Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για το μάθημα των θρησκευτικών αλλά και της υποχρεωτικότητας αυτού στη δημόσια εκπαίδευση, εμφανίστηκε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων άρτι αφιχθείς από τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου. Ο κ. Παντελεήμων συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους 57 ιεράρχες που τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Πολιτεία για το μάθημα των θρησκευτικών, στην ψηφοφορία που ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Δύο ιεράρχες τάχθηκαν κατά, ενώ υπήρξαν δύο άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό.

O Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων  επί του θέματος είπε καταρχήν πως «ο διάλογος αρχίζει από μηδενικής βάσης, ούτως ώστε τα παιδιά μας να μαθαίνουν υγιώς περί την πίστη αλλά και η εκκλησιαστική μας εκπαίδευση να είναι τέτοια που θα δημιουργηθεί ένας κύκλος σπουδών διετούς φοιτήσεως, ένα μεταλυκειακό τμήμα για αυτούς που θα θέλουν να γίνουν κληρικοί, με αποτέλεσμα να εντρυφούν μέσα στη θεολογία της εκκλησίας μας, στη λειτουργική και στην ποιμαντική και από εκεί και μετά όποιος θέλει να ακολουθήσει και άλλες σπουδές στο πανεπιστήμιο και στη Θεολογική Σχολή να μπορεί επίσης.

Στην ερώτηση για αν θα πρέπει το μάθημα των θρησκευτικών να είναι υποχρεωτικό ο κος Παντελεήμων αποκρίθηκε ως εξής: «Εμείς που τα διδαχτήκαμε δεν πήραμε κάτι; Δεν μάθαμε κάτι; Σήμερα βλέπουμε ότι οι γονείς στο σπίτι δεν έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν πολύ με τα παιδιά τους. Δεν πρέπει τα παιδιά μας να μάθουν υγιώς περί την πίστη; Αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το σχολείο, εξαρτάται και από τους γονείς, εξαρτάται και από τους καθηγητές, εξαρτάται από όλους μας. Εγώ θα ήθελα να εκφράσω και ένα παράπονο το οποίο οι άνθρωποι μας βέβαια το κάνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από χριστιανούς γονείς του μαθήματος των θρησκευτικών, γιατί; Για να μην έχουν τα παιδιά ένα μάθημα παραπάνω ας το πούμε έτσι στην πλάτη τους, για να έχουν χρόνο περισσότερο να διαβάζουν τα μαθήματα της κατεύθυνσης που θα δώσουν εξετάσεις για να περάσουν στο πανεπιστήμιο, όμως εκεί δεν αφήνουμε ένα κενό; Και όταν υπάρχουν πνευματικά κενά μέσα μας αυτά θέλουν κάλυψη, ποιος θα καλύψει  το πνευματικό κενό των παιδιών μας;

Εμείς αγωνιούμε για το αύριο, για το σήμερα των παιδιών μας, ωραία θα περάσουν στο πανεπιστήμιο, αυτές οι εξετάσεις είναι οι πιο εύκολες της ζωής, οι άλλες εξετάσεις που θα έρθουν στη ζωή εκείνες με τι εφόδια θα τις περάσουμε; Θεωρώ ότι ένα από τα εφόδια είναι και το μάθημα των θρησκευτικών, είναι το μάθημα της πίστεώς μας και αυτό πρέπει να το διδάσκουμε και αν θέλετε ας μην είναι όπως όλα τα άλλα μαθήματα, βέβαια θα έχει τη μοριοδότησή του, θα έχει τους βαθμούς αλλά όμως έχει και άλλο πνεύμα. Και όταν ένας καλός θεολόγος καθηγητής ξέρει αυτό να το διδάξει σωστά και όχι για να περάσει η ώρα, τότε πολλά μπορεί να προσφέρει στη ζωή ενός παιδιού σε όποια βαθμίδα της εκπαίδευσης και αν βρίσκεται».

Ευχή του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής είναι ο διάλογος αυτός να έχει αίσιο τέλος.

Γράφτηκε από τον/την xronos.gr

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.