Αν πέσει το κεφάλι του Φίλη στον επικείμενο ανασχηματισμό, ίσως ηρεμήσουν τα πράγματα θα έλεγε κάποιος χωρίς πολύ σκέψη. Και έτσι σίγουρα θα είχαμε μια επανάληψη της ιστορίας Τρίτση, 30 περίπου χρόνια μετά.

Σε εκείνη την εποχή, μια κρίση Κυβέρνησης –Ιεραρχίας, ξεθύμανε με την αλλαγή κεφαλής στο Υπουργείο Εθνικής (τότε) Παιδείας και Θρησκευμάτων. Βέβαια και ενώ συνεχίζει «το μαγαζί να είναι γωνιακό», δεν ξέρουμε αν στον Άη Στράτη ο νυν Πρωθυπουργός άκουσε και κατανόησε, όσα ο τότε προκάτοχος του άκουσε και αποδέχθηκε στο Καστρί.

Από τότε, το Υπουργείο άλλαξε πολλά ονόματα και πρόσωπα. Σήμερα κάποιοι συζητούν την νέα ονοματοδοσία του, με σκοπό να αποφύγουν στο Μέγαρο Μαξίμου, τον ύφαλο του αποκεφαλισμού Φίλη. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν δείχνει ικανοποιημένος αν παραμείνει υπεύθυνος της Παιδείας ο σημερινός Υπουργός. Θα αγωνίζεται για ένα «Δημοκρατικό σχολείο» όπως το κατανοεί ο ίδιος. Δηλαδή ένα σχολείο που δεν θα έχει αρχή και τέλος, αλλά θα είναι απλά ένας χώρος στάθμευσης παιδιών, χωρίς γνώσεις ιστορίας και παράδοσης.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από τον Υπουργό Φίλη. Με περισσό θράσος, πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί μια συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου, μίλησε για πολιτική και θεσμική διαφωνία και όχι προσωπική.

Ο Αρχιεπίσκοπος σε αυτήν την συνέντευξη μίλησε προσωπικά. Αναφέρθηκε σε έναν προβληματικό άνθρωπο. «Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί, είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό σαν αρχιεπίσκοπος. Ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του».

Από την μια ένας Υπουργός, που σε ένα αισθητά μικρό αριθμητικά συνέδριο του Σύριζα, βγήκε καταξιωμένος με εκλογή στις πρώτες θέσεις, όσων κατέλαβαν έδρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Από την άλλη ένας Αρχιεπίσκοπος των πτωχών, τον οποίον έχουν σηκώσει ψηλά στην συνείδηση του κόσμου τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά και συσπειρώνει γύρω του κλήρο και λαό σε ποσοστά που αγγίζουν το 100%.

Το τι θα συμβεί αύριο δεν ξέρουμε. Τίποτα δεν αποκλείει την πτώση της Κυβέρνησης, αν θελήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να κάνει πράξη ότι του είπε το 1981 ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. «Λάβε την Ράβδον, ίνα ποιμαίνεις το εμπιστευθέν σοι Ποίμνιον του Χριστού, και τοις μεν ευπείθεσιν, έστω αυτοίς υπό σου βακτηρία, και υποστηριγμός, τοις δε απειθέσι και ευτραπέλοις, χρω αυτή, ράβδω επιστυπτική, ράβδω παιδεύσεως.»

Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος με έμφαση υπενθύμισε προς κάθε κατεύθυνση ότι «η Εκκλησία πολεμουμένη νικά». Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα βγάλει η αυγή.

Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.