Με περισσό κομπασμό απάντησε ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, σε δημοσιογραφικό ερώτημα για το αν «ασκήθηκε πίεση από την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος» προς τον Πρωθυπουργό, η οποία τον οδήγησε στην απομάκρυνσή του από το Υπουργείο Παιδείας. Είπε: «Εσείς τι λέτε; Κι αν ασκήθηκε θεωρείτε ότι αυτή είναι μέσα στη λειτουργία του πολιτεύματος; Το σίγουρο είναι ότι τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών, που αποτέλεσαν την αφορμή της αντιπαράθεσης εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, εφαρμόζονται κανονικά και τον Σεπτέμβριο θα σταλεί στα σχολεία το νέο υλικό για τη διδασκαλία. Δηλαδή, η αξίωση ο διάλογος να γίνει από μηδενική βάση και να υπάρξει συναπόφαση Εκκλησίας- Πολιτείας, τελικά εγκαταλείφθηκε, γιατί, πέραν των άλλων, ήταν εκτός του ισχύοντος νομικού καθεστώτος. Η μεγάλη πλειοψηφία των θεολόγων καθηγητών έχει αγκαλιάσει τη νέα προσπάθεια. Ο Φίλης μπορεί να έφυγε αλλά τα νέα προγράμματα έμειναν κι αυτό είναι το σημαντικό».
 
Εμείς τα είπαμε όταν βγήκαν από το Μαξίμου τότε, ότι άλλα λόγια να αγαπιόμασταν ήταν η κουβέντα. (Δείτε εδώ) Αλλά τι και αν λέμε εμείς, λόγια είναι τα παίρνει o άνεμος. Οι Επίσκοποι είναι επί σκοπόν και τίποτα δεν τους ξεφεύγει. Aπό όσα φτιάχνει ο ανιψιός του μακαρίτη του Δεσπότη εννοείται. Πάντως αν κρίνουμε από το αυτοκρατορικό ένδυμα της Αγίας Ελένης, μπορεί ποτέ να μην φτιάξει ένα τέτοιο για τον αδελφό του τον Δέσποτα, αλλά το χει το χάρισμα.
 
Συνήλθε την περασμένη εβδομάδα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, της τρέχουσας συνοδικής περιόδου, για τον μήνα Ιούνιο. Μεταξύ άλλων αποφάσισε τα θέματα της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου. Ξέρετε αυτά του κατηχητικού. Εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, αλλά χωρίς προτάσεις λύσεις και πράξη. Από όσα γράφτηκαν, εκτός των εντάσεων για μια έκδοση, έδωσε και τη συγκατάθεσή της στον Αρχιεπίσκοπο, για την σύγκληση έκτακτης ιεραρχίας στα τέλη του τρέχοντος μηνός, με θέμα τα Θρησκευτικά.
 
Όπως συζητείται όμως, απλά την έδωσε για να την δώσει. Εκ των φαινομένων, ο Πρόεδρος δεν θα βαρύνει με κόπο τους Αρχιερείς. Που να τρέχουν τώρα. Έχει καταιγίδες, άρχισε και η νηστεία, έρχεται και η «θρονική εορτή» με το τέλος του μήνα. Μερικοί βέβαια υποστηρίζουν πως δεν είναι θρονική, αφού δεν υπάρχει θρόνος που να χωρά ολόκληρη η Προκαθημένη Ιερά Σύνοδος. Θα έχουμε και τα κατά τόπους Παύλεια. Ίσως φέτος οργανωθούν Συνοδικά και στην Νικόπολη, γιατί στην Νεάπολη δεν το βλέπω. Γιορτάζουν και οι από Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου Παύλοι, τα ονομαστήρια τους. Τέσσερεις μας κληρονόμησε ο μακαριστός, ο νύν παράγει Γεωργίους. Οπότε δεν χωρά ως φαίνεται Ιεραρχία. Πήραμε μάλλον με το υπονοούμενο και την υπόσχεση από το Φανάρι. Τραπεζώσαμε και τον Πρώτο στο ξενοδοχείο με το εξωευρωπαϊσμένο όνομα (Βrexit), λες και χάθηκε να έτρωγαν σε δικό τους χώρο π.χ. στο Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας ή στο υπερώο της Αποστολής ή στο Δημήτρειο, με τα θρησκευτικά θα ασχολούμαστε. Μη μου τους κύκλους τάρατε.
 
Βέβαια δεν λέμε πως δεν χρειάζεται για ένα τόσο σοβαρό θέμα Ιεραρχία. Φυσικά και χρειάζεται. Αλλά που να τρέχεις τώρα πίσω από το τρένο. Ο Φίλης επιβεβαίωσε ότι το τρένο πέρασε και η Ιεραρχία το έχασε. Ίσως βέβαια αυτό να οφείλεται σε εισηγήσεις και συμβουλές Ειδικών Επιστημονικών Συμβούλων Επικοινωνίας, Ενημερώσεως και Παιδείας. Αν μη τι άλλο, φίλοι των εισηγητών είναι. Ποιός δεν θα σκεφτόταν ότι ίσως αποπροσανατολίζουν, για να μπορούν να δαπανούν αρκετά, σε χαμένες δίκες.
 
Εκ των πράγματων, δεν μπορούμε να πάμε και σε εκλογές αφού πρέπει πρώτα να πετύχουν οι αλχημείες της πενταετίας και μετά να τα κάνουμε όλα μαζί. Τώρα αν ο καταστατικός λέει στο άρθρο 24, παράγραφος 1. ότι «Ἡ ἐκλογὴ Μητροπολίτου πρὸς πλήρωσιν χηρευούσης Μητροπόλεως ἐνεργεῖται ἐντὸς ἐξαμήνου τὸ βραδύτερον ἀπὸ τῆς ἡμέρας καθ᾿ ἣν ἐχήρευσεν αὕτη ὑπὸ τῆς Ι.Σ.Ι., συνερχομένη πρὸς τοῦτο ἐκτάκτως, ἐφ᾿ ὅσον ἐντὸς τοῦ χρονικοῦ τούτου διαστήματος δὲν συμπίπτει χρόνος τακτικῆς συνόδου» αυτά είναι ψιλά γράμματα. Εδώ ο Θεσσαλονίκης έμεινε τοποτηρητής Διδυμοτείχου, από 23 Οκτωβρίου 1986 έως 29 Ιανουαρίου 1989, θα κολλήσουμε στο αν θα μείνει μερικές μέρες παραπάνω, ο Ιωαννίνων στα Μετέωρα.
 
Με αυτά και με τα άλλα σαν τα χρόνια τα παλιά, για τα μεν Θρησκευτικά ελπίζοντας παπάδες με φιλότιμο να κάνουν τους δασκάλους, θα λέμε το δημώδες άσμα, όπως το διέσωσε η Δόμνα Σαμίου.
 
Φεγγαράκι μου λαμπρό
φέγγε μου να περπατώ
να πηγαίνω στο σχολειό,
να μαθαίνω γράμματα,
γράμματα, σπουδάγματα,
του Θεού τα πράγματα.
 
Φεγγαράκι μου γεμάτο
σα φλουρί κωσταντινάτο,
φέγγε μου τώρα στη στράτα,
στο σχολειό να κατεβώ,
τους γονείς μου ν’ αγαπώ,
και τρανό να ’χω σκοπό.
 
Για την δε Ιεραρχία, όπως χρόνια πρίν μας έρθουν τα cinema complex, μάλλον κατέβασε ρολά σαν στους χειμερινούς κινηματογράφους. Οπότε για τα Συνοδικά, ας περιμένουμε την πινακίδα «Ραντεβού τον Οκτώβρη. Καλό Καλοκαίρι».

 

Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.