Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

Σάββατο μεσημέρι και σε μια βόλτα στην πόλη μας, συναντήσαμε τον Μητροπολίτη να φροντίζει με ιδιαίτερη αγάπη, το πάρκο που αγκαλιάζει την Ιερά Μητρόπολη.

Ευαίσθητος για τα φυτά και τα ζώα, λεπτός και ευγενικός στους τρόπους, δραστήριος, απλός και καταδεχτικός, αεικίνητος, τελειομανής, καλαίσθητος, αλλά και πολύ μοναχικός.

Ένας πεφωτισμένος Ιεράρχης, με σύγχρονες ιδέες και ανθρώπινες απόψεις.

Η σύντομη συνομιλία μας για τις κοινές οικολογικές ανησυχίες, μας οδήγησε σε μια πολλή σημαντική κουβέντα στα γραφεία του, με τον αγαπητό Μηχαλάκη, να συνεχίζει την φροντίδα των ατελείωτων χώρων του θαυμάσιου Μητροπολιτικού κτίσματος.

Μάρτιος του 2009 και η Κως ζει την δική της Εκκλησιαστική Άνοιξη. Ένα Θείο Δώρο, ήλθε να ξαναζωντανέψει τις Εκκλησίες, την Ιερά Μητρόπολη και να αγκαλιάσει με πατρική στοργή το Ιερατείο και τον λαό. Στις 8 Μαρτίου, ο κατά κόσμο Φίλιππος Διακοπαναγιώτης, Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ, χειροτονείται ως Επίσκοπος Κώου και Νισύρου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, μαζί με τον πνευματικό του πατέρα Επίσκοπο Κάσσου και Καρπάθου Αμβρόσιο. Η Ορθόδοξη, Εκκλησιαστική και Μοναστική κοινότητα, εκτιμώντας την δραστηριότητα, το ακέραιο του χαρακτήρα του και το σχετικά νεαρό της ηλικίας του, τον έστειλε στο νησί μας. Ο Μητροπολίτης κ. κ. Ναθαναήλ, ήρθε για να βάλει τάξη, να προσφέρει αισθητική και να ξαναζωντανέψει κλήρο και εκκλησίασμα.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα απολογισμό των γνωστών ήδη πεπραγμένων του, αλλά η ταπεινή του παρουσία, μας άφησε να τοποθετηθούμε και να τα θυμηθούμε εμείς.

Έτσι από την πρώτη μέρα, ο Μητροπολίτης μας ανακαίνισε Εκκλησίες και Εξωκλήσια, χειροτόνησε ιερείς, αντικαθιστώντας με νέο αίμα τους ήδη υπερήλικες ή εκδημήσαντες εις Κύριο κληρικούς. Χρησιμοποίησε τα έσοδα από τα παγκάρια των Εκκλησιών, για να προσφέρει τροφή και ρούχα, μέσω και της Αγαθοεργού Αδελφότητας, που επανίδρυσε. Καθιέρωσε καθημερινό συσσίτιο στους ενδεείς, έδωσε ζωή στο γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και ιδιαίτερη φροντίδα στο Γηροκομείο. Οργάνωσε τακτικές επισκέψεις στο Νοσοκομείο και στις Φυλακές, επανίδρυσε τα Κατηχητικά Σχολεία για μικρούς και μεγάλους, καθώς την Βυζαντινή χορωδία και την Σχολή Αγιογραφίας. Τέλος ο άξιος ποιμενάρχης έφτιαξε ένα κόσμημα που θα το χαίρονται πάντα οι Κώοι, όπως και όλα τα έργα του.

Αυτό είναι το Εκκλησιαστικό Μουσείο στην παλιά Μητρόπολη, όπου συνέχισε την προσπάθεια του άξιου προκατόχου μακαριστού Μητροπολίτη Ναθαναήλ Δικαίου, να διασώζει τους Εκκλησιαστικούς θησαυρούς, όπως ιστορικές Εικόνες και πολύτιμα αντικείμενα, καθώς και Ιερά Άμφια.

Επιμένοντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, απάντησε με τον συνήθη λιτό αλλά μεστό του λόγο.

Ε. Σεβασμιότατε, κλείνετε οκτώ ολόκληρα χρόνια στην Ιερή σας Αποστολική Διακονία, ως Επίσκοπος στο νησί μας, τι αποκομίσατε;

Α. Κυρίως την αγάπη και τον σεβασμό, μαζί με την αναγνώριση του έργου της Εκκλησίας μας, ελπίζω.

Ε. Μιλώντας για προσκυνηματικό τουρισμό, τον οποίο θέλει να προωθήσει και ο Δήμος τι εννοείτε;

Α. Ο προσκυνηματικός τουρισμός, πάντα υπήρχε γιατί οι άνθρωποι τακτικά επισκέπτονται Μοναστήρια, παλαιά Εξωκλήσια και Εκκλησίες με θαυματουργές Εικόνες, ταξιδεύοντας για αυτό το λόγο. Στην σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλα, για αυτό και στηρίζουμε τον προσκυνηματικό τουρισμό. Μια μορφή στήριξης είναι και η έκδοση του πρώτου μεγάλου χάρτη με τα προσκυνήματα, αλλά και ενός δευτέρου, που με την αρωγή της Περιφέρειας, εκδώσαμε και έχει τις Βυζαντινές διαδρομές. Επίσης χρήσιμες πληροφορίες βρίσκονται στο βιβλίο της Εκκλησιαστικής ιστορίας, που βγάλαμε τελευταία με την χορηγία του Δήμου μας. Επί τη ευκαιρία ευχαριστώ την Περιφέρεια και τον Δήμο για την αρωγή τους.

Ε. Ας περάσουμε σε άλλη ερώτηση, που είναι και μια από τις ερωτήσεις του ποιμνίου σας.

Τι θα κάνετε με τις κενές θέσεις των ιερέων, κυρίως στις Εκκλησίες των χωριών;

Α. Προσπαθώ να τις καλύπτω, αφήνοντας ένα ιερέα, αντί για τρεις σε κάθε ενορία της πόλης. Έτσι θα πηγαίνουν όλοι εναλλάξ, διότι μου είναι αδύνατον να μην αφουγκρασθώ τα προβλήματα των υπερήλικων ιερέων ή αυτών που αντιμετωπίζουν οικογενειακά θέματα και να μην τους συμπαρασταθώ, δίνοντας τους άδεια.

Ε. Ένα άλλο ερώτημα σήμερα είναι η μόρφωση και η επιμόρφωση των ιερέων.

Α. Για την επιμόρφωση των ιερέων, δεν υπάρχουν πια τα παλιά πληρωμένα Εκκλησιαστικά προγράμματα, για μετεκπαιδεύσεις σε άλλες Ιερατικές Σχολές. Όμως εδώ υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη, κάνουμε μια φορά το μήνα Ιερατικές Συνάξεις, όπου λύνουμε προβλήματα, απορίες και ό,τι άλλο ζήτημα απασχολεί τον κάθε ιερέα. Όσο για μορφωμένους και μη ιερείς, όλοι σήμερα είναι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Ε. Που βρίσκονται σήμερα τα έσοδα του παγκαριού των Εκκλησιών και πως διατίθενται;

Α. Ακολουθούν την κατάσταση της κρίσης και συρρικνώνονται, αλλά εμείς εξακολουθούμε να τα διαθέτουμε στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, βοηθώντας η ζωή τους να είναι αξιοπρεπής. Πέρα από την συντήρηση των Ιερών Ναών, η Εκκλησία εκτός από Πνευματικό έργο, προσφέρει και φιλανθρωπικό και μέσω της Αγαθοεργού Αδελφότητας, σε άτομα που έχουν ανάγκη, καθώς στο Νοσοκομείο και στη Φυλακή ή όπου αλλού μας ζητηθεί.

Ε. Το συσσίτιο ήταν μια καινοτομία που ανακούφισε πολύ κόσμο, πόσοι ευεργετούνται από αυτό;

Α. Ο αριθμός αυξομειώνεται πότε στους 350 ή 400. Πέραν των ατόμων που έρχονται καθημερινά στο χώρο γύρω από το Γηροκομείο και παίρνουν το ψωμί και το φαγητό τους, υπάρχουν άλλα 100 περίπου άτομα, που παίρνουν τρόφιμα συγκεντρωμένα από την Ιερά Μητρόπολη, και τα μαγειρεύουν οι ίδιοι. Εμείς ανεξαρτήτως χρώματος, Θρησκείας ή φυλής, προσφέρουμε καθημερινή βοήθεια, όπως και στους περαστικούς που έρχονται στην Ιερά Μητρόπολη.

Ε. Για όλη αυτή την προσπάθεια σας, στο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, έχετε με την Πολιτεία, την Περιφέρεια και τον Δήμο, καλή συνεργασία;

Α. Ναι, έχω με όλους καλή συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τον Δήμο, για αυτό το δύσκολο έργο. Η κάθε περίπτωση του ανθρώπινου πόνου είναι διαφορετική, καθώς και η κάθε ανάγκη του. Άλλη έχει ο άστεγος, άλλη ο επαίτης, άλλη ο φυλακισμένος, άλλη ο ασθενής, άλλη ο πάμφτωχος ή ο μετανάστης, για αυτό δεν γίνεται να διατυμπανίζουμε ό,τι κάνουμε.

Ε. Μας λέτε δηλ Σεβασμιότατε, ‘να μην γνωρίζει η αριστερά χειρ, τι κάνει η δεξιά μας’;

Α. Ακριβώς, όπως το είπατε χρειάζεται διακριτικότητα στις ανθρώπινες ανάγκες.

Ε. Τι θέση παίρνετε για το προσφυγικό (χοτ σποτς) –hot spots;

Α. Η Ιερά Μητρόπολης, πήρε σαφή θετική θέση ώστε να συγκεντρωθούν εκείνο το καλοκαίρι από το λιμάνι όλοι οι πρόσφυγες, σε ένα ασφαλές μέρος. Μάλιστα παραχώρησε ένα Μητροπολιτικό οικόπεδο, δίπλα σε εκείνο του κ. Ν. Κανταρτζή, αλλά η λύση αυτή δεν εγκρίθηκε και δεν υλοποιήθηκε.

Ξέρετε κ. Αγρέλλη, άλλος ο ρόλος της Πολιτείας, άλλος της Περιφέρειας, άλλος του Δήμου. Η Πολιτεία έχει τους κυβερνήτες της, η Περιφέρεια τον Περιφερειάρχη και ο Δήμος τον Δήμαρχο. Για αυτό δεν γίνεται η Εκκλησία, να εμπλέκεται στο έργο και στις αποφάσεις τους. Οι εξουσίες είναι διακριτές και ανεξάρτητες, όπως στην Δικαιοσύνη και στο Στρατό.

Η Εκκλησία μπορεί μόνο να πει τη γνώμη της, άλλοι αποφασίζουν για όλα.

Ε. Σεβασμιότατε προσπαθήσατε να ανακαινίσετε πολλά ερειπωμένα, ιστορικά Εξωκλήσια που ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης, καθώς και παλιούς Ιερούς Ναούς, που χρειάζονταν αναπαλαίωση. Πως είναι η σχέση και η συνεργασία σας σε αυτή σας την προσπάθεια, με την Αρχαιολογική Υπηρεσία;

Α. Η σχέσεις μου με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στα κεντρικά της Ρόδου με την Διευθύντρια Αρχαιολόγο κ. Μάνια Μηχαηλίδου, είναι άριστες. Ωστόσο καθημερινά συναντώ προβλήματα, με την εδώ Αρχαιολογική Υπηρεσία, που γίνεται τροχοπέδη στο έργο μου.

Δεν μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ικανοποιητική συνεργασία, στην συντήρηση της Εκκλησιαστικής, Θρησκευτικής και ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που προσπαθούμε να συνεχίσουμε, να διασώσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Με εκπλήσσει γιατί φέρνουν συνεχώς εμπόδια στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και αφήνουν μέσα στην αδιαφορία, τόσους σημαντικούς Αρχαιολογικούς χώρους, όπως για παράδειγμα την παλαιοχριστιανική Βασιλική, απέναντι από το Αρχαίο Ωδείο, που είναι μέσα στα σκουπίδια και στη βρωμιά.

Ε. Έχετε αντίρρηση για την μόρφωση των προσφυγόπουλων;

Α. Κανένας και προπάντων η Εκκλησία, δεν θα απαγορέψει σε κανέναν και ιδίως στα μικρά παιδιά να μορφωθούν. Φτάνει η δυνατότητα των παιδιών στην μόρφωση τους να γίνεται με την δέουσα αξιοπρέπεια, σεβασμό και χωρίς προβλήματα, ώστε να μην πληγωθεί η προσωπικότητα των παιδιών, είτε από το Σχολικό μπούλιγκ, είτε από ρατσιστικά ιδεολογικά κατάλοιπα.

Ε. Πως βλέπετε σήμερα την μόρφωση και τον τρόπο ζωής, της νεολαίας μας;

Α. Η προσπάθεια που κάνουν οι εκπαιδευτικοί, είναι σημαντική και πρέπει να τους βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο τους. Προσφέρουν πολύ περισσότερα από όσο πρέπει να δίνει η Πολιτεία, η οποία σήμερα απαξιώνει τον πολιτισμό, την ιστορία και την Θρησκεία μας.

Ο εκπαιδευτικός, είναι φύλακας άγγελος αυτών των διαχρονικών αξιών και θα πρέπει εκτός από τα κίνητρα να επιβραβεύεται για το δύσκολο έργο του. Πρέπει να δώσουμε αγάπη στα παιδιά, αλλά και οι γονείς για να γίνουν αποδέκτες αγάπης πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή και φροντίδα στα παιδιά τους. Πρέπει να δώσουμε αγάπη στα παιδιά, για να πάρουμε αγάπη. Η νεολαία σήμερα είναι έξυπνη, αλλά κινείται στους ρυθμούς της τεχνολογίας.

Ε. Υπάρχουν διάφορες αιρέσεις και αιρετικοί, που προσπαθούν να προσηλυτίσουν είτε μοιράζοντας φυλλάδια, είτε προσεγγίζοντας τους πιστούς με τα δικά τους πιστεύω.

Πως τους αντιμετωπίζει η Εκκλησία μας;

Α. Καταρχήν, η Εκκλησία μας προσεύχεται για τους αιρετικούς και για όσους έφυγαν από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική αγκαλιά. Ωστόσο ενημερώνει με δικά της φυλλάδια και κηρύγματα τους πιστούς της, ώστε να μην παρασύρονται από τις αιρετικές ιδέες και να ζουν στην απάτη. Όμως ο Χριστός είπε, ‘όποιος θέλει ας με ακολουθήσει’, για αυτό όποια πίστη ή Θρησκεία, στερεί την ελευθέρια του ανθρώπου στις διάφορες φάσεις της ζωής του, δεν είναι αληθινή.

Ε. Διανύουμε την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και κάθε χρόνο έρχεται ένας Πνευματικός Αγιορείτης, κυρίως για το Ιερό Μυστήριο της Μετάνοιας και της Εξομολόγησης, εφέτος περιμένουμε κάποιον;

Α. Δυστυχώς ο πατήρ Δαυίδ τακτικός εξομολόγος στην Κω, κοιμήθηκε. Ωστόσο περιμένουμε τον Πνευματικό πατέρα Τύχωνα, ο οποίος προσεύχεται και μονάζει στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, του Αγίου Όρους. Όμως έχουμε και εδώ και στην Νίσυρο ικανούς κληρικούς Πνευματικούς, για όποιο πιστό θέλει να εξομολογηθεί και στην συνέχεια να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων.

Ε. Έχετε οργανώσει μια ενημερωτική ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, παράλληλα το έργο σας συχνά το καταγράφουμε στην έντυπη και διαδικτυακή εφημερίδα ‘Βήμα της Κω’ του κ. Φαίδωνα- Γεωργίου Ιωαννίδη, καθώς και στην διαδικτυακή εφημερίδα ‘Aegeanews’ του κ. Γιάννη Κιάρη.

Επειδή έχετε εντρυφήσει και ως δημοσιογράφος, σκέπτεστε μελλοντικά να ενημερώνετε το ποίμνιο σας με ένα φυλλάδιο ή μια εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και γιατί όχι και με ένα ράδιο-τηλεοπτικό σταθμό, όπως γίνεται και σε άλλες Μητροπόλεις;

Α. Χωρίς να αυτό προβαλλόμεθα κ. Αγρέλλη, καλό θα ήταν το έργο και η Κατήχηση της Εκκλησίας, να περνούσε και σε άλλα μέσα, άλλα με την οικονομική συγκυρία της κρίσης είναι δύσκολο, διότι ό,τι ξεκινήσουμε θα πρέπει να το συνεχίσουμε και όχι να το διακόψουμε στη μέση. Όμως αν είναι να αποστερήσουμε από το φιλανθρωπικό μας έργο, ένα μεγάλο κεφάλαιο, δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν θα επέτρεπα να πεινάει κάποιος και η Ιερά Μητρόπολη, να στήνει ενημερωτικούς σταθμούς και διάφορα έντυπα.

Ε. Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε Σεβασμιότατε, τι απαντάτε σε όλους όσους σας επαινούν και σε όσους τυχόν σας μέμφονται.

Α. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τους ανθρώπους, την κοινωνία γενικά και το ποίμνιο μου. Παρόλα αυτά, δεν είμαι ευχαριστημένος από τον ίδιο τον εαυτό μου, γιατί δεν έχω φθάσει ακόμη να ολοκληρώσω και να επιτελέσω όπως θέλω, τέλεια τα καθήκοντα μου. Όμως είμαι ευγνώμων, για τις εκδηλώσεις αγάπης της κοινωνίας της Κω και της Νισύρου.

-Σεβασμιότατε, σας ευχαριστούμε πολύ, για την τιμή που μας κάνατε να συζητήσουμε.

-Και εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους, την ευλογία του Χριστού μας και ευλογημένη Μεγάλη Σαρακοστή. Και μην ξεχνάτε, η Ιερά Μητρόπολης είναι πάντα ανοιχτή και φιλόξενη για όλους.

Γράφτηκε από τον/την aegeanews.gr

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.