του Ραφαήλ Μισιαούλη, θεολόγου

Τελέστηκε σήμερα Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η αρχαιοπρεπής Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Η Λειτουργία αυτή είναι μια από τις αρχαίες λειτουργίες, που τελούνταν στην Εκκλησία τους πρώτους αιώνες. Προέρχεται από την περιοχή των Ιεροσολύμων και θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική Λειτουργία, η οποία αποδίδεται στον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο και πρώτο επίσκοπο των Ιεροσολύμων.

Η μνήμη του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, εκτός από τις 23 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου, φέρεται και την Κυριακή μετά την Γέννηση του Χριστού, μαζί με τη μνήμη του Δαβίδ του Προφήτου και Ιωσήφ του Μνήστορος.

Της Λειτουργίας προΐστατο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μπακόπουλος, προϊστάμενος των Ιερών Ναών και 2 εκ των Εφημερίων των Ναών, ο πατήρ Χρήστος Τσιοβάνου και ο πατήρ Σπυρίδων Βήττας.

Τα Αναλόγια λάμπρυναν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού με τη χορωδία του, κ. Βασίλης Παρασκευαΐδης, και ο Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού, κ. Ραφαήλ Μισιαούλης.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.