Ο θυμόσοφος λαός μας, αυτό τον όρο χρησιμοποιεί όταν αναγνωρίζει ότι κάποια πράγματα γίνονται για να γίνουν και απλά να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν προβλήματα.
 
Οι πιο ευφάνταστοι σεναριογράφοι, δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολεμικά έργα σαν κι αυτά που παίζονται στο θέατρο του παραλόγου, που ακούει στο όνομα «πεδίο μάχης Προμπονά».
 
Ο μακαρίτης Δημήτριος Προμπονάς δεν ήταν δυνατόν να φανταστεί ότι η πίστη του στον Θεό, όπως την έμαθε από τον πατέρα και τη μάνα του, η ευλάβεια τους στους Αγίους και ο σεβασμός του στα ιερά και τα όσια της φυλής μας, θα έφερνε αντιμέτωπους Φανάρι και Πλάκα, Πατριάρχη και Αρχιεπίσκοπο.
 
Θα πρέπει οι εκκλησιαστικοί παράγοντες να έχουνε τη συνείδηση ότι δεν είναι δικτάτορες και να ενεργούν με κατανόηση στην άγνοια και στην αδυναμία του λαού, να μπει στη λογική της εκκλησιαστικής διοίκησης.
 
Αν την εποχή που έπρεπε οι τότε παράγοντες της Αρχιεπισκοπής δεν έκαναν νταΐλίκια, στο Φανάρι ούτε θα ξέρανε ποιος είναι ο Προμπονάς, το κτήμα του και ο τριμάρτυρος ναός του Αγίου Γεωργίου.
 
Αφού τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν έτσι, κάποιος θα πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό. Δεν μπορεί ούτε οι Βλαταδινοί να ενεργούν με διάθεση επιβολής των κατ’ αυτούς νόμιμων, ούτε η Αρχιεπισκοπή να τρέχει πίσω από τα γεγονότα τα οποία προκάλεσε.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις κληρικοί της Αρχιεπισκοπής σφράγισαν το ναό και αντί της Σταυροπροσκυνήσεως να λειτουργήσουν όλοι μαζί αδελφωμένοι, λες και υπήρχαν χιλιάδες πιστών να εξυπηρετηθούν, στήθηκε έξω από το ναό θυσιαστήριο και τελέστηκε η θυσία.
 
Σήμερα, ο Ηγούμενος Επίσκοπος Αμορίου θα είναι στην Κωνσταντινούπολη για να ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο. Θα ήταν βέβαια καλύτερα πριν συμβεί αυτό, να είχε επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, να του εκθέσει τα δεδομένα και να ζητήσει, σύμφωνα με το νόμο, την ευλογία αναγνωρίσεως του μετοχίου του.
 
Στο πράγματα έτσι όπως εξελίχθηκαν δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο ο λαός. Αν οι περίοικοι του ναού ενδιαφέρονται πραγματικά για τη λειτουργία του, πρέπει να επισκεφτούν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και να του ζητήσουν είτε να υποχωρήσει αποδεχόμενος τα τετελεσμένα, είτε προσωρινά έως της εκβάσεως των δικαστηρίων να ανεχθεί την λειτουργία του ναού από τους κληρικούς της Μονής, προστατεύοντας τον εαυτό του με τον όρο να μη λειτουργήσει ή ιεροπράξει σε αυτόν, κανένας επίσκοπος.
 
Αν όπως σύμφωνα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, επιληφθεί ο κυρίαρχης και ορίσει εκκλησιαστικό ανακριτή για τις ιεροπραξίες στον ναό του Προμπονά, τότε οι φόβοι μας μπορεί να γίνουν πραγματικότητα.
 
Δεν είναι έργο ιερωσύνης, μηδέ εκκλησιαστική πρακτική, η τροφοδότηση των αντιθέτων της Εκκλησίας με υλικό σαν και αυτό το οποίο προβάλετε από αυτήν τη διένεξη.
 
Η Ελλαδική Εκκλησία έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί ότι στην δικαιοδοσία της, έπηξε θυσιαστήριο εν Ελλάδι η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Οι Μητροπόλεις Κηφισίας και Μεγάρων έχουν άλλωστε Πατριαρχικούς ναούς, χωρίς να είναι αυτό πρόβλημα. Ο κίνδυνος προέρχεται από απερίσκεπτους Ελλαδίτες που υψώνουν ναούς με κρεμμυδωτούς τρούλους και σε λίγα χρόνια θα δούμε να περιφέρονται και Έξαρχοι ή Μητροπολίτες με τα διάσημα εξουσίας τους επί του εν Ελλάδι ποιμνίου τους.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ελλαδική Εκκλησία στάθηκαν στο ύψος τους σε μεγάλα γεγονότα όπως η Σύνοδος της Κρήτης και αλλού. Ας μην δίνουμε χαρά λοιπόν στους ενάντιους με το να μας βλέπουν στα δικαστήρια μεταξύ μας.
 
Ο Πατριάρχης μας, ας κάνει αγάπη και να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά με πράγματα γνωστά, άλλα επικίνδυνα όταν επαναλαμβάνονται σε τέτοιες ώρες. «Όλος ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι η Μητέρα Εκκλησία του είναι η Κωνσταντινούπολις. Το Αυτοκέφαλο, που εδόθη το 1850, δεν ήταν δυνατόν ως θεσμός να αποκόψει τους πνευματικούς ιερούς δεσμούς που συνδέουν τον ελληνικό λαό με την μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Είμαστε μια οικογένεια, από την Κρήτη μέχρι το Διδυμότειχο, μέχρις εδώ. Όλοι αποβλέπουμε και έχουμε ως σημείο αναφοράς το Πατριαρχείο μας, την Κωνσταντινούπολη».
 
Ναι Παναγιώτατε είμαστε μία οικογένεια, αλλά δεν χρειάζεται να διαπληκτιζόμαστε και να φτάνουμε στα άκρα για τα κληρονομικά.
Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.