο της διακονίας του λαού του Θεού, στην πιο Ελληνική περιοχή του Νέου Κόσμου.

Τα κατά κόσμο προσόντα του και η έως τώρα εμπειρία του στα διορθόδοξα και την φιλανθρωπία, είναι ικανά δεδομένα για την πολυεύθυνο θέση του Μητροπολίτου Σικάγο. Αλλά και το ότι δεν είναι ξένος της γης, αφού στο Κοκκινοχώρι της Καβάλας ο ιδρώτας της εργασίας του έχει ποτίσει τα ελαιοκτήματα της οικογενείας του, είναι μια ακόμα ελπιδοφόρα πτυχή που δεν θα τον ξιπάσει ως πρίγκιπα τάχα της Εκκλησίας, αλλά θα τον κρατήσει δούλο των δούλων του Θεού. ΑΞΙΟΣ

Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.