Δεν επιβεβαιώθηκαν οι φήμες ότι ο αρχιεπίσκοπος γέρων Αμερικής Δημήτριος θα επέστρεφε στην Νέα Υόρκη και κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο θα αναγνωριζόταν ως γέρων Ηρακλείας.

Βέβαια η Σύνοδος δεν τελείωσε τις συνεδριάσεις της. Η Ιερά Σύνοδος με την παρούσα σύνθεση, αφού άκουσε τις αιτιάσεις της επαρχιακής εν Αμερική Συνόδου, επέμεινε στην αποστολή νέου καταλόγου προς έγκριση από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προ της συγκροτήσεως του τριπροσώπου για την εκλογή του νέου Ποιμενάρχη για την Μητρόπολη Σικάγου.

Οι Μητροπολίτες Αθηναγόρας, Νικήτας, Ταράσιος και Κλεώπας θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο, καθώς και άλλοι κληρικοί που υπηρετούν σήμερα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Η επιμονή των δύο πλευρών μοιάζει με διελκυνστίδα το αποτέλεσμα της οποίας δεν γνωρίζει κανείς ποιο θα είναι.

Σίγουρα δεν θα υποχωρήσει το Φανάρι εμπρός στην εμμονή της Νέας Υόρκης. Φυσιολογικά η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου διατηρεί το δικαίωμα να προσθέσει πρόσωπα ή να διαγράψει από τον κατάλογο όσους επιθυμεί.

Ένα ακραίο σενάριο λέει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί να διαγράψει εκ του καταλόγου τους πάντες έως τριών, ώστε εξ αυτών να καταρτιστεί το τριπρόσωπο και εντέλει να γίνει η εκλογή.

Η επόμενη συνέδρια της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα γίνει τον Οκτώβριο με νέα σύνθεση.

O Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα επιμείνει μέχρι εκεί που δεν θα κινδυνεύει να μην είναι αυτός που θα κάνει τα εγκαίνια του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης, όταν αυτός είναι έτοιμος.

Η ιστορία έχει διδάξει ότι το Φανάρι και ο σημερινός Πατριάρχης δεν λειτουργούν με συναισθηματισμούς αλλά με τακτική, για το συμφέρον της Εκκλησίας.

Έτσι έχουμε την εκλογή για τη Μητρόπολη Χαλδίας του Αμερικής Σπυρίδωνος, για τη Μητρόπολη Αμασείας του Σουηδίας Παύλου κάτι που δεν θα εμπόδιζε και την εκλογή του Αμερικής Δημητρίου για την Μητρόπολη Ηρακλείας, αλλά και του συνόλου των Ιεραρχών της επαρχιακής Συνόδου της Αμερικής σε επαρχίες των επτά εκκλησιών της Αποκάλυψης. Οψώμεθα.

Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.