Ο Mητροπολίτης Ανδρέας από το Δελβινάκι γεμάτος ιερά οργή και αγανάκτηση έγραψε προς την Σύνοδο, εγκαλώντας τον Πρόεδρό της, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Μητροπολίτη της πρωτευούσης, για την φερόμενη ως δημόσια δήλωση του, ότι έχει δώσει επισήμως σε εκλεκτούς του, το «χρίσμα» για τις Μητροπόλεις Σταγών και Φιλίππων.

Βέβαια δεν του διάβασαν σωστά τις δηλώσεις και γράφει για χρίσμα, ενώ δεν είναι έτσι.

Πολύ εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η απάντηση του Αρχιεπισκόπου στην ερώτηση για την πλήρωση των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, δεν συνιστά υπόδειξη. Είναι μια διαπίστωση και μόνο, που θα μπορούσε να γίνει για κάθε ενδιαφερόμενο για εκλογή του στον τρίτο βαθμό της Ιεροσύνης.

Ο άγιος Αθηνών, κάθε φορά που χρησιμοποιεί το Συνοδικό του γραφείο του διαβάζει «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος», οπότε πάντα, ακόμα και αν προτείνει ή αποκαλύπτει την πρόθεση ψήφου του, περιμένει εξ οικείων τα βέλη.

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας γράφει στην επιστολή για την πρακτική των Αρχιεπισκόπων να υποδεικνύουν προεκλογικά τον εκλεκτό τους. Και διερωτόμαστε γιατί Άγιε Κονίτσης τόσα χρόνια σιωπούσατε; Εφόσον κατά τα λεγόμενα σας ανέκαθεν ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, είτε τηλεφωνικά, είτε με πρόσκληση στο γραφείο του έδιδε το λεγόμενο «χρίσμα». Τότε δεν ήτανε προσβολή κατά του Αγίου Πνεύματος;

Μήπως πίσω από την επιστολή κρύβονται κάποιοι άλλοι, που χρησιμοποίησαν το σύστημα και εξελέγησαν σε θρόνους ζηλευτούς, αλλά τώρα μιλούν για εν αγίω Πνεύματι εκλογή;

Πάντως, παρά την ψυχροπολεμική κατάσταση, πιστεύουμε ότι η Ιεραρχία με ψυχραιμία θα κατευνάσει τα πνεύματα χωρίς αίματα και με την συμβολή του Παρακλήτου Πνεύματος, θα εκλεγούν έμπειροι και ώριμοι κληρικοί, που αναλώθηκαν στην διακονία του λαού του Θεού, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είναι άξιοι και ικανοί για τη διαποίμανση των Ιερών Μητροπόλεων.

Εκκλησιαστής

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.