17 Δεκεμβρίου 2001, ο από Χαλκίδος Χρυσόστομος ο Α΄ συμμετέχει στην χειροτονία ως Επισκόπου του Χρυσοστόμου του Β΄.

enthronisi_xalkidos1Ήταν τότε που ο χαρισματικός Αθηνών Χριστόδουλος προέτρεψε τους γέροντες Αρχιερείς να δώσουν την ποιμαντορία σε νεωτέρους. Ανάμεσα τους ο Χαλκίδος Χρυσόστομος ο Βέργης. Παραιτείται και η Ιεραρχία εκλέγει ως διάδοχο του, το πνευματικό του ανάστημα  και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο του, τον Ιεροκήρυκα Χρυσόστομο Τριανταφύλου.

Ο προκάτοχος, σα να μην έγινε καμιά αλλαγή, συνεχίζει να είναι κάτοικος του επισκοπικού οίκου και  να κάθεται ως ο κυριάρχης στο γραφείο του. Το παιδί του και διάδοχος του, αν και «Βασιλιάς» παραμένει στην πατρική οικεία στα Βασιλικά και έχει τον πνευματικό πατέρα όχι «σαν Βασιλιά» αλλά» Βασιλιά».

enthronisi_xalkidos5Πάντα με ένα μειλίχιο χαμόγελο ιερουργεί, κηρύττει και ποιμαίνει. Και όταν λειτουργεί δεν νιώθει γύρω του τον κόσμο. Άμα δε κηρύττει, δεν μπορείς να φανταστείς με πόση ευκολία συναρπάζει, από την πλοκή και την καλολογία του. Μα και σαν ποιμήν έχει την αγκαλιά του ευσπλάχνου πατρός.

enthronisi_xalkidos3Οι παπάδες του, έχουν αληθινό συμπαραστάτη στο έργο αλλά και στην ζωή τους. Οι νέοι με την κλίση προς το ιερό, έχουν σίγουρη την κλήση από τον Ιεράρχη, που ποτέ δεν ξέχασε ότι υπήρξε Ιεροσπουδαστής. Αλλά και οι νέοι και οι μεσόκοποι και οι γέροντες, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες, γνωρίζουν πως ένα σπινθηροβόλο μάτι θα δεί στην ανάγκη, ένα ανεπηρέαστο αυτί θα αφουγκραστεί το πρόβλημα, ένα δυνατό χέρι θα συγκρατήσει από την πτώση, και μια μελιστάλακτος γλώσσα θα δώσει λόγο παρηγοριάς ή θα συγχαρεί, στην λύπη και την χαρά τους.

enthronisi_xalkidos4Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου), γεννήθηκε στο Βασιλικό Χαλκίδος το 1957. Σπούδασε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1981.

Το 1979 διορίσθηκε Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ενώ υπηρέτησε και ως λαϊκός Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως από το έτος αυτό έως της χειροτονίας του.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά Φύλλων Χαλκίδος και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος από τον Προκάτοχο και Γέροντά του, μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη) το 1983.

enthronisi_xalkidos6Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα σε όλη την έκταση της τοπικής Εκκλησίας.

Διηκόνησε ιδιαιτέρως τον τομέα της Νεότητος μέσα από την Κατηχητική κίνηση της Ιεράς Μητροπόλεως, τη σχέση με τους μαθητές των Σχολείων, ενώ ιδιαίτερη υπήρξε η μέριμνά του για τους υποψήφιους Κληρικούς, πολλούς από τους οποίους εισήγαγε στην Ιερωσύνη. Ακόμη, καλλιέργησε με ιδιαίτερη φροντίδα και γνήσιο εκκλησιαστικό πνεύμα τον τομέα της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Το 1988 έλαβε δίπλωμα ειδίκευσης (Master) στον Τομέα Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης (γνωστικό αντικείμενο Λειτουργική) της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μητροπολίτης Χαλκίδος εξελέγη την 14η Δεκεμβρίου 2001, ενώ ενθρονίστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό μας την 12η Ιανουαρίου 2002.

Χρυσοστόμου του Β΄, Ιεράρχου και των Σποράδων, πολλά τα έτη.

enthronisi_xalkidos4

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.