του αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου

48 χρόνια, 4 μήνες και 4 ημέρες θα έχουν συμπληρωθεί στις 8 Μαρτίου 2017 από την ημέρα που ο Κοσμίτης Ιεροκήρυκας Μαντινείας και Κυνουρίας χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Από τότε αναγνωρίζεται ως ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ.

Ο Αρκάς Ιεράρχης, ο οποίος με δωρική αρχοντιά ποιμαίνει την νότια Εύβοια, θα τιμηθεί «επικειμένης συμπληρώσεως πεντηκονταετίας αυτού στην Αρχιερωσύνη».

20 μήνες πριν την επέτειο του Χρυσού Ιωβηλαίου Αρχιερωσύνης Του, κατ΄ αξίαν και με καθυστέρηση θεωρούμε, ο πρύτανης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα περικοσμηθεί με το παράσημο του Αποστόλου Παύλου, πιθανότατα αυτό της Α΄ τάξεως.

Την ημέρα που γιόρταζε το χωριό του, 1 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο κατά κόσμον Σωκράτης Ρόρης. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1955. Διάκονος χειροτονήθηκε από τον Μαντινείας Γερμανό Β, το 1962 και από τον ίδιο  λίγο αργότερα το ίδιο έτος Πρεσβύτερος. 6 χρόνια μετά, εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου και στις 24 Νοεμβρίου, χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Σήμερα είναι ο αρχαιότερος σε πρεσβεία χειροτονίας Μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας, ενώ αδυνατούντων των τότε κατεχόντων τα πρεσβεία αρχιερωσύνης, ανέλαβε τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου μετά την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου.

Χωρίς να το επιδιώξει ο ίδιος, ήταν το πρόσωπο της επικαιρότητας, και στις δύο τελευταίες Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Στις 1 Μαρτίου 1998 Αθηναϊκή εφημερίδα, έγραφε «…χθες, η Δ.Ι.Σ. έδωσε προθεσμία μέχρι το τέλος Μαΐου στον Μητροπολίτη Καρυστίας προκειμένου να συντάξει το πόρισμα για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν είναι θετικό για όσους φέρονται ως εμπλεκόμενοι, και ειδικά τον Μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμο, ο οποίος επιθυμεί να «τελειώνει αυτή η ιστορία», αφού ο ίδιος είναι ένας από τους διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου». Και βέβαια τον πρόλαβε ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, οπότε το πόρισμα δεν κατατέθηκε πριν την Αρχιεπισκοπική εκλογή.

Μετά από 10 χρόνια, στις 27 Ιανουαρίου του 2008 σε άλλη εφημερίδα διαβασουμε . «Ο 79χρονος μητροπολίτης απολαμβάνει της εκτίμησης της συντριπτικής πλειονότητας της Ιεραρχίας. «Ηρεμος, υπεύθυνος και σεμνός» είναι τα χαρακτηριστικά που αποδίδουν στον κ. Σεραφείμ τα νεαρότερα μέλη της Ιεραρχίας. Όσο για τους προβεβηκότες αναγνωρίζουν στον Μητροπολίτη Καρυστίας ότι είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να αντιμετωπίζει τις φουρτούνες με αξιοπρέπεια και θάρρος. Οι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Κιλκισίου και Λευκάδος ουδέποτε θα αμφισβητούσαν τον κ. Σεραφείμ και του εκχωρούν τα δικαιώματά τους χωρίς προβληματισμό και φόβο, αφού πρόκειται για έναν κληρικό με τον οποίο συνυπηρέτησαν όταν ήταν μέλη της Αδελφότητας Θεολόγων «Η Ζωή» και εξελέγησαν από τον ίδιο Αρχιεπίσκοπο, τον μακαριστό Ιερώνυμο Κοτσώνη και είναι από εκείνους τους ελάχιστους μητροπολίτες που διασώθηκαν όταν Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε ο μακαριστός Σεραφείμ Τίκκας.»

Με διαφορά λοιπόν 10 ετών, ο ανακριτής του Θηβών Ιερωνύμου το 1998, ο Καρυστίας Σεραφείμ, του παρέδωσε την ποιμαντοτορία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών το 2008.

Φυσικά ο Ιεράρχης με τις 3 στολές και την 1 μίτρα, ο Επίσκοπος που κάνει τον παπά στα κενά της επαρχίας του, ο Μητροπολίτης που σαν ψάλτης στα χωριά «ξελειτουργεί» τον ιερουργό, ο προστάτης των κληρικών που του εμπιστεύτηκαν οι 12 εκθρονισθέντες το 1974 συνάδελφοι του, ο άνθρωπος που το 2017 μερίμνησε ώστε να απεγκλωβιστούν από τα χιόνια οι συντοπίτες του, ο λιτός και ασκητικός Σεραφείμ, αξίζει κάθε τιμής.

Το ερώτημα είναι γιατί όχι της ίδιας τιμής να μην απολάβουν από την Διοικούσα Εκκλησία και οι συνηλικιώτες του στην Αρχιερωσύνη, συνομήλικοι του στον βίο και ομογάλακτοι του στην αδελφότητα Θεολόγων, στην οποία φοίτησε και ο νυν Αρχιεπίσκοπος.

Είναι οι χειροτονηθέντες το ίδιο έτος και εκδαπανηθέντες ως Βοηθοί Επίσκοποι στην διακονία της ποιμαντορίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μα παραγκωνισθέντες από 3 Προέδρους και την περί Αυτούς Σύνοδο, μητροπολίτες Ευρίπου Βασίλειος (18-12-1968) και Αχελώου Ευθύμιος (22-12-1968).