Ρεπορτάζ: Γρηγόριος Κοτζαμάνης, Φωτογραφίες: Ευστράτιος Μακροδούλης

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και συμμετοχή πλήθους πιστών από την Λέσβο αλλά και από όλη την Ελλάδα , πραγματοποιήθηκαν το διήμερο Σάββατο 21/04 και Κυριακή 22/04/2018 οι εκδηλώσεις για την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Μανταμάδο της Λέσβου.

Από τα μέσα της εβδομάδας χιλιάδες πιστών συνέρρεαν στον Πανίερο Προσκύνημα του Ταξιάρχου Μιχαήλ για να ευχαριστήσουν και να ασπαστούν την θαυματουργή εικόνα του. Νέοι, ηλικιωμένοι, νεογέννητα, παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας όλοι ήταν εκεί για να εκπληρώσουν το τάμα προς τον Ταξιάρχη ακόμα και με τα πόδια όπως συνηθίζεται από τους κατοίκους του νησιού να πηγαίνουν με τα πόδια διανύοντας πολλά χιλιόμετρα. Πολλοί κατά χιλιάδες που έφτασανμε τα πλοία γραμμής από Πειραιά και Καβάλα περπάτησαν πάνω από 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης για τον Μανταμάδο.

Στις 10:00 περίπου το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η περιφορά του ταύρου και το τεμάχισμα του όπως και το τεμάχισμα κατσικιών, προβάτων κτλ όπου όλο το βραδύ μαγειρευόταν στα μεγάλα καζάνια το παραδοσιακό κισκετς, το όποιο και μοιράστηκε στους πιστούς την Κυριακή μετά και την ευλογία.

Στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου 21-04-18 πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβένων κ. Δαβίδ και συγχοροστατούντων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου και του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου συμπαραστατούμενοι από τους Πρωτοσυγκέλους της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης π. Νικόδημο Κουτσαμπάση, της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης π. Ιακωβο Καραμούζη, της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως π. Χρυσόστομο Μπένο και πλειάδας ιερέων από την Λέσβο και από όλη την Ελλάδα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που δέχθηκαν την προσκλησή του και τους παρουσίασε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ολοκληρώνοντας την προσλαλιά του με εγκάρδιες ευχές προς άπαντας. Αμέσως μετά έδωσε τον λόγο στον χοροστατούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ όπου εκήρυξε τον θείο λόγο μιλώντας για την Ανάσταση και το Φως του Χριστού κλείνοντας με την ευχή να επιστρέψουν πίσω οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας.

Στις 7:30 το πρωί τις Κυριακής πραγματοποιήθηκε ο όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και αμέσως μετά στις 09:00 ακολούθησε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου και συλειτουργούντων των προσκεκλημένων Αρχιερέων Σερρών κ. Θεολόγου, Ζιχνών κ. Ιεροθέου, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, Γρεβενών κ. Δαβιδ και του οικείου ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου.

Τον πανηγυρικό θείο λόγο της ημέρας εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως και έγινε λίαν αγαπητός στο νησί από τα πύρινα κηρυγματά του τα τελευταία τρία χρόνια. Φέτος ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος αναφέρθηκε εκτός των άλλων και για την γείτονα

χώρα μετά τα θερμά επεισόδια που εκτυλίσονται στον Αιγαίο και παρακάλεσε να μην χρειαστεί ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ να βγάλει το ξίφος του και να προστατεύσει την χώρα μας σε μία δύσκολη στιγμή αλλά ο Θεός είναι δίπλα μας και σκεπάζει και προστατεύει αυτή την πατρίδα των Αγίων και των Μαρτύρων.

Στις 11:45 τελέστηκε η λειτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αρχαγγέλου γύρω από το Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου όπου τον παρακολούθησε χιλιάδες κόσμου αλλά και η πολιτική, στρατιωτική ηγεσία όπως επίσης και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

Μετά το πέρας της Λιτανεύσεως εψάλλε τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτη Σερρών και Μυτιλήνης Πορφυρίου του εκ Μανταμάδου και στο τέλος ευλογήθηκαν τα εκ σφαγίων καθιερωμένα εδέσματα.

Τελετάρχης όλων των ιερών ακολουθιών το διήμερο της Πανηγύρεως ήταν ο Προ’ι’στάμενος του Ιερού Προσκυνήματος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευστράτιος Δήσσος. Μαζί του ήταν ο συνεφημέριός του π. Χρήστος Τσιμτσηδέλλης όπου και οργάνωσαν άριστα όλη την πανήγυρη.

Την Κυριακή στην θεια λειτουργία και λιτανεία βρέθηκαν Αντιπερειφεριαρχες, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Λέσβου, περιφερειακοί σύμβουλοι, Διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, Βουλευτές του νομού Λέσβου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κος Γ. Καρατζαφερης κ.α.

Την λιτανεία συνόδευε η μπάντα της 98 ΑΔΤΕ και τιμητικό στρατιωτικό άγημα της μονάδας του Μανταμαδου. Ενώ το ομοίωμα της εικόνας του Ταξιάρχη σήκωσαν και φέτος άνδρες αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.

Στο Μανταμάδο όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβίωσε και η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη, ο ρόλος της οποίας υπήρξε καίριος για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας, με τους μικροπωλητές να συγκεντρώνονται στον περίβολο του μοναστηριού.

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων (14 μέρες μετά το Πάσχα)και η μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα προσελκύει πλήθος πιστών. Ο Ταξιάρχης Μανταμαδου εορτάζει και στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Λέσβου.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.