Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αρτέμιου επί της οδού Φιλολάου κατασκευάστηκε το έτος 1953. Οι εργασίες ξεκίνησαν με την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου το έτος 1923. Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του συνθέτου, τετρακιονίου, σταυροειδούς εγγεγραμμένου, μετά τρούλου ναού και νάρθηκος. Είναι κοσμημένος με νεωτέρες τοιχογραφίες καθώς και φορητές εικόνες βυζαντινού ρυθμού, από τον αγιογράφο Δημήτριο Κεντάκα ο οποίος τις κατασκεύασε κατά τα έτη 1960 με 1974.Tις συμπληρώσεις στην αγιογράφηση εντός του ιερού βήματος και στο υπερώον έγιναν από τον αγιογράφο Γεώργιο Γιομελάκη το 1990 και εντεύθεν. Η απεικόνιση του Αγίου στο αψιδωτό υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου του ναού, φέρει την υπογραφή του Φώτη Κόντογλου. Τον εσωτερικό διάκοσμο του ναού συμπληρώνει μωσαϊκό δάπεδο από τον αρχιτέκτονα-μηχανικό Γεώργιο Νομικό το οποίο κατασκευάστηκε το 1966 με συμβολικές παραστάσεις πρωτοχριστιανικών πρωτοτύπων, άμβων, δεσποτικός θρόνος, τέμπλο εξ ολόγλυφου μαρμάρου και επιπλέον ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια και αναλόγια ιεροψαλτών.

Ο πληθυσμός της ενορίας του Άγιου Αρτεμίου ανέρχεται περίπου στους 80.000 ενορίτες. Ο Ναός παραμένει ανοικτός από τις ώρας 6.30´ έως 20.30´το χειμώνα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες έως 21:30´ λόγω της θέσης του κοντά στην κεντρική λεωφόρο Φιλολάου, ώστε να παρέχει την δυνατότητα στους κατοίκους της μεγάλης αυτής πόλης για ολιγόλεπτη προσευχή, πνευματική περισυλλογή και άντληση δύναμης για να αποφορτιστούν από τις δυσκολίες της ημέρας .

agios_artemios6Στον Ιερό Ναό ανήκουν και δύο Ιερά παρεκκλήσια. Το παρεκκλήσιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου το οποίο βρίσκεται στην οδό Ευμένους στο ανατολικό άκρο της ενορίας επί το ύψος του λόφου και το παρεκκλήσιο του Άγιου Μεγαλομάρτυρος Δημήτριου επί της οδού Ιλιάδος και απέχει περίπου εκατό μετρά από τον κεντρικό Ιερό Ναό.

Στον Ναό ευλαβώς υπηρετούν οι Αρχιμανδρίτες Ιγνάτιος Σαξαμπάνης και Άγγελος Ανθόπουλος και οι Πρωτοπρεσβύτεροι Δημήτριος Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Θεοφιλόπουλος και Γεώργιος Τσαπάρας. Με τις πρεσβείες του Άγιου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου οι συμπρεσβύτεροι αδελφοί με τους λαϊκούς συνεργάτες έχουν εδραιώσει με αγάπη και κατανόηση μια καλή και αποτελεσματική συνεργασία και παρά το πολυάνθρωπων της ενορίας αγωνίζονται νυχθημερόν για να διδάξουν, να νουθετήσουν και να στηρίξουν τον λαό του Θεού. Οι υπεύθυνοι ιερείς της ενορίας δίνουν το παρόν σε έργα αγάπης προς τη νεότητα, τους φτωχούς, τους γέροντες και ανήμπορους αδελφούς της ενοριακής οικογενείας. Καθοριστικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια συντελεί το πλήθος των ενοριτών οι όποιοι από διαφορές θέσεις και με ποικίλους τρόπους στηρίζουν το δύσκολο αυτό έργο .Οι ποιμαντικές, κοινωνικές και πνευματικές ανάγκες τις οποίες καλούνται να εξυπηρετήσουν οι ποιμένες της πολυπληθούς αυτής ενορίας είναι πολλές. Ως εκ τούτου οι εφημέριοι έχουν αναλάβει τις λατρευτικές ανάγκες του κεντρικού Ιερού Ναού Άγιου Αρτεμίου και των παρεκκλησίων Άγιου Δημητρίου και Άγιου Φανουρίου εκ περιτροπής.

agios_artemios7Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αρτεμίου τελείται η Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο, Κυριακή και σε όλες τις μεγάλες Δεσποτικές, Θεομητορικές και μνήμες εορταζόμενων Αγίων. Ακόμη αναφέρεται η καθημερινή τέλεση κατά την διάρκεια ολόκληρου του έτους των ιερών ακολουθιών του Όρθρου, του Εσπερινού, η τέλεση των Ιερών Παρακλήσεων αλλά και έκτακτες, όλα συμφώνα πάντα με τις ανάγκες του λάου του Θεού. Ακόμη τελούνται Ιερές Παρακλήσεις στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο κάθε Δευτέρα, ενώ κάθε Τετάρτη τελείται η Παράκληση εις την Υπεραγία Θεοτόκο. Μια φορά το μηνά τελείται κατανυκτική Ιερά Αγρύπνια προς μεγάλη πνευματική τέρψιν των ενοριτών. Στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου λόγω της θέσης του, εξυπηρετείται λειτουργικός σχεδόν ως ο κεντρικός ναός. Ακόμη κάθε Τετάρτη απόγευμα τελείται κατανυκτική Ιερά Παράκληση προς τον λαοφιλή και θαυματουργό Άγιο. Στο Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου τελείται η Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή και Δεσποτοθεομητορική Εορτή. Επιπλέον τελείται εβδομαδιαίο εσπερινό κήρυγμα (Ε.Σ.Μ.Α.Γ.) και τακτικές συναντήσεις κατηχητόπαιδων.

agios_artemios1Ειδικότερα κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελούνται και στους τρεις Ιερούς Ναούς, η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου και οι υπόλοιπες Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, ο Εσπερινός και οι Ακολουθίες του Μεγάλου και Μικρού Παρακλητικού Κανόνος εις την Υπεραγια Θεοτόκο τελούνται τόσο στον κεντρικό Ιερό Ναό όσο και στο παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου. Το μηνιαίο πρόγραμμα των ακολουθιών του Ιερού Ναού αναρτάται στον πινάκα ανακοινώσεων του κεντρικού Ναού, των ιερών παρεκκλησίων αλλά επίσης διανέμεται και ειδικό φυλλάδιο στους ενορίτες. Το μυστήριο της ιεράς εξομολόγησης πραγματοποιείται καθημερινά στον κεντρικό Ιερό Ναό του Αγίου Αρτεμίου και κάθε Τετάρτη στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου από τους εφημέριους Πνευματικούς του Ιερού Ναού.

agios_artemios4Στον τομέα της σποράς του Θείου Λόγου και του συνεχούς ευαγγελισμού του λάου του Θεού αναφέρεται πως κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή γίνεται κήρυγμα το όποιο αφορά τις ευαγγελικές και αποστολικές περικοπές. Κάθε Τρίτη πραγματοποιείται εσπερινό κήρυγμα (Ε.Σ.Μ.Α.Γ.) στο Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου. Κάθε Τετάρτη γίνεται εσπερινό κήρυγμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αρτεμίου με θέματα δογματικής, αγιολογικής, κατηχητικής, απολογητικής και εκκλησιολογικής φύσεως. Τον Θείο λόγο κηρύττουν εκ περιτροπής οι εφημέριοι Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σαξαμπάνης και Αρχιμανδρίτης Άγγελος Ανθόπουλος. Κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τα κηρύγματα στους Κατανυκτικούς Εσπερινούς πραγματοποιούνται από προσκεκλημένους κληρικούς ομιλητές. Κάθε Τρίτη απόγευμα στο Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες συνάξεις μελέτης της Αγίας Γραφής (Ε.Σ.Μ.Α.Γ.)σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κεντρικής Διευθύνσεως Ποιμαντικού Έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από το 2002 με την άδεια και την ευλογία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ιδρύθηκε Σχολή Γονέων στην ενορία, στεγαζόμενη σε ιδιοκτήτη αίθουσα παραπλεύρως του Ιερού Ναού. Η προσπάθεια αυτή καταβάλλεται από τους πατέρες για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη συμπαράσταση στην σύγχρονη οικογένεια, στους νέους γονείς, στα προβλήματα τα όποια αντιμετωπίζουν οι σύζυγοι μεταξύ τους αλλά και στις σχέσεις των γονέων με τα παιδιά τους. Σε αυτό το πλαίσιο προσκεκλημένοι ομιλητές αναπτύσσουν ποικίλα θέματα πάντοτε εντός του αγιασμένου χώρου της Ορθοδόξου πνευματικότητος και ακολουθεί διάλογος και συμπροβληματισμός. Η Σχολή Γονέων λειτούργει κάθε Παρασκευή από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα και ο αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται περίπου στους 100. Προς πληρέστερη ενημέρωση των ενοριτών εκδίδεται κατά έτος ενημερωτικό φυλλάδιο ακόμη γίνεται από του ιερού άμβωνα κάθε Κυριακή σχετική ανακοίνωση αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας αλλά και την ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικότατο μέρος του καθόλου ενοριακού έργου. Μέσα στην καλαίσθητη ιδιοκτήτη αίθουσα του Ιερού Ναού λειτουργεί Κέντρο Ενοριακής Αγάπης (Κ.Ε.Α.), όπου παρασκευάζονται καθημερινώς 100 μερίδες φαγητού. Συνολικά όλο το έτος παρασκευάζονται και διανέμονται περισσότερες από 20.000 μερίδες φαγητού και προσφέρονται κατά έτος χιλιάδες δέματα αγάπης. Η αγάπη της εκκλησίας προς τον πονεμένο άνθρωπο προσφέρεται τόσο δια του διανεμομένου φαγητού όσο και δια των τακτικών οικονομικών βοηθημάτων αλλά και εκτάκτως προς αποπληρωμή ενοικίων, προς ενίσχυση απαραιτήτων ιατρικών επεμβάσεων, προς αποπληρωμή λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο., προς εξασφάλιση αναγκαίων σχολικών ειδών και για άλλες ανάγκες. Διοργανώνονται επισκέψεις κατ’ οίκον αλλά και σε νοσοκομεία σε εμπερίστατους ενορίτες τόσο υπό των συνεργατών του Ε.Φ.Τ., όσο και επισήμως μετ’ ενοριτών εις ευαγή ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Κόκκορη, Δάμαρις, Στέγη Κατακοίτων Γερόντων Αγ. Αιμιλιανού Σκουζέ, κ.α.) προς παιδαγωγίαν πάντων των συμμετεχόντων και γνωστοποίηση του έργου της εκκλησίας. Η προσπάθεια της ενορίας στον τομέα της ενοριακής τράπεζας αίματος αποτελεί έργο αφορών και απτόμενων ανθρώπων ποικίλων προαιρέσεων ασθενών και συγγενών αυτών σε δύσκολες περιόδους της ζωής αυτών και δύναται να καταστεί αίτια μεσοπρόθεσμου γνωριμίας η επαναγνωριμίας με τον Χριστό και την εκκλησία του.

της Μαρίας Χατζησταμάτη

agios_artemios2

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.