Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Διαβατών, στη γενέθλια γη, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως  και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, φωτίζοντας το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και εστιάζοντας στον κομβικής σημασίας ρόλο Της στο Γεγονός της Θείας Ενανθρώπησης, τόνισε: « η υπακοή της Παναγίας μας στο σχέδιο της σωτηρίας και η αποδοχή του θείου θελήματος υπήρξε πράξη ηρωική. Δύσκολα υποτασσόμαστε στο θέλημα του Θεού, δύσκολα παραδιδόμαστε και σε όσους αγαπάμε. Η αρνητική στάση μας απέναντι στο Θεό απορρέει από την έμπλεη αλαζονείας αυτάρκειά μας. Η Παναγία Μητέρα μας ιχνηλατεί άλλον δρόμο: τον ανάντη της αυτοπαράδοσης στο σχέδιο του Θεού».

Γιατί την 26η  Δεκεμβρίου γιορτάζουμε τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου;

Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, μετά από κάθε σημαντικό γεγονός που συνδέεται με την έλευση του Υιού του Θεού στον κόσμο για τη σωτηρία του, εορτάζεται η σύναξη προς τιμήν του προσώπου που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό.

Για παράδειγμα, όπως μετά τη Βάπτιση του Χριστού έχουμε τη Σύναξη του Αγίου Ιωάννη του  Βαπτιστού, έτσι μετά  τη Γέννησή Του έχουμε τη Σύναξη της  Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Σύναξη της  Υπεραγίας Θεοτόκου  έχει εν πολλοίς και ένα επιπλέον νόημα : είναι σύνηθες, με τη γέννηση ενός παιδιού, κατά τις πρώτες μέρες η μητέρα να δέχεται συγχαρητήρια και ευχές από συγγενείς και φίλους. Την  26η Δεκεμβρίου, οι πιστοί σπεύδουν να εκφράσουν την αγάπη και τη χαρά τους στην Παναγία  Μητέρα και να ατενίσουν το Νεογέννητο Χριστό, την πηγή της σωτηρίας .

neapol7 neapol1 neapol3 neapol6 neapol5 neapol8neapol2Εκ του Γραφείου Τύπου

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.