Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ δέχτηκε την εισήγηση του τότε Αρχιγραμματέα της Συνόδου Δαμασκηνού, για να προσλάβουν το νεαρό εφημέριο του Αγίου Γεωργίου Λιβαδειάς στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου και οι δυο τους, είχαν διαγνώσει ότι ο άνθρωπος αυτός είχε να δώσει πολλά.

Γεννημένος στη γειτονική Χαλκίδα βρέθηκε στην οικογενειακή ατμόσφαιρα της μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, στην Μονή του Οσίου Λουκά. Με την ευθύνη του τότε επισκόπου του Ιερώνυμου, αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην ποιμαντική, ιδιαίτερα των νέων της πόλης της Λιβαδειάς και έκανε πράγματα.

Στην Ιερά Σύνοδο, παράλληλα με τα εφημεριακά του καθήκοντα, αναλαμβάνει ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι το ιστορικό αρχείο. Δεν υπήρχε κάτι οργανωμένο. Ήταν μία εργασία απίστευτα μεγάλη. Μία εργασία την οποία ξεκίνησε βάζοντας γερά θεμέλια, ώστε σήμερα Ιερά Σύνοδος να έχει μια αξιόλογη υπηρεσία για το ιστορικό αρχείο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όταν αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος χρειάστηκε να επιλέξει τον διάδοχο του επισκόπου Χριστουπόλεως Πέτρου, στην διοίκηση της Αποστολικής Διακονίας, ήταν σίγουρος πως ο αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για αυτήν τη θέση και αποδείχθηκε σοφή επιλογή.

Έλαβε την Αρχιερωσύνη από των χειρών του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και ως επίσκοπος διευθυντής, ανέλαβε τον ιεραποστολικό οργανισμό της Εκκλησίας και τον οδήγησε σε νέες ατραπούς, με σύγχρονες μεθόδους ιεραποστολής και διακονίας.

Από την ερευνητική του διάθεση και το έργο του, κατάφερε να έχει κάνει η Αποστολική Διακονία σπάνιες εκδόσεις, αλλά και να διατηρεί μέσα σε εποχές κρίσης τις ιεραποστολικές της δραστηριότητες, εντός και εκτός Ελλάδος αδιάπτωτες.

Σήμερα, συνόδεψε τα λείψανα της Αγίας Ελένης πίσω στο ομώνυμο της Αγίας νησί, για να παραμείνουν εκεί όσο θέλει η Αγία. Με Ελληνικά φτερά τα οποία εξασφάλισε και συνοδούς συνεργάτες από την Αποστολική Διακονία, αλλά και κληρικούς της Αρχιεπισκοπικής περιφερείας Ηλιουπόλεως, στην οποία προΐσταται, την εναπόθεσαν στον τόπο που την έβαλαν οι Σταυροφόροι. Στολισμένη με το βαρύτιμο φόρεμα που εμπνεύστηκε και της ετοίμασε και αφιερώματα, ανάμεσα στα οποία και το εγκόλπιο του.

Προηγουμένως είχαν προσκυνήσει την Αγία Ελένη μαζί με τον Τίμιο Σταυρό που περιείχε απότμημα του Τιμίου Ξύλου, δεκάδες χιλιάδες ευλαβών Ορθοδόξων από όλη την Ελλάδα. Είχαν δεηθεί και αναπέμψει ευχές μπροστά της, το σύνολο σχεδόν της Ιεραρχίας και εκατοντάδες κληρικοί. Είχαν ακουμπήσει απάνω της, χιλιάδες ευχαριστώ και παρακαλώ του λαού του Θεού.

Εκείνος σοφά εντόπισε τον προορισμό του Ιερού προσκυνήματος. Με αφορμή ότι αυτή τη χρονιά η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος εορτάζει, με τη χάρη του Θεού, 80 χρόνια διακονίας και προσφοράς στην οικουμένη, είπε σε οχτρούς και φίλους, ελάτε να αναδείξουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης. Η μητέρα του θεμελιωτή της ανεξιθρησκείας, μας οδηγεί στο να γνωρίζουμε τον Θεό καλλιεργώντας όχι ένα νόημα, αλλά μια σχέση, να επικαλούμαστε τη μόνη επανάσταση· την επανάσταση των συνειδήσεων, να προχωράμε συσταυρωμένοι και συναναστημένοι με τον Χριστό, να χαιρόμαστε τη χαρά του ανθρώπου να μπορεί να αναπνέει ελεύθερα, να αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή βίας και φονταμενταλισμού, να μεταλαμπαδεύουμε τον πολιτισμό μας, να μεγαλώνουμε σα φυτά στη Ρωμιοσύνη μέσα, να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για έναν κόσμο με φως, αγάπη και αλληλεγγύη.

Παρά την γρίνια και τις μεμψιμοιρίες ορισμένων αδελφών, οι οποίοι μισαλλόδοξα σκεπτόμενοι, ενήργησαν με λόγια και έργα κατά της ελεύσεως των Ιερών Λειψάνων, ο Θεός ευλόγησε και ήρθαν. Έδωσαν ευλογία και ελπίδα στον καταρρακωμένο από τα λόγια και τα έργα της κρίσης άνθρωπο.

Αυτό το προσκύνημα αλλά και το προηγούμενο της Αγίας Βαρβάρας, είναι έργα πραγματικά πίστεως και επιτεύχθηκαν με την δική του έμπνευση διάθεση και ολοκληρωτική συστηματική εργασία. Έφτασαν στην Ελλάδα προς ευλογία και αγιασμό των πιστών και αυτό οφείλεται ολοκληρωτικά στον επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο.

Αυτός ένας κληρικός αξιώσεων, είναι και παραμένει στρατιώτης της Εκκλησίας, την οποία από τα παιδικά του χρόνια αγάπησε και στην οποία έδωσε την ικμάδα της νεότητάς του, τις γνώσεις του, αλλά και τις πολλές και χρήσιμες δυνατότητές του.

Άνθρωπος αγάπης, υπάρχει για τους υπαλλήλους του μεγάλου ιεραποστολικού οργανισμού, αλλά και όσους συνεργάζονται με αυτόν, ένας σίγουρος συμπαραστάτης στη διακονία τους και βεβαίως αντιλήπτορας στα προβλήματά τους.

Στα 80 χρόνια της Αποστολικής Διακονίας, εκτός από τον ποτέ Μητροπολίτη Ρωγών Καλλίνικο τον μετέπειτα Πειραιώς, οι τελευταίοι διευθυντές της, ανάμεσα στους οποίους ο προαναφερθείς Χριστουπόλεως Πέτρος αλλά και ο πολύς Αλβανίας Αναστάσιος, παρά το αδιαμφισβήτητο έργο τους, δεν δέχθηκαν την πρέπουσα τιμή από την Διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Αναστάσιος δεν ήταν αρκετός για να γίνει Μητροπολίτης Κεφαλονιάς, ο δε Πέτρος δεν έλαβε την δυνατότητα να ποιμαίνει την Μητρόπολη Νέας Ιωνίας. Ελπίζουμε, ευχόμαστε, ο Αγαθάγγελος, να έχει τα πρέποντα της αναγνώρισης από την Ποιμένουσα και Διοικούσα Εκκλησία, όχι ως ανταμοιβή αλλά κατ΄ αξίαν.

Θεοφιλέστατε ευχαριστούμε.

Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.