Από Αθηνών έως εσχάτων, φαίνεται πως θα πάει ο επίσημα ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησιαστικής Διοίκησης, στην Ελλάδα.
 
Η Κυβέρνηση, η οποία έχει ημερομηνία λήξεως, προσπαθεί απεγνωσμένα να δώσει την εντύπωση στους ψηφοφόρους της, ότι δεν έγινε φερέφωνο του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου. Άσχετα αν με τον ίδιο νόμο που επενέβη στην Τήνο, θέσπισε και τρείς νέες θέσεις βοηθών Επισκόπων.
 
Από την άλλη μεριά, η Ιερά Σύνοδος πιεσμένη ασφυκτικά από τα μέλη της Εκκλησίας, τα ακολούθησε στο δρόμο της διαμαρτυρίας για την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου, αλλά και στην υπόθεση του μαθήματος των θρησκευτικών.
 
Είναι χαρακτηριστικό το ότι το συλλαλητήριο για τα θρησκευτικά, το οποίο θα γίνει την Κυριακή 4 Μαρτίου στα Προπύλαια, διαφημίζεται επίσημα από την Εκκλησία στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της.
 
Η υπόθεση με τη διοίκηση του πανελλήνιου προσκυνήματος της Παναγίας της Τήνου, ήταν από ότι φαίνεται η θρυαλλίδα για τον πόλεμο που κηρύχθηκε μεταξύ Ηρώδου του Αττικού και Ιωάννου Γενναδίου.
 
Οι Μητροπολίτες χωρίς δεύτερες σκέψεις, μίλησαν ξάστερα αλλά και άφησαν να εννοηθούν πολλά, στα κηρύγματά τους την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ενώ δεν ήταν λίγοι και οι υπαινιγμοί του Αρχιεπισκόπου στο γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ίδια ημέρα που η Εκκλησία έδειξε τον σεβασμό της στις αρχές, τιμώντας τον Πρόεδρο, με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Παύλου. Ο πάντα χαμηλών τόνων Αρχιεπίσκοπος σήκωσε το γάντι και έγραψε με σκληρή γλώσσα στον Υπουργό Παιδείας. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, ξέρουν ότι έδειξε πως ήταν απολύτως άβολα, ανάμεσα σε Φίλη και Γαβρόγλου σε εκδήλωση την περασμένη Τρίτη.
 
Η Εκκλησία θα υποστεί αμείλικτο και βρώμικο πόλεμο από τους ιδεοληπτικούς συγκροτούντες την πλειοψηφούσα πλευρά της συγκυβέρνησης. Αυτό φάνηκε από τις θέσεις στις οποίες έλαβαν οι ομιλητές, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την Τήνο. Βέβαια ο Αρχιεπίσκοπος έχει έναν άσσο στο μανίκι του. Δεν είναι άλλος από την δημόσια δέσμευση της συγκυβερνώσης μειοψηφίας, ότι μπορεί να ρήξη την Κυβέρνηση με ένα νεύμα του Αρχιεπισκόπου. Και έδωσε άμεσα δείγμα υπακοής μη ψηφίζοντας την επίμαχη τροπολογία.
 
Κληρικοί με ιδιαίτερη άνεση οικειοποιήθηκαν την φράση του Μίκη Θεοδωράκη περί αριστερόστροφου φασισμού και ξεσπάθωσαν εναντίον της κυβερνήσεως. Με αποδείξεις πλέον οι Ιεράρχες θα πολεμήσουν δίπλα στον αγανακτισμένο και πεινασμένο λαό. Άλλωστε τα γραφεία Υπουργών και Δημάρχων δεν είναι προσβάσιμα στους εξαθλιωμένους Έλληνες. Αντίθετα τα όμοια των Ιεραρχών είναι ανοιχτά και προσπαθούν να μην φεύγει από αυτά τουλάχιστον κανείς πεινασμένος. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η κυβέρνηση έριξε τις μάσκες και έδειξε το απολυταρχικό της πρόσωπο και στα εκκλησιαστικά θέματα.
 
Δύο πράγματα δεν θα πρέπει να ξεχνάνε όμως οι κυβερνητικοί. Πρώτον ότι όποιος τα έβαλε με την Eκκλησία είχε κακό τέλος και δεύτερον ότι το νεότευκτο ελληνικό κράτος δεν μπορεί να παραβγεί με την γηραιά Εκκλησία. Το ένα δεν έγινε ακόμα 200 χρόνων η άλλη έχει περάσει τα 2000.
 
Παρά το ότι έχουν δουλέψει αρκετά τόσα χρόνια για την απαξίωση της Εκκλησίας, κάποιος θα πρέπει να θυμίσει στον κύριο Πρωθυπουργό μια φράση που είπε σε προκάτοχό του, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ.
 
Η παλαιότερη προτροπή του δευτέρου τη τάξη Ιεράρχου προς τον Αρχιεπίσκοπο, φαίνεται ότι θα γίνει πράξη.

Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.